Close
Toiminto ei ole käytössä, koska olet kieltänyt evästeiden käytön tähän tarkoitukseen. Muuta valintojasi evästeasetuksista.

Vähän isompi poravaunu – Hitachi + Qmatec

Vähän isompi poravaunu – Hitachi + Qmatec
 • Hitachi
 • Hitachi
 • Hitachi
 • Hitachi
 • Hitachi
 • Hitachi

SRV Infra Oy on hankkinut järeän kaivukonekäyttöisen porapaalutusvaunun.

Kokoonpanon peruskoneena toimii erikoisvarusteltu Hitachi ZX350LC-7 2P -kaivukone. Työlaite on norjalaisvalmisteinen Qmatec 4530XLR -porapaalutuskone. Se on lajissaan Suomen ensimmäinen. Laitepaketin kokoonpano on tehty Norjassa, josta se toimitettiin SRV:lle elokuun lopulla. Konepörssi pääsi näkemään koneen SRV Infran varikolla Keravalla, josta se lähti jo heti seuraavana päivänä töihin Helsinkiin.

SRV Infra operoi koko Suomen alueella paalutus- ja ankkurointitöissä. Henkilökuntaa on noin sata ja kaivukoneita parisenkymmentä. Valtamerkkinä on Hitachi. Niitä on kalustopäällikkö Tommy Hemmilän mukaan noin 70 prosenttia koko kaivavasta kalustosta. Yksi syy on Hitachi Global -lisenssi, joka helpottaa oleellisesti kaluston seurantaa ja ylläpitoa. Sen piiriin tämä uusikin Hitachi tulee. Uuden peruskoneen huollosta, varaosista ja muusta ylläpidosta tulee huolehtimaan Rotator Oy. Kokoonpano on väyläohjattu ja monia toimintoja pystytään seuraamaan etänä sekä myös tekemään asetuksia. Etävalvonnan myötä pystytään lisäämään koneen toiminta-aikoja.

”Meidän suurin Hitachi-kaivukoneemme on 50-tonninen ZX490LCH-6”, sanoo Hemmilä. Kalustoon kuuluu myös erilaisia pora- ja porapaalutusvaunuja sekä niiden käytössä tarvittavia kompressoreita ja muita lisälaitteita.

”Olemme monessa mukana infrarakentamisen aliurakoitsijana. Teemme porapaalutusta, ankkurointeja, tukiseinäankkurointeja, myös työnaikaisena tehtävänä sekä erilaisia erikoistöitä”, sanoo puolestaan SRV Infran pohjarakentamisen projektipäällikkö Iiro Hulkkonen.

Nyt nähdyn suuren Qmatec-porapaalutuskoneen lisäksi SRV Infralla on myös pienempi, omin teloin kulkeva 1130 TST -porapaalutusvaunu samalta valmistajalta.

Qmatec 4530 XLR

Vähän isompi poravaunu – Hitachi + Qmatec

Qmatec 4530 XLR on norjalaisvalmistajan suurin porapaalutuskone. Se on myös malliston ainut erillistä peruskonetta vaativa laite. Pienemmät ovat kiinteällä telastolla ja omalla voimanlähteellä varustettuja malleja. 4530 XLR:n keili on teleskooppityyppinen. Työlaitteen omapaino on noin 17 tonnia.

Se on tarkoitettu 115–600 millimetriä halkaisijaltaan olevien teräspyöröpaalujen käsittelyyn. Laitteella pystyy poraamaan 12 metrin paalukankia. Iskun pituus on 13 metriä. Kuljetusasentoon käännetyn kokoonpanon (kaivukone ja työlaite) pituus on 18 metriä. Peruskoneen oman painon lisäksi on vielä koneen perässä oleva 12 tonnin lisävastapaino. Kuljetuspainoa yhdistelmälle tulee näin yli 60 tonnia.

Nähty Qmatec 4530 XLR -porapaalutuskone on siis ensimmäinen tämän kokoluokan laite Suomessa. Ruotsissa ja Norjassa niitä on tietämän mukaan käytössä jo useita kymmeniä.

Kaivukone lisävarusteineen ja porapaalutuskone muodostavat kiinteän kokoonpanon. Työlaitetta ei tulla koskaan irrottamaan peruskoneesta. Kyseessä on siis jättimäinen poravaunu. Sen etu pienempiin, perinteisiin poravaunuihin ja porapaalutuskoneisiin on sen 360 asteen toimintasektori sekä hyvä ulottuvuus. Paalutus onnistuu suoraan alas sekä vinoon. Suuresta koosta huolimatta koneella pystyy operoimaan hyvinkin ahtaissa paikoissa ympäristöä vahingoittamatta.

”Voidaan puhua jopa vain senttimetrien marginaalista, kun tätä konetta asemoidaan työkohteeseen”, toteaa Hemmilä.

Kaivukoneessa on hytti, mutta kaikki toiminnot hoituvat radio-ohjatulla kauko-ohjaimella siirtoajoa myöten. Tarkka työskentely edellyttää kohteen vierellä seisomista, joten kauko-ohjaus on ainut tapa toimia. Kuljetuslavetin kyytiinkin ajo tehdään kauko-ohjaimella ulkona seisten, joten hytti ei paljoa käytössä kulu. Muutoinkin kaivukoneen kuluvat osat, kuten kääntökehä ja niveltapit, rasittuvat vähemmän kuin jatkuvassa kaivutyössä, koska kaivukoneen tehtävänä on tässä ”vain” siirtää painava työlaite kohteeseen ja pitää sitä paikallaan työn aikana.

Koneen ympärillä on käytön aikana optinen turvahäkki, jonka aikaansaamiseksi peruskoneen ja työlaitteen rakenteissa on useita, pientä radioantennia muistuttavia, lähettimiä. Koneen ympärillä on näin 25 metrin turva-alue. Täydellä teholla työtä puskevan työkoneen teho laskee automaattisesti, kun turva-alueelle tulee henkilö. Näin operaattori havaitsee ”tunkeilijan”, kun teho laskee. Kone ei kuitenkaan pysähdy äkillisesti.

Vihreiden arvojen nimissä koneessa on ensiasennusöljynä biohydrauliikkaöljyt. Muutoinkin SRV Infra huomioi luontoa käyttämällä työmaillaan koneissa uusiutuvia polttoaineita. Kaivukoneen moottori on Stage V -normit täyttävä.

Lisävarusteltu peruskone

Aivan vakiomalli ei SRV:n uusi ZX350LC-7 2P -kaivukone ole, vaan konetta on varusteltu melkoisesti erikoista työtehtäväänsä varten. Puomiston hydrauliikkasylintereitä on vaihdettu teholtaan suurempiin. Jäähdytystehoa on parannettu koneen päälle asennetulla lisäjäähdyttimellä. Ohjaamon takana on kiinteästi asennettu Dynasetin hitsausinvertteri. Takana ovat myös kääntyvän varren päässä sisääntulot veden ja paineilman ulkoisille syötöille. Koneessa on 12 tonnin lisävastapaino, jonka etäisyyttä kääntökehään voidaan muuttaa tasapainon ylläpitämiseksi. Telalappujen kulmat on viistetty, jotta telat eivät leikkaisi ajoalustaa.

Näillä eväillä tämä suuri poravaunu lähtee töihin ympäri Suomen. Suuresta koostaan huolimatta koneella pystyy tekemään hyvin pikkutarkkaa paalutustyötä.

Esa - Suominen
Esa Suominen on Konepörssi-lehden toimittaja. Hänellä on pitkä kokemus työkoneiden parissa, sekä kyltymätön kiinnostus kaikkeen pörisevään. Vapaa-ajatkin kuluvat teeman mukaisesti; moottoripyöräillen, -veneillen ja mönkijällä puita metsästä ajellen mitä nyt kaivukoneen hytistä ulos ehtii. Autotkin ovat Esan sydäntä lähellä siinä missä monien muidenkin suomalaismiesten. Pakettiautojen koeajot sopivat näin miehen toimenkuvaan erinomaisesti.

Myytävät Hitachi -koneet

test
Hitachi zx10u'16, 1h
15 250 € (ALV väh. kelp.)
test
Hitachi kaivinkone'15, 1h
test
Hitachi ZX 135 US 5-B'14, 7h
110 000 € (ALV väh. kelp.)
test
Hitachi ZX 160 W'06, 14h
59 520 € (ALV väh. kelp.)
test
Hitachi Zaxis 33U-5a'17, 2h
34 850 € (Ei ALV väh.)
test
Hitachi ZX180LC'09, 8h
52 700 € (ALV väh. kelp.)
test
Hitachi ZX 210 LC-5 B'16, 4h
65 800 € (Ei ALV väh.)
test
Hitachi 350lc-6'16, 8h
179 800 € (ALV väh. kelp.)
Rekkari.fi-palvelusta ajoneuvon tarkat tiedot Ohjeet turvalliseen
kaupankäyntiin
Nettikone.com
mobiililaitteissa
Omat ajoneuvot

Uutiset

 • 27.09.2022
  Yrittäjäjärjestöt – omavarainen polttoainetalous on kohtalonkysymys  
 • 23.09.2022
  Mansen Mörinät 2022 käynnistyy  
 • 20.09.2022
  Vähän isompi poravaunu – Hitachi + Qmatec  
 • 16.09.2022
  Mansessa on möristy jo vuodesta 2002  
 • 09.09.2022
  Konepörssi 9/2022 on ilmestynyt