Toiminto ei ole käytössä, koska olet kieltänyt evästeiden käytön tähän tarkoitukseen. Muuta valintojasi evästeasetuksista.
Luettu 1 171

Uuden sukupolven sora-MAN

Uuden sukupolven sora-MAN
 • MAN
 • MAN
 • MAN
 • MAN
 • MAN

Hieman runsaat vuosi sitten MAN esitteli uuden sukupolven kuorma-autonsa.

Saksalaisvalmistaja uudisti koko mallistonsa, lukuun ottamatta pakettiautonakin myytävää TGE-mallia. Mallinimeltään TGS on tuttu, ja MAN-mallistossa se täydentää raskasta kokoluokkaa TGX:n rinnalla. Koeajossamme oli MAN TGS 41.510 8×4 Riiko R200 -soralavapaketilla.

MAN TGS on tarkoitettu sellaisiin raskaisiin ajotehtäviin, joissa alhaisesta omapainosta ja kapeasta ohjaamosta on enemmän hyötyä kuin kaikkein tehokkaimmista moottoreista. Maa-aineskuljetukset ovatkin yksi yleisimmistä TGS-mallin käyttökohteista. 

Kapeampi ohjaamo 

Uuden sukupolven sora-MAN

Ulkoapäin TGS-mallin erottaa TGX:ää kapeammasta ja alustaan nähden alemmas sijoitetusta ohjaamosta. Pitkään, vuoteella varustettuun TGS-ohjaamoon on valittavissa joko normaali tai – kuten koeajoautossa - keskikorkea kattovaihtoehto.TGS:n ohjaamovaihtoehdoissa on myös puolipitkä vaihtoehto, jos petipaikkaa enemmän on tarvetta pidemmälle kuormatilalle. Koeajoauton TM-koodilla tunnettu ohjaamo riittää tiloiltaan myös sellaisiin ajotehtäviin, joissa yöpyminen on tarpeen, jopa säännöllisesti. Sora-auton varusteisiin sopivat hyvin valinnaiset takaseinän ikkunat, joita oli kaksin kappalein. Varsinkin lähellä ohjaamon takakulmaa oleva ikkuna auttaa pienentämään katvealuetta. 

Uusi MAN:n ohjaamo on jo moneen kertaan todettu työpaikaksi, josta ei juurikaan ole huomautettavaa. Peilikotelot ovat melko tuhdit, mutta peilien aiempaa parempi sijoittelu on vähentänyt näkyvyyden katvealueita. Aiemmin peilikameroita lupailtiin jo alkukesäksi, mutta niiden tulo varusteluetteloon on siirtynyt syksyyn. MAN-linja-autoihin sellaiset jo saa. 

Kaksi moottorivaihtoehtoa  

Kapea ja alas sijoitettu ohjaamo rajoittaa TGS:n moottorivalikoiman 9-litraiseen D15- ja 12,4-litraiseen D26-moottoriin. Kummastakin moottorista on valittavissa kolme tehovaihtoehtoa 330 hevosvoimasta (243 kW) 510 hevosvoimaan (375 kW). Koeajossa olleessa MAN Centerin esittelyautossa oli kaikkein tehokkain moottoriversio. 

Suomen lainsäädännön mukaan 375 kilowatin enimmäisteho sallii 75 tonnin yhdistelmäpainon. Täyden 76 tonnin kokonaispainon saavuttaminen edellyttäisi siirtymistä 15,6-litraiseen moottoriin ja suurempaan ohjaamoon eli TGX-malliin. Ilman tarkempia painotietojakin on selvää, että kantavuutta ei tule täyttä tonnia lisää, ehkä joitain satoja kilogrammoja. 

MAN:n TGS-mallia ei siis kannata sivuuttaa, kun valitaan esimerkiksi kasettiyhdistelmän vetoautoa. Sellaiseksi koeajoautossakin oli valmius. Teholukemaan nähden MAN:n moottorissa on hyvin vääntömomenttia, parhaimmillaan 2 600 newtonmetriä. Vääntömomentti on kuitenkin jokapäiväisessä työssä korkeaa huipputehoa tarpeellisempi ominaisuus. 

Raskaisiin töihin 

Mallimerkintänsä 41.510 mukaisesti MAN:n tekninen kokonaispaino on 41 tonnia. Tehtaan sallima telipaino on 26 tonnia, mutta tieliikenteessä se rajoittuu 21 tonniin. Kummallekin etuakselille sallitaan yhdeksän tonnin paino sekä teknisesti että tieliikenteessä. 

Suomessa neliakselisen auton kokonaispaino saa tiellä liikuttaessa olla enintään 35 tonnia. MAN:ssa ensimmäisen ja viimeisen akselin välinen etäisyys on 6 400 millimetriä, minkä vuoksi niin sanottu siltasääntö rajoittaa kokonaispainoa 34 720 kilogrammaan. 

Etuakseleilla, jotka ovat profiileiltaan suorat, on levyjarrut ja taka-akseleilla rumpujarrut. Tuntuma jarruihin on hyvä, mistä ainakin osan kunniasta saa jarrujen sähköinen EBS-ohjaus. Jousitus on hoidettu kauttaaltaan paraabelijousin. Kuormaamattomana etenemiskykyä ja ketteryyttä voi parantaa telin ilmatoimisella keventimellä, joka on auton päällirakenteet valmistaneen Konekorjaamo Riikosen kahdella palkeella toteuttama. 

Monivetoisissa malleissaan MAN käyttää ZF:n valmistamaa Traxon-vaihteistoa, tässä tapauksessa 12-nopeuksisena ylivaihdeversiona. Napavälitteisten taka-akseleiden välityssuhteeksi auton erittely kertoo 4,00:1. 80 kilometrin tuntinopeudessa moottorin kierrosluku on noin 1 250 kierrosta minuutissa, mikä on reilusti taloudellisella alueella. Moottorin ominaisuudet sallisivat matalammatkin kierrokset. 

Soralavapaketti Joensuusta 

Päällirakenteeksi autoon oli valittu joensuulaisen Konekorjaamo Riikonen Oy:n yli 40 vuoden kokemuksella toteuttama kokonaisuus. Riiko R200 -soralava on valmistettu Hardox 450 -kulutuslevystä, jonka ainevahvuus pohjassa on kuusi millimetriä ja muissa osissa neljä millimetriä. 

Lavan pituus on 6 200 mm ja laitakorkeus 1 100 mm. Tilavuutta on hieman alle 15,5 kuutiometriä. Kippinä on viisijatkoinen Nummi. Lava on rakennettu kasetointivalmiudella, joten auton valjastaminen kasettiperävaunun vetoon käy vähällä vaivalla. 

Monikäyttömalli 

Voisi ehkä sanoa, että TGS on MAN:n monikäyttömalli. Alustavalikoima on laajentunut kattavaksi, joten TGS-mallistosta löytyy sopiva versio hyvin moniin käyttötarkoituksiin, ei pelkästään maa-aineskuljetuksiin. Suomessa melko tyypilliseen yhdistettyyn runko- ja jakelukuljetukseen TGS sopii erittäin hyvin. 

TGS:n parhaita puolia ovat täysin uusi ohjaamo, joka tarjoaa mukavan ja toimivan työympäristön kuljettajalle, sekä hyvät vääntöominaisuudet omaava moottori. 

Jussi - Mikkola
Jussi Mikkola on Konepörssi-lehden toimituspäällikkö, joka on työskennellyt erilaisissa tehtävissä liikenteen ja kuljetusten parissa lähes 30 vuoden ajan. Uusi teknologia kiinnostaa siinä missä perinteet ja alan historiakin.

Myytävät MAN -koneet

test
MAN Tgs 50.500 10x4 aj.57tkm '19, 57tkm
182 280 € (ALV väh. kelp.)
test
MAN TLG'12, 281tkm
78 000 € (Ei ALV väh.)
test
MAN Lion Coach L'12, 157tkm
121 520 € (ALV väh. kelp.)
test
MAN THX 26.480 '11, 672tkm
23 560 € (ALV väh. kelp.)
test
MAN TGX'11, 370tkm
27 700 € (Ei ALV väh.)
test
MAN TGX 26.440'13, 398tkm
37 200 € (ALV väh. kelp.)
test
MAN TGS 35.480'11, 720tkm
148 800 € (ALV väh. kelp.)
test
MAN TGL'11
744 € (ALV väh. kelp.)
Rekkari.fi-palvelusta ajoneuvon tarkat tiedot Ohjeet turvalliseen
kaupankäyntiin
Nettikone.com
mobiililaitteissa

Uutiset

 • 27.09.2021
  Caselta uusi SV-sarjan kaivurikuormaaja  
 • 27.09.2021
  Hoeflonit nyt Liedosta  
 • 27.09.2021
  Keslan uusia harvesteripäitä Proforest-messuilla  
 • 27.09.2021
  Kitkaketjuilla pyöräpitoa ja turvallisuutta kuorma-autoon  
 • 17.09.2021
  Konepörssi 9/2021 on ilmestynyt