Toiminto ei ole käytössä, koska olet kieltänyt evästeiden käytön tähän tarkoitukseen. Muuta valintojasi evästeasetuksista.

Raskaat täyssähköiset Volvot

Raskaat täyssähköiset Volvot
 • Volvo
 • Volvo
 • Volvo
 • Volvo
 • Volvo
 • Volvo
 • Volvo

Voimakkaana meneillään olevaa sähköistymistä voidaan pitää ehkä suurimpana mullistuksena tieliikenteen historiassa sitten polttomoottorin keksimisen.

Volvo Trucksin esittelemät raskaat täyssähköiset kuorma-autot osoittavat, että sähköenergialla voidaan suorittaa raskaampiakin kuljetuksia.

Volvon tavoitteena on, että vuonna 2050 kaikkien käytössä olevien Volvo-kuorma-autojen CO2-nettopäästöt ovat pyöreä nolla. Välitavoitteina on, että vuonna 2030 uusien myytyjen autojen päästöjä olisi leikattu puoleen vuoden 2019 tasoon verrattuna. Vuonna 2040 on tavoitteena myydä vain päästöttömiä uusia Volvo-kuorma-autoja. 

Tavoitteiden kerrotaan olevan linjassa Volvon asiakkaiden tavoitteiden kanssa, ja sähköllä tulee olemaan keskeinen rooli energiamuotona tavoitteen saavuttamisessa. Tulevaisuudessa vety tulee olemaan valikoimassa mukana yhä enemmän, mutta ei polttomoottoriakaan unohdeta. 

Yksinkertaistettuna voidaan todeta, että mitä lyhyempi on matka ja mitä pienempi on energian tarve, sitä vahvemmin sähkö on oikea vaihtoehto. Toisessa ääripäässä taas polttomoottori on parhaimmillaan. Väliin jäävällä alueella polttokennoteknologia tulee ottamaan paikkansa. 

Mukana tuttua tekniikkaa 

Raskaat täyssähköiset Volvot

Vuodesta 2019 sarjatuotannossa olleiden Volvo FL- ja FE Electric -mallien, kuten Yhdysvalloissa myynnissä olevan VNR Electric -mallin, voimalinja perustuu kaksivaihteiseen vaihteistoon ja yhteen tai kahteen sähkömoottoriin. 

Nyt esitellyissä FM-, FMX- ja FH Electric -malleissa vaihteistona on tuttuakin tutumpi 12-vaihteinen I-Shift, jota käyttää kolme sähkömoottoria yhteisteholtaan 490 kW (666 hevosvoimaa). Kardaaniakselille vääntömomenttia saadaan 28 000 Nm. Tulossa on myös kahden sähkömoottorin versio, jossa tehoa on 330 kW. I-Shift-vaihteiston käyttö mahdollistaa useita erilaisia voiman ulosottoja. 

Uudet sähkökäyttöiset Volvot on suunniteltu niin, että niiden kokoonpano sujuu samalla tuotantolinjalla kuin polttomoottoriautojenkin. Sähkökäytön tehoelektroniikka ja ohjainlaitteet on paketoitu moduuliksi, joka on polttomoottorin tilalla. Sähkömoottorit ja vaihteisto ovat omana pakettinaan rungon välissä, ja akut rungon ulkopuolella. 

Akut kehittyvät kovaa vauhtia 

Kolaritestatut litiumioniakut ovat Volvon kehittämiä. Yksi akkumoduuli painaa noin 500 kg ja pystyy varaamaan 90 kWh energiaa. Volvon sähköisten ajoneuvojen tuotepäällikkö Anna Thordénin mukaan energiatiheys on jo nyt kaksinkertainen verrattuna FL- ja FE-mallien ensimmäisen sukupolven akkuihin. 

Akkuja autossa on sen käyttötarkoituksen mukainen määrä: tarpeeksi, mutta ei liikaa. enimmillään akkuja on kuusi, jolloin kapasiteetti on 540 kWh. 

”Usein kysytään, mikä on toimintamatka. Yksiselitteistä vastausta ei voi antaa, sillä kuormitus, sää, renkaat, ajotapa ja monet muut seikat vaikuttavat siihen, miten pitkälle yhdellä latauksella pääsee”, sanoo Anna Thordén. ”Esimerkiksi 30 tonnin kokonaispainolla FH 4×2 -puoliperävaunuyhdistelmän toimintamatka on noin 300 kilometriä.” 

Vaihtovirtalatauksella (AC) täysi lataus saavutetaan noin 10 tunnissa, tasavirtalatauksella (DC) hieman alle kahdessa tunnissa. Jos 80-prosenttisella latauksella tullaan toimeen, latausaika DC-latauksella lyhenee puolella tunnilla. 

Tien päälle 

Suomalaisten raskaan kaluston toimittajien ryhmä oli ensimmäinen Volvon ulkopuolinen joukko, joka pääsi koeajamaan uusia raskaita Volvoja yleisillä teillä. Kokeiltavana olivat FMX Electric 8×4*4 nosturilla ja lavalla, sekä FH 4×2 kaksiakselisella puoliperävaunulla. Jo koeajoautot osoittavat, että vetotapoja ja akselivälivaihtoehtoja tulee alusta saakka tarjolle lukuisia.  

Kuljettajan paikalla kaikki näyttää perin tutulta. Vasta liikkeellelähdöstä alkaen moottorin äänen puuttuminen saa aikaan tavallisuudesta poikkeavan tunnelman, sillä nyt kuljettajan korviin kantautuu sellaisia ääniä, jotka normaalisti peittyvät moottorin äänen alle. 

Volvon raskaat Electric-mallit aina mahdollisimman suurta vaihteiston välitystä. I-Shiftin pienimmätkin vaihteet ovat kuljettajan käytettävissä, kun siirtelyssä tarvitaan erityistä tarkkuutta. 

”Olemme tehneet paljon töitä saadaksemme vaimennettua kaikenlaisia sinänsä normaaleita kuorma-autoon kuuluvia ääniä, jotta ne eivät häiritsisi”, kertoo Volvon lehdistökuljettajien päällikkö Tobias Bergman. 

Koeajoautot olivat aivan ensimmäisiä esisarjan yksilöitä, joten on hyväksyttävä se, että vaihteiston ohjelmointi ei ollut vielä lopullinen, ja että kuljettajanäyttö mukautetaan vielä paremmin sähköautolle sopivaksi.  

Ensihämmästyksen jälkeen ajaminen on erittäin helppoa hyvän suorituskyvyn ansiosta. On helppo uskoa arkipäivän töissä sähkö-Volvoja ajaneita testikuljettajia, jotka sanovat, etteivät enää haluaisi takaisin dieselmoottorisen kuorma-auton rattiin. Bussiliikenteestä on tutkittua tietoa, että sähköautolla tehty työvuoro ei kuormita samalla tavoin kuin dieselautolla tehty. 

Tuotantoon ensi vuonna 

Volvo aloittaa raskaiden Electric-mallien tuotannon ensi vuoden loppuun mennessä. Aluksi tuotantoon tulevat vetoautot ja vuonna 2023 tasakuorma-autot. Autojen käyttökohteista puhuttaessa esiin tulevat usein jätteiden keräily, paikalliset ja alueelliset jakelukuljetukset sekä keskustojen maarakennuskuljetukset.  

Euroopan kaupungeissa on yhä tiukempia rajoituksia melulle ja pakokaasupäästöille. Sähköauto voi olla joissain tapauksissa ainut vaihtoehto kuljetusten suorittamiseen. Myös kotimaassa kuljetusten ostajien pyrkimykset hiilineutraaliuuteen voivat tarkoittaa siirtymistä sähkökäyttöisiin kuorma-autoihin. 

Jussi - Mikkola
Jussi Mikkola on Konepörssi-lehden toimituspäällikkö, joka on työskennellyt erilaisissa tehtävissä liikenteen ja kuljetusten parissa lähes 30 vuoden ajan. Uusi teknologia kiinnostaa siinä missä perinteet ja alan historiakin.

Myytävät Volvo -koneet

test
Volvo FH'16 - '20
60 000 €
test
Volvo FM 460'22, 52tkm
217 000 € (ALV väh. kelp.)
test
Volvo FH16 '18, 348h
150 040 € (ALV väh. kelp.)
test
Volvo UUSI FM420+NOSTURI FASSI F545+JIBILLÄ L214 '22
314 900 € (Ei ALV väh.)
test
Volvo L150 H'20
221 960 € (ALV väh. kelp.)
test
Volvo EC300EL'20
220 720 € (ALV väh. kelp.)
test
Volvo FH540 6x2 Hydraulica '19, 511tkm
83 080 € (ALV väh. kelp.)
test
Volvo l150g'20
2 480 € (ALV väh. kelp.)
Rekkari.fi-palvelusta ajoneuvon tarkat tiedot Ohjeet turvalliseen
kaupankäyntiin
Nettikone.com
mobiililaitteissa
Omat ajoneuvot

Uutiset

 • 03.02.2023
  Tamtron ostaa Lahti Precisionin  
 • 03.02.2023
  Risupedolla energiapuu talteen  
 • 02.02.2023
  Rautajärven panostaa palveluun – Multilift-vaihtolavalaitteiden koko elinkaari hallussa  
 • 02.02.2023
  Kuljetusliike Ville Silvasti kuljetti suurmuuntajia Ukrainaan energiaverkon jälleenrakentamiseen  
 • 02.02.2023
  Volvo tuo markkinoille tehokkaan biokaasukuorma-auton