Toiminto ei ole käytössä, koska olet kieltänyt evästeiden käytön tähän tarkoitukseen. Muuta valintojasi evästeasetuksista.
Luettu 2 668  

Toiveiden ja tarpeiden mukainen SLP-kasettiyhdistelmä

Toiveiden ja tarpeiden mukainen SLP-kasettiyhdistelmä
 • SLP
 • SLP
 • SLP
 • SLP
 • SLP
 • SLP
 • SLP

Sitten 1970-luvun alkuvuosien, kasettiyhdistelmät ovat vakiinnuttaneet paikkansa suomalaisen maarakennusalan yhtenä tärkeimmistä kuljetusvälineistä.

Inkoolainen Kim Silén investoi kesällä uuteen Volvo-alustaiseen SLP-kasettiyhdistelmään, joka on tekniikaltaan ja ominaisuuksiltaan aivan eri tasolla kuin 50 vuoden takaiset esi-isänsä. Perusperiaate on kuitenkin ennallaan: Perävaunun lava siirretään kippausta varten vetoauton kyytiin.

Kasettiperävaunu on alkujaan yhdysvaltalainen keksintö ja on uudella mantereella maa-aineskuljetuksissa käytössä tänäkin päivänä. Euroopassa kasettiyhdistelmät ovat yleisiä Suomen lisäksi oikeastaan vain Ruotsissa, muissa maissa lainsäädäntö ei suosi niiden käyttöä.

Kim Silén – tai Sille, niin kuin tuulilasin nimikyltissä lukee – on yhdellä kasettiyhdistelmällä autoileva kuljetusyrittäjä, joka aloitti yrittäjäuransa vuonna 2003 ostamalla työnantajaltaan oman ajokkinsa ajoineen. Sitä ennen hän oli ehtinyt toimia kuljettajana yhdeksän vuoden ajan. Nykyisin pääasialliset toimeksiantajat ovat Karjaan KTK ja Murskepojat Oy.

Tuoreella kalustolla

Toiveiden ja tarpeiden mukainen SLP-kasettiyhdistelmä

Silénin periaatteena on ajaa riittävän tuoreella kalustolla. Tänä vuonna oli aika uusia yhdistelmä, ja heinäkuussa hän ottikin käyttöön upouuden kasettiyhdistelmän. SLP Ab:n valmistaman lavan ja perävaunun vetovastuussa on 750 hevosvoimainen Volvo FH16.

”Osaan ajaa autoa, mutta en ole mekaanikko. Siksi haluan käyttää riittävän uutta kalustoa ja siksi minulla on siihen kattavin huoltosopimus”, Silén sanoo ja jatkaa, että Volvo Truck Center Raaseporissa on melko pieni, mutta hyvin palveleva huoltopiste. ”Mekaanikot ovat osaavia ja he tuntevat asiakkaansa.”

Ketteräksi mitoitettu

Alustana on siis Volvo-kuorma-automalliston voimakkain versio viisiakselisena. Auton takimmainen akseli on VTA Tekniikka Oy:n asentama. Ketteryyttä parantaa Suomessa kehitetty RALIM20-painonsiirto-ohjelma sekä lyhyt perusakseliväli (1.–3. akseli), joka on vain 4 400 millimetriä. Alusta näyttääkin olevan akseleita täynnä eikä ylimääräistä tilaa juurikaan ole. Koko yhdistelmä on ilmajousitettu, ja sekä autossa että perävaunussa toinen ja viimeinen akseli ovat nostettavia.

”Sillen auto on pitkälle räätälöity hänen toiveittensa mukaiseksi täällä meidän korjaamollamme. Esimerkiksi AdBlue-säiliö on lyhyen akselivälin takia siirretty ylös ohjaamon ja lavan väliseen tilaan”, sanoo Volvo Truck Center Raaseporin kuorma-automyyjä Henrik Heinonen.

Auton mittavaan varusteluetteloon voidaan kirjata muun muassa I-Shift-vaihteiston ryömintävaihteet, VDS-ohjaus, mukautuva ja maastontunteva vakionopeussäädin sekä runsaasti varusteltu Globetrotter-ohjaamo Black Edition -sisustuksella.

Arvostettavaa ammattitaitoa ja joustavuutta

Auton lavan ja perävaunun on valmistanut Ruotsin Övertorneåssa toimiva SLP Ab. Länsi- ja Etelä-Suomessa SLP:n tuotteita edustaa Kenneth Hellman Mustasaaressa, Vaasan naapurissa. Hellmanin ammattitaidolle ja SLP:n joustavuudelle Silén antaa kiitosta.

”Kenneth tuntee tekniikan todella hyvin. Minulla on toiveita ja tarpeita päällirakenteen suhteen, ja hän tietää miten ne toteutetaan parhaiten. Tarvittaessa hän kertoo perustellusti myös sen, miksei jotakin toivetta kannata toteuttaa”, Silén sanoo.

Hän kertoo saaneensa kilpailukykyisiä tarjouksia myös muilta päällirakennevalmistajilta, joiden tuotteet hän tietää laadukkaiksi. Hinta ja kyky vastata ostajan toiveisiin ratkaisivat kuitenkin valinnan SLP:n eduksi.

”Myös se, että yhteydenpito myyjään tapahtuu omalla äidinkielelläni ruotsiksi, on eduksi”, Kim Silén täydentää.

Kauko-ohjausta

Jos on Silénin auto hyvin varusteltu, ovat sitä myös perävaunu ja lavapaketti. Kasetointi tapahtuu ohjaamosta käsin, ainoastaan perävaunun sähköpistokkeet ja ilmaliitin täytyy irrottaa ja kytkeä kuljettajan toimesta.

”Irrotuksenkin olisi saanut automatisoituna, mutta Kenneth suositti vielä pitäytymään perinteisessä tavassa jalkautua ulos myös perävaunua jätettäessä.”

Perävaunun lavan sähkökäyttöinen kaaripeite, aisan nosto sekä varoitus- ja pysäköintivalot toimivat perävaunun akuista saatavalla virralla. Lavapeitteelle käyttövoima syötetään erityisten kontaktipintojen välityksellä, jotka ovat perävaunun lavan pohjassa. Toimintojen käyttö tapahtuu P-Light Maxi XL -ohjauslaitteen avulla langattomalla kauko-ohjaimella.

Jämäkkä vetoauto

Vetoauton apurunko on Silénin toivomuksesta tavanomaista järeämpää tekoa, millä on saavutettu hyvä kippausvakaus.

”Halusin auton, jolla voi kipata hieman haastavammassakin paikassa ilman pelkoa kaatumisesta. Viisiakselisen auton lava on melko pitkä, ja maasto on täälläpäin kumpuilevaa, joten mielestäni auton on oltava tukeva, siitäkin huolimatta, että omapaino on hieman korkeampi.”

Myös auton lavassa on kaukokäyttöinen kaaripeite. Muita varusteita ovat ohjaamon katon takareunassa oleva kamera, joka välittää kuvan matkustajan puolella sivuseinällä olevaan suurikokoiseen näyttöön, sekä tärytin, jota kipattaessa käyttämällä lavalta irtoavat viimeisetkin muruset. Kasetointilukkona on hyödynnetty VBG:n vetokidan mekanismia, joka Silénin mukaan on käytännössä välyksetön eikä päästä perävaunun lavaan heilumaan siirtymillä. Sekä auton että perävaunun lava on valmistettu SSAB:n Hardox In My Body -ohjelman mukaisesti.

Näyttävyyttä unohtamatta

Kim Silénin heinäkuussa käyttöön ottama kasettiyhdistelmä on pitkälle räätälöity, omistajansa tarpeiden mukaisesti toteutettu työkalu, jossa on panostettu myös ulkoiseen näyttävyyteen. Terho Niskasen tekemät motiivimaalaukset, Custom Partsin kultaisen värin saaneet valoraudat ja karjapuskuri sekä runsas valovarustus antavat viimeisen silauksen näyttelykelpoiselle yhdistelmälle.

”Korona oli aiheuttaa hankaluuksia projektiin. Vein auton alustana Hellmanille, joka toimitti sen SLP:lle. Seuraavan kerran näin auton valmiina. Itse en päässyt Ruotsin puolelle tehtaalla rakentamisen aikana käymään”, kertaa hankintaansa tyytyväinen Kim Silén kevään ja alkukesän tapahtumia.

Jussi - Mikkola
Jussi Mikkola on Konepörssi-lehden toimituspäällikkö, joka on työskennellyt erilaisissa tehtävissä liikenteen ja kuljetusten parissa lähes 30 vuoden ajan. Uusi teknologia kiinnostaa siinä missä perinteet ja alan historiakin.

Myytävät SLP -koneet

test
SLP Sivukaatokippi lavapaketti '16
18 600 € (ALV väh. kelp.)
test
SLP 2+2 tai 2+3 slp/khtkasetti '09
55 180 € (ALV väh. kelp.)
Rekkari.fi-palvelusta ajoneuvon tarkat tiedot Ohjeet turvalliseen
kaupankäyntiin
Nettikone.com
mobiililaitteissa

Uutiset

 • 26.02.2021
  ECM 60ZT – tukeva kuusitonninen  
 • 26.02.2021
  DAF sai suuren tilauksen Belgian asevoimilta  
 • 25.02.2021
  Transport Savikolle lisää Mercedes-Benz-vetoautoja  
 • 25.02.2021
  APEX ja IRE vuonna 2023  
 • 24.02.2021
  Meclift-trukit Loimaalta Bangladeshiin