Luettu 1 019  

Diecin kurottaja Romastorin trukkipiikeillä

Diecin kurottaja Romastorin trukkipiikeillä
  • Dieci
  • Dieci
  • Dieci
  • Dieci

Kurottaja hyvä, ympäripyörivä kurottaja parempi, ympäripyörivä kurottaja varustettuna 360 astetta kääntyvillä trukkipiikeillä paras.

Lahtelainen Topal-Vuokraus ky vuokraa nostolaitteita ympäri Suomen. Pääsääntöisesti koneet vuokrataan ilman kuljettajaa, mutta suurimmat kurottajat menevät työmaalle konevuokraamon oman kuljettajan ohjastamina. Kävimme katsastamassa asuinrakennustyömaalla Espoossa, miten Topalin suurin kurottaja, Dieci 45.30 pärjäilee ahtaissa paikoissa.

Diecin kurottajia maahantuova ja jälleenmyyvä Parviainen Heavy Oy luovutti viime syksynä Topalille ympäripyörivän Dieci Pegasus 45.30 -kurottajan, joka oli varustettu hollantilaisvalmisteisilla Romastorin ympäripyörivillä trukkipiikeillä. Pystyakselinsa ympäri pyörivät piikit tuovat ahtaissa paikoissa työskentelyyn runsaasti uusia mahdollisuuksia. Vielä kun käytössä on myös ympäripyörivä kurottaja, pystytään isolla koneella operoimaan hyvinkin ahtaissa paikoissa.

Pegasus 45.30 nostaa maksimissaan 4,5 tonnia ja suurin nostokorkeus on 29,6 metriä tukijalkojen varassa, joskaan tuota edellä mainittua maksimitaakkaa ei tuohon korkeuteen saa hilattua. Pyörien varassa (ilman tulijalkoja) päästään 21,9 metrin nostokorkeuteen. Moottorina 45.30:ssä on FTP:n 4,5-litrainen diesel, josta tehoa otetaan irti 125 kilowattia (170 hv). Moottori täyttää Stage IV -päästönormit. Siirtonopeutta on tarjolla 40 kilometriä tunnissa. Koneen leveys tukijalat sisään vedettynä on 2,5 metriä ja korkeus 3,1 metriä. Siinä merkittävimmät työkohteeseen pääsyn rajoitteet. Peruskoneen paino on 22 150 kilogrammaa ja piikkien 745.

Pyörii pyörii

Diecin kurottaja Romastorin trukkipiikeillä

Romastor 2500 -trukkipiikit pyörivät kirjaimellisesti pystyakselin ympäri, kuten myös kurottaja, johon ne on kiinnitetty. Näillä kahdella kääntöliikkeellä saavutetaan merkittävä etu ahtaissa paikoissa operoitaessa. 

Kurottajan tehokkaaseen käyttöön riittää rakennustyömaalla näin lähes koneen oman leveyden mukainen tila. Kurottajalla ei tarvitse nyt päästä lähestymään kohdetta kohtisuorasti, vaan nostot pystytään tekemään yhtälailla koneen ollessa rakennuksen suuntaisesti sivulla. 

Teoriassa operointiin riittää koneen leveyden (2,5 m) vaatima käytävä. Ja kun materiaalinkäsittelystä on kyse, voidaan nostettavia taakkoja sijoitella käytävän reunoille.

Ja sitten kun nostojen aika koittaa, voidaan lavat taas poimia kyytiin yhdessä paikassa seisten teleskooppia hyödyntäen. Koneen siirtely vähenee näin oleellisesti, mikä on rakennustyömailla aina riskitekijä. Kyytiin poimitun lavan tai muun kappaleen nosto yläilmoihin voidaan tehdä nyt kurottajan seisoessa sivuttain rakennuksen vieressä. Lopuksi lavan saa käännettyä kohtisuoraan rakennusta päin ja ikään kuin ”työnnettyä” parvekkeelle Tämä kaikki onnistuu siis kahden ympäripyörivän rakenteen ansiosta. 

Aina nokalla

Konetta työmaalla käyttäneen, Topalin Markus Jaakkolan mukaan Romastorin kääntöpiikit ovat lähes koko ajan kiinni koneessa. Markus nosteli tapaamisen yhteydessä kaappeja sekä tasoitesäkkilavoja yläilmoihin. Kurottajalla paikallaan seisten hän pystyi poimimaan tavaraa ajokäytävän reunalta kurottajan ulottuman (30 m) rajoissa ja samalla ”tartunnalla” nostamaan tavarat kerroksiin. 

Romastorin piikkien hallinta tapahtuu kurottajan joystickissä olevalla rullakytkimellä. Kättä ei näin tarvitse irrottaa joystickistä noston aikana, ja piikeissä olevan lavan pystyy siirtämään näin nopeasti haluttuun paikkaan ylös. Trukkipiikeissä on myös hydraulinen piikkien välin säätö (levitys). 

Jaakkola sanoo, että näillä Romastor 2500 -kääntöpiikeillä ja Diecin Pegasus 45.30 -kurottajalla pystyy nostamaan jopa 2,5 tonnin taakan aina 30 metrin korkeuteen.

  • Diecin kurottaja Romastorin trukkipiikeillä
  • Diecin kurottaja Romastorin trukkipiikeillä
 

Lahti-pääkaupunkiseutu

Topal-Vuokraus toimii pääosin Lahden ja Helsingin alueilla, mutta koneita vuokrataan tarpeen tulleen muuallekin Suomeen. ”Pienet” nostimet vuokrataan aina ilman kuljettajaa, mutta isot koneet aina ammattitaitoisen kuskin käskyttämänä. Topalilla on kolme ympäripyörivää kurottajaa, jotka saa työmaalle vain Topalin oman kuljettajan kera. 

Nämä koneet työskentelevät ahkerasti pääkaupunki- ja Lahden seudun rakennustyömailla, kohteiden logistiikan hoitajina. Topalin yrittäjän Jaakko Paljakan aika kuluu tietenkin myyntiä tehden ja koneiden vuokrauksia järjestellen, mutta paljon mies myös istuu ympäripyörivän Diecin hytissä Lahden työmailla. Espoossa tavattu Markus Jaakkola puolestaan hoitaa nostoja pääkaupunkiseudulla. 

Kurottajat ovat jo aikaisemmin näyttäneet kyntensä monilla aloilla, mutta nyt vielä 360 astetta ympäripyörivillä trukkipiikeillä varustettuna kynnet sen kuin pitenevät ja terävöityvät. 

Ympäripyörivät trukkipiikit tuovat tervetullutta joustavuutta ja nopeutta kurottajilla tapahtuviin nostoihin. Nyt entistä suuremmilla kurottajilla voidaan operoida ahtaissakin paikoissa.

Esa - Suominen
Esa Suominen on Konepörssi-lehden toimittaja. Hänellä on pitkä kokemus työkoneiden parissa. Lisäksi Esa tuottaa artikkeleita myös Ammattiautot- ja Urakointiuutiset-lehtiimme.

Myytävät Dieci -koneet

test
Dieci Agri Plus 40.7 H PS '14
54 900 € (ALV väh. kelp.)
test
Dieci Samson 45.8'17, 1h
40 000 € (Ei ALV väh.)
test
Dieci Agri Plus 40.7 EVO2 '13, 6h
34 800 € (Ei ALV väh.)
test
Dieci Pegasus 60.16'17, 2h
70 000 € (Ei ALV väh.)
test
Dieci Telescopic loader Pegasus 60.16 4x4x4 6t / 16m '18, 3h
61 500 € (Ei ALV väh.)
test
Dieci Agritech'12, 4h
test
Dieci Miniagri 25.6'15, 4h
test
Dieci Apollo'16, 1h
54 250 € (ALV väh. kelp.)
Rekkari.fi-palvelusta ajoneuvon tarkat tiedot Ohjeet turvalliseen
kaupankäyntiin
Nettikone.com
mobiililaitteissa