Sorry, no record found for this criteria
Feature is not available, because you have not allowed use of cookies for this purpose. Change your selections in consent manager.

Kallistuvat kauhanpyörittäjät 2020

Kallistuvat kauhanpyörittäjät 2020

Kallistuvat kauhanpyörittäjät ovat tulleet jäädäkseen.

Niitä tapaa jo lähes kaikilla taajama-alueiden rakennus- tai katuinfratyömailla. Lisälaite tuo kaivattua joustavuutta kaivukoneiden käyttöön. Sen myötä ahtaissa paikoissa työskentely on mahdollista ja kaivukoneen siirtely vähenee. Asemakaava-alueilla kaivettaessa törmätään aina kaapeleihin tai putkiin, jolloin kauhan virheliikkeet aiheuttavat helposti ikäviä yllätyksiä. Kauhanpyörittäjä tuo tähänkin ”askarteluun” uusia ulottuvuuksia. Teimme katsauksen markkinoillamme saatavana oleviin kallistuviin kauhanpyörittäjiin.

Vuosien saatossa ovat pyörittäjän tuomat edut huomattu ja tunnustettu. Toki osansa asiaan on ollut tekniikan kehityksellä. Rakenteet ovat vahvistuneet ja koneohjausjärjestelmät ovat vakiinnuttaneet paikkansa kaivavassa kalustossa, joihin nyt onnistuu jo liittämään pyörittäjänkin. Asia on noteerattu myös tilaajapuolella. Monille rakennus- tai kunnallisille työmaille ei enää edes pääse urakoimaan ilman tätä moninivelistä lisäpalaa.

Tähän väliin pieni kertaus terminologiasta. Olemme pitäytyneet kallistuva kauhanpyörittäjä -termin käyttöön, joka toimii neutraalisti kaikkia valmistajia kohtaan. Kansankielellä tällä lisälaitteella on monia Suomen kielen vierastamia nimiä, ja näin tulee aina olemaan.

Kallistuva kauhanpyörittäjä on pohjoismainen idea. Tämä päivänä tätä ideaa on saatu levitettyä moniin työtavoiltaan ”puritaanisiin” maihinkin. Keski-Eurooppa on tehnyt kaivuhommia omalla tavallaan jo kaivukoneiden alkuajoilta. Nyt myös siellä on alettu ymmärtämään pyörittäjän tuomia etuja. Se onkin kasvattanut pyörittäjien valmistajien toiminnan aivan uusiin mittoihin.

Aluksi pyörittäjät soveltuivat 10–20 tonnin peruskoneisiin. Nyt niitä ruuvataan kiinni jo alle parin tonnin minikaivukoneisiin ja suurimmillaan 40 tonnin kaivukoneisiin.

Lähestyimme kauhanpyörittäjien Suomessa toimivia edustajia ja valmistajia oheisella kysymyspatteristolla kartoittaaksemme hieman tämän rakkaan lisälaitelapsen tilaa maassamme nyt vuonna 2020.

Kuten alussa todettua, tämä lisälaite on tullut jäädäkseen. Kallistuva kauhanpyörittäjä tuo väistämättä lisää hallintalaitteita ohjaamoon. 3D-toimintojen liitettävyyden myötä joitakin kauhan toimintoja saadaan automatisoitua.

Kauhanpyörittäjän tehokas käyttö edellyttää kuljettajalta sopivasti käden taitoa ja ehkä aikaisempaa enemmän malttia, kun puomin päässä on arvokas ja paljon tekniikkaa sisältävä lisälaite. Kaiken kun saa rikki huolimattomalla toiminnalla.

Tässä kysymykset:

Kallistuvat kauhanpyörittäjät 2020

* Mallistonne kattavuus tällä hetkellä?

* Kuinka monta mallia ja minkä kokoluokan peruskoneisiin? Suurin malli?

* Minkä kokoluokan mallit ovat suosituimpia/myydyimpiä tällä hetkellä?

* Mitä parannuksia tehty?

* Huoltoverkoston/varaosapalvelujen kattavuus tällä hetkellä?

* Sopivuus 3D-järjestelmiin?

* Lisähydrauliikan läpivientimahdollisuus?

* Etähallintamahdollisuus? -liitettävyys?

* Muutoksia yritystoiminnassa? Nimityksiä?

Ja tässä poimintoja kyselyyn vastanneilta:

Engcon

Engconin mallistossa on tällä hetkellä kahdeksan kauhanpyörittäjää; EC02B, EC204, EC206, EC209, EC214, EC219, EC226 ja EC233. Ne on tarkoitettu käytettäväksi 1,5–33 tonnin kaivukoneissa. Suurin malli on EC233, ja se on tarkoitettu maksimissaan 33-tonnisen kaivukoneen lisälaitteeksi.

Myydyimmät Engconit löytyvät malliston keskeltä. Engconin Sami Keturin mukaan malleja EC209 (6–9 t), EC219 (14–19 t) ja EC226 (19–26 t) myydään eniten.

”Mallisto ei tule tänä vuonna kasvamaan, mutta mallistoa kehitetään koko ajan”, sanoo Keturi. Engconin mallisto on kokenut täydellisen uudistuksen muutamien viime vuosien aikana. Pääpaino uudistuksissa on ollut kauhanpyörittäjien kestävyyden parantaminen niin kotelorakenteen kuin siihen sijoitettujen komponenttien ja toimintojen osalta. Suunnittelussa on huomioitu myös huoltojen suorittaminen.

Huoltoverkosto kattaa lähes koko Suomen.

”Tammisaaresta Rovaniemelle”, sanoo Keturi. Huolto- ja varaosapalvelua tarjoavat useimmat maarakennuskoneita myyvät koneliikkeet kauhanpyörittäjien myynnin ohella. Näiden lisäksi ympäri maata on noin 70 huoltokumppania varmistamassa laitteiden häiriöttömän toiminnan.

Engconin liitettävyys 3D-järjestelmiin on Keturin mukaan täydellinen. Kaikki tunnetut koneohjausjärjestelmät ovat yhteensopivia Engconin kanssa.

Engcon EC-Oil -automaattinen liitäntäjärjestelmä on veloitukseton vakiovaruste kaikissa Engconin puomikiinnikkeissä. Sen avulla voidaan kauhanpyörittäjälle ja sen läpi viedä hydrauliikkaöljyä, sähköä ja keskusvoitelun rasvaa. Työlaitteen irrottaminen kauhanpyörittäjästä sekä kauhanpyörittäjän irrottaminen peruskoneesta onnistuu näin vaivattomasti ohjaamosta käsin. Samalla kytkeytyvät automaattisesti myös läpiviennit (hydrauliikkaöljy, sähkö, rasva).

Etätukea varten on Engconeissa DC2-käyttöjärjestelmän etähallintaohjelma veloituksetta. Se tarjoaa kuljettajalle yhteyden laitteeseen Android-puhelimella sekä mahdollisuuden etätuen käyttöön. Etähallinnan avulla voi säätää kauhanpyörittäjän asetuksia, diagnosoida häiriötiloja sekä tehdä korjauksia.

Engcon Finlandin viimeisin miehistötäydennys tapahtui viime vuoden lopulla, kun ryhmään tuli mukaan ”Engcon-lähettiläs” Niko Skytte.

Marttiini

Kotimaista valmistusta markkinoilla edustaa rovaniemeläinen Marttiini. Marttiinin kallistuvia kauhanpyörittäjiä on tarjolla kolme mallia; mROTO-10, mROTO-20B ja mROTO-26, ja ne on tarkoitettu käytettäväksi 7–26 tonnin kaivukoneissa. Suurin malli, mROTO-26 soveltuu yli 22 tonnin koneisiin ja maksimissaan siis 26-tonnisiin.

Kolmen kallistuvan kauhanpyörittäjämallin lisäksi Marttiinilla on tarjolla neljä ”pelkällä” kallistajalla varustettua mallia 14–50-tonnisiin kaivukoneisiin sekä kolme ”pelkkää” pyörittäjää niin ikään 14–50 tonnin koneisiin. Kaikissa kallistuvissa kauhanpyörittäjissä sekä kallistajissa ovat kallistussylinterit suojassa kotelon sisällä. Näin männänvarret eivät saa heti haitallista kosketusta ”louhesateessa” tai harhaliikkeissä.

Marttiini Metal Oy:n Miika Marttiinin mukaan malliston suurin malli, mROTO-26 on valmistajan myydyin kallistuva kauhanpyörittäjä.

Keskimmäinen malli, mROTO-20B, tulee päivittymään kuluvana vuonna. Muutakin uutta on kuulemma tulossa.

Marttiinin lisälaitteiden huoltoverkosto on koko maan kattava. Sopimushuoltopisteitä on maassa reilut 20. Rovaniemellä on niin sanottu varaosien päävarasto, josta osat saadaan toimitettua asiakkaille seuraavaksi työpäiväksi koko Suomen alueelle.

Marttiinin lisälaitteet ovat yhteensopivia yleisimpien 3D-koneohjausjärjestelmien kanssa. Kallistuvissa kauhanpyörittäjissä on vakiona yhden hydraulisen toiminnon läpivienti. Lisävarusteena on saatavana myös toisen toiminnon läpivienti, kuten myös automaattinen pikaliitin (sarjapikaliitin) hydrauliikan kytkentään. Hydrauliikan suurvirtausläpivienti on saatavana lisävarusteena kahteen suurimpaan kallistuvaan kauhanpyörittäjämalliin.

MenSe

Kotimaista valmistusta edustaa myös taavettilainen MenSe Oy. Viime vuonna yrityksen tuotevalikoima täydentyi kauhanpyörittäjillä. Korostettakoon vielä, että nimenomaan kauhanpyörittäjien. Kallistusta ei MenSen laitteissa ole. Näin rakenne on saatu mahdollisimman matalaksi ja tukevaksi.

Mallistossa on viisi kauhanpyörittäjää. Mallit ovat M3, M5, M10, M15 ja M20 ja ne soveltuvat käytettäväksi 3–20 tonnin kaivukoneissa. Mallimerkinnän numero kertoo peruskoneen maksimipainon tonneissa, jossa kyseinen pyörittäjä soveltuu käytettäväksi.

Pyörittäjiin on jo nyt tarjolla mallista riippuen erilaisia pikakiinnikkeitä. Pienin malli (M3) on saatavilla vain mekaanisella työlaitteen lukituksella. Muihin malleihin on tarjolla joko puoliautomaattinen versio mekaanisella lukituksella tai hydraulisella lukituksella.

Tee-se-itse-miehille on myös tarjolla kauhanpyörittäjien rakennussarjoja. Näin on mahdollisuus hankkia kauhanpyörittäjä hieman edullisempaan hintaan.

MenSen kauhanpyörittäjien suunnittelussa on pyritty rakenteen mataluuteen sekä tukevuuteen. Lisäksi hydrauliikan läpivientien sijoituspaikat on mietitty tarkkaan. Käytettävyyttä lisää pyörittäjän helppo irrotus/kiinnitys, koska pakettiin ei kuulu sähköjen läpivientiä.

Kolmessa suurimmassa mallissa (M10, M15 ja M20) ovat kahden hydraulisen toiminnon läpiviennit vakiona. Läpiviennin koko on puoli tuumaa. Mekaanisen lukituksen malleissa ei läpivientejä ole vakiona. M5-malliin ei ole saatavilla lisäläpivientiä, mutta hydraulinen työlaitteen lukitus on.

Kauhanpyörittäjien huollot ja korjaukset tehdään pajalla Taavetissa, kuten myös niiden myynti. Hyllyssä on pääsääntöisesti kaikkia pyörittäjämalleja varaosineen sekä erilaisia pikakiinnikkeitä nopeaankin toimitukseen.

MenSeltä muistutetaan vielä, että heidän kauhanpyörittäjänsä eivät ole kallistuvia. Eivät edes hinnoiltaan.

Rototilt

Rototiltin osalta on hyvä aloittaa pienellä nimikertauksella. Ruotsalaisvalmisteisista, punaisista kallistuvista kauhanpyörittäjistä on käytetty niin Rototiltin kuin Indexatorin nimeä. Laitteita alettiin ensin markkinoida jälkimmäisellä nimellä, kunnes kauhanpyörittäjien nimeksi vakiintui vuonna 2015 Rototilt. Indexator-nimeä käytetään puolestaan puutavaranosturien kouranpyörittäjissä.

Rototiltin kallistuvia kauhanpyörittäjiä on kahdeksan mallia; R1, R2, R3, R4, R5, R6, R8 ja R9. Pienin malli R1 soveltuu käytettäväksi 1,5 tonnin minikaivukoneissa. Malliston suurin eli R9 esiteltiin vuonna 2018. Se on tarkoitettu 30–40 tonnin kaivukoneisiin. R9 on Rototiltin Jukka Hautalan mukaan markkinoiden suurin kauhanpyörittäjä. Siinä on kaksi kierukkaruuvia (matoruuvia) pienempien mallien yhden ruuvin sijaan. Näin pyöritykseen saadaan enemmän vääntöä.

Rototiltin keskikokoiset mallit ovat myydyimmät, eli R4-R6. Uusia malleja ei ole odotettavissa tälle vuodelle. 2019 kesän jälkeen olemassa olevaan mallistoon on kuitenkin tehty runsaasti parannuksia.

”Kotelon tiivisteitä on parannettu, läpivienteihin on tehty uusia ratkaisuja, kierukkaruuvien ja -pyörien hammaspintojen koneistusmuotoja on optimoitu paremman kosketuksen saavuttamiseksi, ruuveihin on lisätty voitelukanavia, muutoinkin öljynkiertoon on kiinnitetty huomiota (Rototilt on markkinoiden ainut pyörittäjä, jossa on öljyvoitelu), kierukkapyörän laakerointia ja pyörittäjän anturointia on parannettu sekä kaapeleiden liitäntöjä uusittu”, listaa Hautala.

Keväällä Rototilt toi markkinoille uuden, täyshydraulisen Rototilt Quick Change -kytkentäjärjestelmän. Quick Change on tällä hetkellä saatavana malleihin R4, R5, R6 ja R8. Myöhemmin se tullaan istuttamaan myös pienempiin malleihin.

Rototiltin Suomen huoltoverkosto kattaa koko maan. Huoltotoiminta hoituu kymmenien huoltoyhteistyökumppaneiden avulla. Varaosien Suomen ”päävaraosavarasto” sijaitsee Aurassa. Myös tehtaalta Ruotsista saadaan osia nopealla toimitusajalla.

Rototiltin kauhanpyörittäjät osaavat hyödyntää merkittävimpiä koneohjausjärjestelmiä. Pienimpiin malleihin, R1 ja R2, ei 3D-järjestelmää saa kytkettyä. Lisähydrauliikan läpivientiä varten on Rototiltin pyörittäjissä vakiona kahden toiminnon läpivienti, joista toinen yleensä pihdeille. Lisävarusteena on saatavana suurvirtausläpivienti (200 l/min) R4-malliin ja sitä suurempiin.

Vindelnin tehtaalla Ruotsissa ovat käynnissä mittavat laajennukset. Kapasiteetin noston tarve on pääosin seurausta Keski-Euroopan ja Pohjois-Amerikan markkinoiden kasvusta.

Rotozi

Kotimaisen Rotozin periaatteena on valmistaa helposti irrotettavia ja kiinnitettäviä kauhanpyörittäjiä pieniin kaivukoneisiin. Minikaivukoneissa on usein jo kallistuva liitin, joten tarvelistalla on tällöin vain pelkkä pyörittäjä. Rotozin Jaakko Mersalo korostaa helppoa irrotettavuutta. Aina ei tarvita pyörittäjää, joten se kannattaa pudottaa pois. Näin saadaan lisää kaivuvoimaa, kun pyörittäjä jää pois. Erillinen kauhanpyörittäjä mahdollistaa itse peruskoneen hyödyntämisen, vaikka pyörittäjään tulisi häiriö.

Rotozin kauhanpyörittäjät siis ”vain” pyörittävät kauhaa nimensä mukaisesti. Kallistustoimintoa niissä ei ole. Mallistossa on neljä mallia 2–15 tonnin kaivukoneisiin; P3, P5, P10 ja P15. Mallimerkinnän numero kertoo aina suurimman käyttöön soveltuvan peruskoneen painon tonneina. Suurin malli, P15, on tarkoitettu 10–15 tonnin koneisiin. Laitteet ovat Rotozin omaa suunnittelua.

Myydyimmät mallit on Mersalon mukaan P5 ja P10. Yritys toimittaa laitteita myös vientiin. Vientikauppaa tehdään Baltian maihin sekä länsinaapuriimme Ruotsiin.

Pyörittäjät valmistetaan Toijalassa Rotozin alihankkijan toimesta. Uusia malleja ei Mersalon mukaan ole tänä vuonna tulossa. Viime aikoina pyörittäjiin on kuitenkin tullut merkittäviä parannuksia. Kierukkavaihteen toimittaja on muuttunut. Nyt käytettävä vaihde tarjoaa suurempaa pitovoimaa kauhan kärkeen. Kotelon suojarakenteita on muutettu sekä materiaalina on alettu käyttää SSAB:n erikoislujaa Strenx-terästä. Näin voidaan käyttää ohuempia ainevahvuuksia lujuuden siitä kärsimättä. Samalla lisälaite on keventynyt. Parannukset koskevat kaikkia malleja. Uudistuneita malleja on jo toimitettu asiakkaille.

Rotozin laitteiden huollot ja korjaukset tehdään yrityksen toimipisteessä Lempäälässä. Samoin kaikki varaosat löytyvät samasta paikasta.

Kaikissa pyörittäjämalleissa on kahden hydrauliikkatoiminnon läpivientimahdollisuus. Samoin kaikkiin malleihin on mahdollista saada hydraulinen työlaitteen pikalukitus, paitsi P3-malliin, jossa lukitus on manuaalinen.

SMP Parts

SMP Parts AB:n kallistuvien kauhanpyörittäjien valmistus alkoi Keski-Ruotsissa jo vuonna 1985. Suomen myynnistä vastaavan Jens Björkin mukaan SMP Parts on pohjoismaiden vanhin kauhanpyörittäjien valmistaja. Tuotanto tapahtuu edelleen samalla tehtaalla, josta valmistus aikanaan alkoi.

Merkin kallistuvien kauhanpyörittäjien sarjassa on seitsemän mallia ja ne soveltuvat käytettäväksi yleisimpien pikakiinnikkeiden kanssa. Mallit ovat ST4, ST6, ST10, ST15, ST18, ST22 ja ST28 2–30 tonnin kaivukoneisiin. Suurin ST28 on tarkoitettu 22–30 tonnin peruskoneisiin.

SMP:n myydyimmät mallit ovat ST10, ST18 ja ST28.

Viimeaikaiset ominaisuuksien parannukset liittyvät sähköpuoleen. Esimerkiksi pyöritysanturi vaihtui. Nyt pyöritystapahtumasta saadaan tarkempaa tietoa muun muassa liitettävien 3D-järjestelmien hyödynnettäväksi. Myös muita sähköosia on uusittu.

SMP-kauhanpyörittäjien sopimushuoltopisteitä on ympäri maan. Suomen myynnistä vastaava SMP Finland avasi keväällä uudet toimitilat Lohjalle. Hyllystä löytyy Björkin mukaan 95 prosenttia kaikista pyörittäjien varaosista.

”Saamme osat asiakkaille Suomen alueella seuraavaksi työpäiväksi”, lupaa Björk. Lohjan uudelta toimipisteeltä voi ostaa suoraan uuden, käytetyn tai peruskunnostetun kauhanpyörittäjän. Asennuksetkin onnistuvat sopimuksen mukaan. Uuden toimipisteen valikoimissa on siis kallistuvia kauhanpyörittäjiä pikaiseenkin toimitukseen.

”Ja jos jotakin mallia ei varastossa ole, saadaan sellainen nopeastikin tehtaalta Ruotsista. Volyymimalleja pyritään toki pitämään aina saatavilla”, toteaa Björk.

Nykyiset tunnetuimmat koneohjausjärjestelmät osaavat hyödyntää SMP:n pyörittäjältä saatavaa tietoa. Siihen tarkoitettu, parannettu pyöritysanturi on laitteissa vakiona. Samaista anturia voidaan käyttää myös kalibroinnissa.

Hydrauliikkojen läpivienti on SMP:n kauhanpyörittäjissä vakiona. Kaikissa malleissa saadaan ajettua hydrauliikan tuottoa läpi 80 litraa minuutissa. Lisäksi kaikkiin malleihin sopii merkin täysautomaattinen pikakiinnike (fast oil connection = f.o.c).

SMP:n laitteiden diagnostiikka hoituu helposti oman vakionäytön avulla. Näytölle saadaan myös vikakoodit. Samoin kauhanpyörittäjän asetukset hoidetaan saman näytön välityksellä.

Steelwrist

 Steelwrist tarjoaa tänä päivänä kymmenen kallistuvaa kauhanpyörittäjämallia kaivukonekäyttöön; X02, X04, X06, X07, X12, X14, X18, X20, X26 ja X32. Ne on tarkoitettu käytettäväksi 1,5–33 tonnin koneissa, niin pyörä- kuin tela-alustaisissa.

X32 on malliston suurin ja se on tarkoitettu 25–33 tonnin koneisiin. Eniten pyörittäjiä menee 16–20 tonnin koneisiin, eli malleja X18, X20 ja X26.

Steelwristillä on myös tarjolla purkupuolen kaivukoneisiin SQ90-pikakiinnike, joka on tarkoitettu 40–70-tonnisiin koneisiin. Siinä hydrauliikan ja sähkön kytkennät hoituvat automaattisesti.

Steelwristin tuotteisiin saa myös uuden Quantum-työlaitteen tunnistusjärjestelmän. Se tunnistaa pikakiinnikkeeseen poimitun työlaitteen ja säätää peruskoneen parametreja automaattisesti. Quantum-järjestelmä on saatavana kaikkiin Steelwristin kauhanpyörittäjämalleihin ja se tukee useimpia 3D-järjestelmiä. Quantumia voidaan hyödyntää myös etäseurannassa. Siinä kauhanpyörittäjään otetaan yhteys älypuhelimella Bluetoothin avulla. Etäliitännän kautta pystytään lukemaan kauhanpyörittäjän vikakoodeja, muuttamaan parametreja sekä lähettämään ohjelmistopäivityksiä.

Steelwristien myynti hoituu jälleenmyyjien toimesta. Maanlaajuinen huolto puolestaan tapahtuu 20 huoltoyhteistyökumppanin avulla. Suomessa varsin kattava varaosavarasto sijaitsee Rastar Oy:llä Keravalla.

Uutena palveluna Steelwrist Suomi otti äskettäin käyttöön teknisen tuen ja myynnin yhteisen rinkinumeron 075 32 66222.

Steelwristin kauhanpyörittäjät osaavat hyödyntää tunnetuimpia koneohjausjärjestelmiä. Lisäksi edellä mainittu Steelwristin Quantum-työlaitteen tunnistusjärjestelmä toimii niiden kanssa. Steelwristiin saa myös lisävarusteena Autotilt-ominaisuuden, joka nimensä mukaisesti kallistaa kauhaa automaattisesti riippuen käytettävän 3D-ohjelman valmiuksista.

Lisähydrauliikan läpiviennit onnistuvat kaikissa malleissa. X18:ssa ja suuremmissa pyörittäjissä on mahdollisuus ajaa läpi suurvirtaushydrauliikkaa (200 l/min). Työlaitekiinnitykset voidaan niissä tehdä haluttaessa automaattisella SQ-pikakiinnikkeellä.

Avainasiakaspäällikkö Sami Malinen ja huolto- ja myynti-insinööri Jaakko Kuusisto ovat täydentäneet Steelwristin myyntitiimiä. Maajohtajana toimii Heidi Imboden.

Esa - Suominen
Esa Suominen on Konepörssi-lehden toimittaja. Hänellä on pitkä kokemus työkoneiden parissa, sekä kyltymätön kiinnostus kaikkeen pörisevään. Vapaa-ajatkin kuluvat teeman mukaisesti; moottoripyöräillen, -veneillen ja mönkijällä puita metsästä ajellen mitä nyt kaivukoneen hytistä ulos ehtii. Autotkin ovat Esan sydäntä lähellä siinä missä monien muidenkin suomalaismiesten. Pakettiautojen koeajot sopivat näin miehen toimenkuvaan erinomaisesti.
Check vehicle information from Rekkari.fi Safety instructions Nettikone.com
on mobile
My vehicles

News

  • 30.06.2025
    Kaikki puomien päähän: MT-Tukku kasvuvauhdissa  
  • 27.06.2025
    Sercon tuotevalikoima laajenee  
  • 27.06.2025
    Hyvää kesää!  
  • 27.06.2025
    Tarkkaa päästödataa puutavara-autoilijoille  
  • 27.06.2025
    Koneet automatisoituvat ja työ tehostuu