Luettu 6 711  

Työkoneelle halutaan entistä useammin oma suojarakennus

Työkoneelle halutaan entistä useammin oma suojarakennus

Työkoneen omistajan on tavalla tai toisella ratkaistava myös koneen säilytys. Parkkipaikka on perinteisesti löytynyt jonkun tuotanto- tai varastotilan nurkasta, maatiloilla tyypillisesti eläinsuojan katon alta.

Tilanne on kuitenkin muuttumassa. Työkoneelle halutaan entistä useammin oma, erillinen säilytystilansa. 

Näin toteaa Hankkijan myyntineuvottelija Oiva Rissanen, jolla on kosketuspintaa asiaan käytännössä koko Suomen alueelta. Konesuojia ajatellen Hankkija tekee yhteistyötä puuelementtirakenteisia halli- ja toimitiloja toimittavan Ryhti-Hallin, teräsrakenteita osaavan Someron Terästyön sekä lämpimiä elementtejä tarjoavan ThermiSolin kanssa. 

Ryhti-Hallin pienin versio on 120 m2, suurin 809 m2. Puuelementeistä koottavat hallit voidaan toteuttaa lämpiminä, puolilämpiminä tai kylminä. 

Someron Terästyön ratkaisu perustuu ympärimaalatuista IPE -teräspalkeista. Seinäkorkeus on näissä 3 - 8 metriä. Teräskehikoista saadaan tarvittaessa lämmin halli Thermisolin seinäelementtien avulla. Näiden lämmöneristeenä on paisutetusta solupolystreenimuovista valmistettu EPS -ydin, joka verhoillaan väripinnoitetuilla teräslevyillä. Elementin paksuuden ollessa 200 mm tämän U -arvo on asuinrakennuksiltakin vaadittu 0,17 W/m2K.

Rissasen mukaan konesuojien kysynnässä näkyy selvä trendi. Työkoneet halutaan omiin, erillisiin halleihin, pois eläintiloista sekä isommista yhteisvarastoista. 

Liikettä tähän suuntaan ylläpitää halu tehostaa paloturvallisuutta, mikä on noussut entistäkin tärkeämmäksi tilakoon kasvun myötä. Nykyisillä suurtiloilla tulipalosta seuraava tuotannon pysähtyminen merkitsee usein erittäin isoa taloudellista vahinkoa. Samalla myös itse koneet ovat usein entistä isompia, paremmin varusteltuja ja erittäin arvokkaita. 

Rissasen mukaan tulipalot ovat usein alkaneet juuri työkoneista, minkä takia hän ei ihmettele esimerkiksi maatilojen kiinnostusta siirtää koneet erillisiin suojiin. 

-Nykyisillä lypsykarjatiloilla on tyypillisesti noin 150 - 200 eläintä. En ihmettele lainkaan, että entistä useampi tila haluaa siirtää paloherkän pienkuormaajan, traktorin tai apevaunun pois eläintilan  yhteydessä olevan rehuvaraston nurkasta. 

TILOJEN LAAJENNETTAVUUS TÄRKEÄÄ

Työkoneelle halutaan entistä useammin oma suojarakennus

Rissanen kertoo nykyisten palomääräysten ”melkein” kieltävän koneen säilytyksen esimerkiksi rehuvarastossa. Säilytys on kuitenkin mahdollista jos konetta varten on esimerkiksi rakennettu oma, palosuojattu osastonsa rakennuksen sisään. Päivittäin tarvittavia kuormaimia, vaunuja ja traktoreita onkin perinteisesti säilytetty saman katon alla eläinten kanssa eli siellä, missä koneita myös käytetään. Ratkaisuun liittyy kuitenkin Rissasen mukaan paloturvallisuusriski, josta halutaan pois. Palosuojattu tila merkitsee usein käytännössä vankkaa osastointia, mikä voi hankaloittaa tuntuvasti tilan myöhempää kehittämistä. Jos esimerkiksi yhden lypsyrobotin navettaa halutaan laajentaa myöhemmin kahden robotin navetaksi, konesuojan muuttaminen eläintilaksi ei ole kovinkaan helppoa.

Asiaa ovat pohtineet myös rahoittajat. Tuetussa rakentamisessa huomioidaan myös kohteen laajennusvaraus eli se, että eläintilaa voidaan myöhemmässä vaiheessa laajentaa kustannustehokkaasti. 

-Rehuvaraston  muuttaminen eläintilaksi on suhteellisen helppoa. Tilanne on kuitenkin toinen jos remonttiin menee palosuojattu konetila. 

Rikkansa rokkaan laittavat myös vakuutusyhtiöt, jotka ovat tarkasti selvillä tilaan liittyvistä riskeistä. Mitä isommat panokset pöytää painavat, sitä varmemman päälle pelaa myös vakuutusyhtiö. Vakuutusyhtiön edustaja yleensä huomaa jos huikean kalliin puimurin vieressä piileskelee joku pölyn peittämä, paloherkkä sähkömoottori. 

-Paloturvallisuuden ollessa pahasti rempallaan vakuutusyhtiö voi ykeinkertaisesti kieltäytyä  vakuutuksesta. 

Lievemmässäkin tapauksessa vakuutusyhtiön ottama riski näkyy yleensä suoraan vakuutuksen hinnassa.

EI OIKOTIETÄ HANKINTAONNEEN

Työkoneille halutaan Rissasen mukaan tyypillisesti noin 150 - 200 neliön lämmin tila, mihin on helppo ajaa esimerkiksi etukuormaimella ja perävaunulla varustettu traktori.  Tilan halutaan soveltuvan myös koneen rutiinihuolloille sekä korjaamiseen. 

-Moni asiakas haluaakin tehdä itse kaikki korjaukset ja huollot, jotka ovat mahdollisia ”jokamiesluokassa”.

-Silloinkin kun omatoimisuus ei ole mahdollista, koneen omistajan on edullisempaa kutsua korjaaja omalle pihalleen kuin ajaa kone ehkä kaukanakin sijaitsevaan huoltopisteeseen. 

Noin 200 neliön lämmin, sähköistetty varastorakennus ei ole aivan pieni hankinta, tehtiinpä rakennus puusta tai teräksestä. Ei ainakaan Suomessa, missä konesuojankin on kestettävä joskus raskaatkin lumikuormat, viistot sateet ja vuosittaiset lämpötilan vaihtelut pahimmillaan 60 asteen haarukassa. 

Liian usein on käynyt niinkin, että rakennus on jäänyt kakkoseksi kamppailussaan Suomen luonnonoloja vastaan. Karu esimerkki tästä ovat yleensä lumikuormista johtuvat hallisortumat.

Rissasen mukaan määräysten mukaan tehdyt varastotilat kestävät kyllä sen, millä Suomen luonto rakennukset haastaa. Virheet ja fuskaamiset voivat kuitenkin kääntää tilanteen toiseksi, aivan kuten kaikessa muussakin rakentamisessa. 

Hankinnoissa ei ole tässäkään tapauksessa oikotietä onneen. Rakentamisessa on tietty hintataso, jonka alittaminen edellyttää erityistä innovaatiota. Ellei tällaista ole, markkinatason selvästi alittavaan hintaan kannattaa Rissasen mielestä suhtautua epäluuloisesti. 

-Tavaran hinnan tietää tässäkin tapauksessa vasta silloin kun tuote on käyttöikänsä päässä. Se halvin tarjous voi tulla rakennusten yhteydessä lopulta varsin kalliiksi. 

PAKETEISSA EROA

Ok-talojen tavoin myös varastorakennukset toimitetaan usein paketteina, joiden sisällöissä voi olla isoja eroja. Myös konesuojien hintoja vertailtaessa kannattaa selvittää tarkoin, mitä rahalla lopultakin saa. 

-Toinen tarjous voi sisältää pelkät elementit, toisessa on mukana koko paketti suunnitteluineen, listoineen ja muina tarvikkeineen. 

Hankintaa harkittaessa onkin syytä varautua myös rakennusten luvitukseen. Asiakas pääsee monesta vaivasta jos rakennus on suunniteltu täyttämään rakennusvalvonnan vaatimukset ja laatutaso pystytään helposti myös esittämään viranomaisille.

-Asiakkaalle voi teettää paljon työtä jos paketin toimituksen jälkeen on lähdettävä hankkimaan laatutason todistavia lausuntoja suunnittelijoilta.

LIISAUS MYÖS RAKENNUKSIIN

Maatilojen taloudellinen ahdinko on Rissasen mukaan näkynyt konekaupassa niin, että oman konehankinnan korvaa entistä useammin koneen liisaaminen tai palvelun ostaminen. Entistä tarkemmin mietitään myös käytetyn koneen hankintaa sekä sitä, kuinka paljon koneeseen kannattaa investoida sen käyttötunnit huomioiden. 

-Esimerkiksi karjatilalla puimuri voi olla hiukan iäkkäämpi kuin viljanviljelyyn keskittyvällä tilalle, jolla on moninkertaiset puintialat karjatilaan nähden. 

Lyhytkestoisia työtehtäviä voidaan myös teettää urakoitsijoilla sen sijaan, että näitä varten hankittaisiin oma kone.

Liisausta voitaisiin periaatteessa soveltaa myös konesuojiin ja muihin varastorakennuksiin. Vaikka idea voisi olla teknisesti toteuttamiskelpoinen, Rissanen epäilee rakennusvuokrauksen yleistymistä maatiloilla. 

Jos varastotilaa tarvitaan vain vähäksi aikaa, ratkaisuna on usein pressuhalli tai muu kevytrakennus.  Muussa tapauksessa uudet rakennukset hankitaan ainakin maatiloilla erittäin pitkää tulevaisuushorisonttia ajatellen.  

-Maatalous on lähtökohtaisesti hyvin pitkäjänteistä toimintaa, missä asioita ajatellaan yleensä 30 - 50 vuoden aikajänteellä. 

  • Työkoneelle halutaan entistä useammin oma suojarakennus
  • Työkoneelle halutaan entistä useammin oma suojarakennus
 

Heikki - Jaakkola
Heikki Jaakkola on vapaa toimittaja ja kirjoittaja; kiinnostunut periaatteessa kaikesta, mikä liikkuu. Ja usein siitäkin, mikä pysyy paikoillaan. Erityisiä mielenkiinnon kohteita rakennukset ja rakentaminen sekä energia-ala.
Rekkari.fi-palvelusta ajoneuvon tarkat tiedot Ohjeet turvalliseen
kaupankäyntiin
Nettikone.com
mobiililaitteissa