Close
Luettu 5 469  

Traktorikortilla moottorityökoneen rattiin

Traktorikortilla moottorityökoneen rattiin

Mitä konetta saa ajaa milläkin ajokortilla? Tässä jutussa esittelemme moottorityökoneiden ajokorttiluokat.

Vaatiiko nosturin rattiin hyppääminen kuorma-auton ajo-oikeuden? Entä riittääkö traktorikortti, kun alla on kaivinkone tai pyöräkuormain?

Ajokorttilain muutos tuli voimaan kesällä 2018. Se aiheutti muutoksia traktorien ja mönkijöiden ajokorttiluokkiin, sillä entinen liikennetraktorikortti (LT) poistui kokonaan. Uudistuksessa LT-kortin ajo-oikeus muuttui automaattisesti traktori- ja mopoautokortiksi. Tämä tarkoittaa sitä, että ajo-oikeudet eivät kenelläkään vähentyneet: henkilö saa edelleen ajaa kaikkia niitä laitteita, joita sai ennenkin ajaa LT-kortilla.

T-kortilla saa ajaa käytännössä kaikkia traktoreita, sillä yli 60 km/h kulkevia traktoreita on liikenteessä vain kourallinen. Nopeammat traktorit vaativat kokonaismassasta riippuen joko B-, C1- tai C -kortin.

Traktoriin liitettävät työlaitteet eivät vaikuta ajokorttivaatimuksiin, kunhan painon ja leveyden suhteen pysytään normaalirajoissa. Kärryn vetäminen ei siis tarvitse yhdistelmäkorttia, vaan kärryä saa vetää samalla kortilla, millä saa kyseistä traktoria ajaa ilman kärryä.

Kaivinkone ja metsäkone ovat moottorityökoneita

Telakaivukone ja muut maanrakennuskoneet_luetaan moottorityökoneisiin

Lähtökohta on melkein aina se, että traktorikortilla saa työmaalla kuljettaa moottorityökoneita, joiden rakenteellinen nopeus on enintään 60 km/h. Kaivinkoneet, puskutraktorit ja pyöräkuormaimet ovat moottorityökoneita. Myös työmaalla tehtäviin maa-aineskuljetuksiin tarkoitettu dumpperi katsotaan usein moottorityökoneeksi, jollei sitä sitten ole rekisteröity kuorma-autoksi. Kurottajia ja kuormaimia, kuten Kramereita, rekisteröidään usein tieliikennekelpoisuuden ja edullisten vakuutusten takia traktoreiksi. Telakaivukone ja muut maanrakennuskoneet luetaan moottorityökoneisiin

Työkonetta ostaessa kannattaakin ensimmäisenä tarkistaa, onko se todella rekisteröity työkoneeksi. Samalla tavoin kuin pakettiauto voi olla rekisteröity linja-autoksi, myös monen työkoneelta näyttävän vekottimen ulkonäkö saattaa pettää: esimerkiksi betonipumppu- tai nosturiauto voidaan hyväksyä auton alustalle rakennetuksi työkoneeksi, jolloin se vaatii kuorma-autokorttia.

Piha ei ole liikenteeltä eristetty alue

Jos kone ei ole rekisterissä, niin se on traktorikortilla työmaalla ajettava työkone, eikä sillä ole asiaa tieliikenteeseen. Rekisteröimättömällä metsäkoneella saa siis ajaa metsässä, mutta sitä ei saa edes siirtää tien yli työkohteessa.

Pienkuormaimet ja liukuohjattavat kuormaimet, kuten Caterpillarit, Bobcatit, Giantit, Schäfferit ja Avantit, ovat maanrakennuspienkoneita. Jos sellaisella liikutaan muualla kuin selvästi eristetyllä alueella, se on rekisteröitävä. Kuljettajalta vaaditaan määräysten mukainen ajokortti, eli moottorityökoneilla traktorikortti, niin yleisillä teillä kuin pihoilla ja rakennustyömaillakin liikuttaessa.

Lisätietoa:

Ajokortti-info.fi – Ajoneuvot, joita saan ajaa

Ajo-oikeusluokat Suomessa:

Mopokortti (AM/120):Kaksi- ja kolmipyöräiset mopot, max. 45 km/h
Kevyet nelipyörät (AM/121):Mopoautot, Mopomönkijät (max. 45 km/h), Traktorimönkijät (max. 40-60 km/h)
Kevytmoottoripyöräkortti (A1):Kevytmoottoripyörät, Invamoottoripyörät
Moottoripyöräkortti (A2, A):A2: Teholtaan rajatut moottoripyörät. A: Kaikki moottoripyörät ja kolmipyörät; sisältää A1-, A2-, AM/120-, AM/121- ja T-oikeudet.
Henkilöautokortti (B):B: Ajoneuvot, joiden paino max. 3500 kg ja max. 8 henkilöä. B/96 tai BE: tarvitaan hinaamiseen tai peräkärryn vetämiseen kun painoraja ylittyy. Sisältää AM/120-, AM/121- ja T-oikeudet.
Kuorma-autokortti (C1, C) :C1: kuorma-autot ja nopeat traktorit 3500-7500 kg. C: kuorma-autot ja nopeat traktorit yli 7500 kg.
Rekkakortti (C1E, CE):C1E: C1-vetoautoinen yhdistelmä. CE: C-vetoautoinen yhdistelmä.
Linja-autokortti (D1, D, D1E):D1: 9-16 matkustajaa. D: yli 16 matkustajaa. D1E ja DE: ajoneuvoyhdistelmät
Traktorikortti (T):Traktorit, moottorityökoneet, moottorikelkat max 60 km/h
Jyrki - Pirkkalainen
Jyrki Pirkkalainen Jyrki Pirkkalainen on sisällöntuottajan töitä tekevä ammattitoimittaja, joka liikkuu paikasta toiseen pienellä matkailuautolla. Koska työmatkareitit kulkevat nykyään pitkälti Päijät-Hämeen mäkisillä pikkuteillä, kuluvan talven haasteisiin on kuulunut myös lumiketjuihin perehtyminen.
Rekkari.fi-palvelusta ajoneuvon tarkat tiedot Ohjeet turvalliseen
kaupankäyntiin
Nettikone.com
mobiililaitteissa