Toiminto ei ole käytössä, koska olet kieltänyt evästeiden käytön tähän tarkoitukseen. Muuta valintojasi evästeasetuksista.
MAINOS

Suomen ensimmäinen biokaasulla kulkeva puuauto on uranuurtaja alalla: ”Ylittänyt odotukset”

Suomen ensimmäinen biokaasulla kulkeva puuauto on uranuurtaja alalla: ”Ylittänyt odotukset”

Kaasulla toimiva, raakapuun kuljetukseen käytettävä puuauto tuo merkittäviä päästövähennyksiä ja auto on todettu toimivaksi käytännössä.

Kaupallinen yhteistyö: Gasum

Kaasulla toimiva puuauto on puunkorjuualalla täysin uutta ja ensimmäiset kokemukset ovat positiivisia. Suomen suurimpiin raakapuun kuljettajiin kuuluu Kuljetusliike Eskola Oy. 70 vuotta alalla ollut yritys lähti rohkeasti mukaan hankkeeseen yhteistyössä Metsähallituksen kanssa.

"Olemme kesäkuun alusta asti ajaneet raakapuuta biokaasulla kulkevalla puuautolla, ja kokemukset ovat tähän asti olleet hyvät. Ne ovat jopa ylittäneet odotukset. Juuri oli 50 000 kilometrin huolto ja kaikki on toiminut ongelmitta", kuvailee Kuljetusliike Eskola Oy:n toimitusjohtaja Pasi Eskola.

Raakapuun kuljettaminen metsästä tehtaalle hoituu suurimmaksi osaksi yhä teitä ja rautateitä pitkin. 85 prosenttia Metsähallituksen ympäristöpäästöistä tulee puun kuljetus- ja korjuutoimista. Metsähallituksella on kovat tavoitteet hillitä ympäristöpäästöjä ja vähentää fossiilisten polttoaineiden käyttöä. Raakapuuta kuljetetaan myös uittamalla tai aluksilla, mutta suurimmaksi osaksi puu kulkee kumipyörien päällä.

”Maailma muuttuu”

Suomen ensimmäinen biokaasulla kulkeva puuauto on uranuurtaja alalla: ”Ylittänyt odotukset”

Kuljetusyrittäjä Pasi Eskolalle ympäristö ja vähäpäästöisemmät kuljetukset ovat tärkeä aihe.

"Ehkä juuri siksi lähdimme innokkaasti mukaan Metsähallituksen tarjouskilpailuun. Maailma muuttuu ja meidän pitää muuttua mukana, jotta pysymme kilpailukykyisenä", toteaa Eskola.

Volvo-merkkisen kaasulla toimivan puuauton toimintasäde on 600 kilometriä ja auto liikkuu noin 150 kilometrin säteellä Oulusta. Kuljetusliike Eskola Oy kuljettaa raakapuuta Pohjois-Pohjanmaan, Koillismaan, Kainuun ja Pohjois-Karjalan alueella noin 800 000 m3 vuodessa.

Ainoa pohdinnan paikka on ollut puuauton reitin suunnittelu, sillä auton tankkauksen pitää tapahtua Oulussa.

"Kaasuauton pitää kuljettaa aina kuormaa Ouluun tai sen ohi, jotta auto saadaan tankattua."

Oulun asema on tällä hetkellä Suomen pohjoisin kaasutankkausasema. Tällä hetkellä Suomessa on 75 paineistettua kaasua jakelevaa tankkausasemaa ja 15 pelkästään raskaan liikenteen käyttämää nesteytettyä kaasua jakelevaa tankkausasemaa. Gasumin ja muiden toimijoiden kaasutankkausverkosto kasvaa jatkuvasti.

Kokemukset kaasukäyttöisestä Volvosta ovat olleet sen verran hyvät, että kuljetusyrittäjä on kiinnostunut lisäämään vähäpäästöistä kalustoa.

"Alalla on kovasti kiinnostusta kaasuautoon ja paljon kollegat kyselevät siitä. Tietysti on myös epäilijöitä. Moni pohtii kaasuauton käyttökustannuksia", kertoo Eskola.

Kaasukäyttöisen kuorma-auton hankintaan saa tukea valtiolta 14 000 euroa. Tuki tasoittaa kaasuauton korkeampaa hankintahintaa dieselautoon nähden. Polttoainekulut ovat kuljetusyrittäjälle yksi suurimmista kulueristä. Biokaasu on dieseliä edullisempaa, siksi kaasukäyttöisen auton kustannukset voivat olla jopa matalammat kuin dieselauton.

Päästövähennykset merkittäviä

Metsähallituksen kehityspäällikkö Jouni Karjalainen seuraa tiiviisti kuljetusalaa päästöjen osalta. Muussa rahtiliikenteessä on jo runsaasti kaasuautoja käytössä. Esimerkiksi meijerit ja maitotilat käyttävät kuljetukseen kaasukäyttöisiä autoja.

"Sieltä tulee vahvaa signaalia, että aikovat hankkia lisää kaasukäyttöisiä autoja", kertoo Karjalainen.

Puuautopuolella vastaanotto on ollut varauksellinen. Ala on pitkään toiminut samalla tavoin ja uudistus tapahtunee hitaasti.

"Päästövähennykset ovat merkittävät ja se vie hanketta eteenpäin. Kustannustaso on kilpailukykyinen, jos käytetään paikallisesti tuotettua biokaasua. Kokonaiskustannuksista saadaan myöhemmin parempaa tietoa, kun kaikki suunnitellut selvitykset valmistuvat", kuvailee Jouni Karjalainen.

Biokaasu on täysin uusiutuva ja ympäristöystävällinen polttoaine. Sen liikennekäytöllä voidaan vähentää polttoaineen elinkaaren aikana syntyviä kasvihuonepäästöjä jopa 90 prosenttia perinteisiin polttoaineisiin verrattuna. Gasum tuottaa biokaasua 17 biokaasulaitoksella Suomessa ja Ruotsissa. Raaka-aineina käytetään kaikkea eloperäistä materiaalia, kuten biojätettä, jätevettä, lantaa ja teollisuuden sivutuotteita. Gasum panostaa jatkossakin uusiutuvan biokaasun tuotannon kehittämiseen ja kasvattamiseen.

Rekkari.fi-palvelusta ajoneuvon tarkat tiedot Ohjeet turvalliseen
kaupankäyntiin
Nettikone.com
mobiililaitteissa
Omat ajoneuvot

Uutiset

 • 06.12.2022
  Arkistojen aarteita: Kun rekka kokiksen kaupunkiin toi  
 • 06.12.2022
  Ommelift on tanskalainen vaihtoehto  
 • 05.12.2022
  Kompaktia sähköistä lakaisutehoa – Bucher CityCat VR50e  
 • 03.12.2022
  Konepörssi 12/2022 on ilmestynyt  
 • 02.12.2022
  Täydennystä Hidromekin H4-sarjaan – HMK 150 WR H4