Luettu 5 047  

Säilytä juomat kylmänä ja ruoka kuumana työkoneen ohjaamossa

Säilytä juomat kylmänä ja ruoka kuumana työkoneen ohjaamossa

Konetöissä lämmin ruoka voi olla rautalangalla pakosarjaan kiinnitetty makkara. Toisaalta löytyy myös tupakansytyttimestä virtansa saavia uuneja.

Ruoan lämmittäminen ja juoman pitäminen viileänä on vaikeaa kaivinkoneilla, pyöräkuormaajilla, traktoreilla, kuorma-autoilla, metsäkoneilla ja muilla työkoneilla työskennellessä. Nuotiolla keitetyt nokipannukahvit ja hiillosmakkarat alkavat olla katoavaa kansanperinnettä talvisilla hakkuutyömailla, maansiirtotyömaista puhumattakaan.

Turvesoilla avotulen teko on luonnollisestikin kiellettyä, joten ruoka on pitänyt lämmittää muuten. Rautalangalla alumiinifoliossa pakosarjan ympärille kiinnitetty makkara tai muu ruoka on ollut ihan hyvä vaihtoehto, varsinkin jos paikalla ei ole työmaakoppia.

Ruoka lämpimäksi työkoneen ohjaamossa

Metsäkoneenkuljettajat nuotiolla.

Helpoin keino saada lämmintä ruokaa kesken työpäivän on pakata kotona tehty lämmin ateria niin, että se säilyy lämpimänä ruokailuun asti. Erilaiset lämpölaukut vaan vievät tilaa ohjaamossa eikä ruoka säily kunnolla kuumana lounaaseen asti.

Ruoan lämmittämiseen voi käyttää pakosarjan tai avotulen sijasta esimerkiksi tupakansytyttimestä virtansa saavaa uunia. Esimerkiksi AutoMat 1500 -merkkisessä 24 voltin uunissa on kaksi vuokaa ruoalle ja ruoka lämpenee noin puolessa tunnissa.

Kahvinkeittoon puolestaan olen nähnyt käytettävän nokipannua ja nestekaasutohoa. Nuotioon verrattuna keittäminen on nopeaa eikä vaadi varsinaista avotulta eikä telinettä kahvipannulle.

Konekuskin juoma pysyy viileänä

Traktorin tai maansiirtokoneen ohjaamossa lämmennyt juoma voi maistua todella etovalta, vaikka jano olisikin kova. Juoman pitämiseen viileänä ohjaamossa on muutamia erilaisia niksejä. Vanhin – ja huonoin – on säilyttää juomapulloa ilmastoinnin puhaltimen edessä, mutta menetelmä ei ole kovin tehokas.

Hieman kehittyneempiä ratkaisuja on useissa rekoissa, kuorma-autoissa ja joskus muissakin koneissa, joissa ilmastoinnin viilentämän ilman saa ohjattua hansikaslokeroon tai muuhun säilytyslokeroon. Suljetussa, viilennetyssä tilassa juoma säilyy selvästi viileämpänä, mutta usein mukaan mahtuu vain puoli litraa tai vähemmänkin.

Samat lämpölaukut, termospullot ja stryrox-boksit joilla ruoka pysyy lämpimänä, pitävät myös juoman viileänä. Pulmana on niiden viemä tila hytissä ja se, ettei juoma pysy loputtomiin viileänä pelkän kylmäkallen varassa.

Astettta kehittyneempi ratkaisu on tupakansytyttimeen kiinnitettävä kylmälaukku. Se pitää juoman viileänä niin kauan kuin dieseliä riittää, mutta vie yhtä paljon tilaa kuin kylmäkallella jäähdytettävä laukku.

Parhaassa tapauksessa koneessa on integroitu jääkaappi ohjaamossa. Esimerkiksi John Deereltä löytyy ainakin joillakin markkinoilla 5 litran ja 12 voltin jääkaappi traktorin ohjaamoon. Valtran neljännen sukupolven T- ja N -sarjan traktoreissa ohjaamoon integroidun jääkaapin voi ruksia lisävarustelistalta ja se asennetaan jo kokoonpanolinjalla. Tällainen jääkaappi ei vie tilaa ja pitää juoman taatusti kylmänä.

Jääkaappi on tyypillinen lisävaruste myös kaukoliikenteen kuorma-autoissa, kuten Volvoissa, Scanioissa ja Mercedes Benzeissä. Rekkoihin on usein saatavilla myös tehdasasenteisina lisävarusteina esimerkiksi kahvinkeittimiä ja mikroaaltouuneja. Valtran N- ja T -sarjan traktoreihin voi valita lisävarusteena ohjaamoon integroidun jääkaapin, jossa esimerkiksi juoma säilyy kylmänä.

Tommi - Pitenius
Tommi Pitenius on raskaista koneista kiinnostunut kirjoittaja ja viestintäkonsultti. Traktorit ja maatalouskoneet ovat erityisen lähellä sydäntä, mutta myös metsä-, maansiirto- ja kuljetuskalusto sekä niihin liittyvät varusteet kiinnostavat. Harva kollega ymmärtää Tommin intohimoa kytkentälaitteita ja pakokaasujärjestelmiä kohtaan.
Rekkari.fi-palvelusta ajoneuvon tarkat tiedot Ohjeet turvalliseen
kaupankäyntiin
Nettikone.com
mobiililaitteissa