Luettu 3 842  

Päästörajoitukset koskevat nyt myös pienkoneita

Päästörajoitukset koskevat nyt myös pienkoneita

Tämän vuoden alusta alkaen polttomoottorien päästövaatimuksia on alettu soveltaa myös pienissä koneissa entistä laajemmin

Aiemmin rajoitukset koskivat traktoreita ja muita raskaita koneita, nyt näiden piiriin kuuluvat myös ruohonleikkurit, raivaus- ja moottorisahat, moottorikelkat sekä maastomönkijät ja muut vastaavat laitteet. Laitteiden moottorien on oltava pakokaasupäästöjen osalta tyyppihyväksyttyjä mistä pitää löytyä myös tyyppihyväksyntämerkintä. Vaatimusten toteutumista valvova viranomainen on Liikenne- ja viestintävirasto Traficom.

Ennen vuotta 2019 varastoihin valmistuneita moottoreita saa asentaa laitteisiin vuoden 2020 kesäkuun loppuun asti. Moottoreille ei kuitenkaan ole asetettu mitään viimeistä myyntipäivää. Traficomin erikoisasiantuntija Keijo Kuikan mukaan muutoksen taustalla ei ole päästönormien merkittäviä kiristyksiä alle 19 kW:n teholuokassa. 

-Olennainen muutos on päästönormien laajentaminen. 

Kuikka kertoo viranomaisten puuttuvan jatkossa aiempaa tarkemmin myös moottorien päästöjä leikkavien järjestelmien manipulointiin, mitä tehdään tyypillisesti isommille työkoneille. Käytännössä peukalointi on monessa tapauksessa moottoria ohjaavien ohjelmistojen ”tuunaamista”.  

Näköpiirissä ei kalliita muutoksia

Päästörajoitukset koskevat nyt myös pienkoneita

Teknisen kaupan liiton asiamies Jan Sucksdorff ei usko uudistuksen johtavan pienkoneiden hinnan rajuun nousuun. Vaikka päästöjä leikkaava teknologia tuo oman kustannuslisänsä laitteiden valmistukseen, tämän merkitys jää Sucksdorffin arvion mukaan vähäiseksi. 

-Vaatimukset ovat kohtuullisen maltillisia minkä lisäksi nämä on suhteutettu moottorien kokoon. 

-Vaatimuksiin vastaaminen ei edellytä isoja ja kalliita muutoksia laitteisiin.

Töyssyä tasoittaa sekin, että uudistus ei tullut laitteiden valmistajille mitenkään puskista. Valmistajat ovat varautuneet velvoitteeseen jo hyvissä ajoin joten teknisiä muutoksia ei useinkaan tarvitse aloittaa nollatasolta. 

-Päästövaatimuksiin vastaaminen voi näkyä laitteiden hinnoissa mutta mitään isoa hyppäystä hintoihin ei mielestäni ole näköpiirissä. 

Merkittävimpänä muutoksena alalla hän näkee kasvun sähkökäyttöisten työkoneiden tarjonnassa. Näin sekä pienessä että myös isommassa kokoluokassa.

-Kaupan näkökulmasta selvä trendi on, että akkukäyttöinen versio löytyy yhä järeämmistä koneista. 

Koneen osto myyntiä varten on tuontia

Pienempikin hinnannousu tekee samalla EU:n ulkopuolelta hankittavista koneista entistä edullisempia verrattuna Euroopan markkinoilla myytäviin koneisiin. Kilpailuasetelma on olemassa koska kuluttajat voivat ostaa koneita omaan käyttöönsä verkkokaupan kautta esimerkiksi Aasiasta. Kauppaa tällaisilla hankinnoilla ei kuitenkaan voi tehdä. 

-Jos koneita ostaa myytäväksi kyse on maahantuonnista, jolloin tuotteiden on täytettävä EU:n asettamat normit. 

Vaikka päästörajoitukset tekisivät laitteista monimutkaisempia ja kalliinpia, Sucksdorff näkee vaatimusten asettamisen tarpeellisena. 

-Päästörajoituksia ei tehdä kuluttajien kiusaamiseksi vaan heidän terveytensä suojelemiseksi.

Hän korostaa samalla sitä, että vastoin yleistä käsitystä EU:n asettamat normit eivät ole maailmassa mitenkään ainutlaatuisia. Monessa tapauksessa nämä eivät ole edes tiukimpia. 

-Esimerkiksi USA:n päästönormit ovat usein tiukempia kuin eurooppalaiset.

Heikki - Jaakkola
Heikki Jaakkola on vapaa toimittaja ja kirjoittaja; kiinnostunut periaatteessa kaikesta, mikä liikkuu. Ja usein siitäkin, mikä pysyy paikoillaan. Erityisiä mielenkiinnon kohteita rakennukset ja rakentaminen sekä energia-ala.
Rekkari.fi-palvelusta ajoneuvon tarkat tiedot Ohjeet turvalliseen
kaupankäyntiin
Nettikone.com
mobiililaitteissa