Toiminto ei ole käytössä, koska olet kieltänyt evästeiden käytön tähän tarkoitukseen. Muuta valintojasi evästeasetuksista.
MAINOS

Monen suomalaisen suosikkiherkut kulkevat biokaasulla: "Ympäristöystävällisyys vaatii tekoja"

Monen suomalaisen suosikkiherkut kulkevat biokaasulla:

Elintarvikkeiden kuljettaminen kaasuautolla on jopa 90 prosenttia vähäpäästöisempää perinteisiin polttoaineisiin verrattuna. Ekologisuuteen panostaminen on yritykselle kilpailuetu.

Monessa yhtiössä mietitään jatkuvasti uusia tapoja kehittää toimintaa ympäristöystävällisemmäksi. Pohjoismaiden johtava bränditalo Orkla on panostanut esimerkiksi Gasumin uusiutuvalla biokaasulla tehtäviin kuljetuksiin.

Ruokakaupassa Orklan nimen voi bongata noin tuhannesta tuotteesta. Suomessa omaa tuotantoa on Vaajakoskella, jossa valmistetaan Pandan makeisia sekä Ahvenmaalla, jossa tuotetaan Taffelin sipsejä ja Oolannin pakasteperunatuotteita.

Orklan toimitusketjusuunnittelu- ja logistiikkapäällikkö Mauri Suuronen kehuu biokaasukuljetusten sujuneen erittäin jouhevasti.

"Päätös oli helppo tehdä, kun kuljetuskumppanikin oli innolla mukana. Meillä on vastuu toimia alamme edelläkävijänä ja mahdollistaa vastuullisempi kuluttaminen."

Vuodesta 2014 saakka Orkla-konserni on vähentänyt omissa toiminnoissaan kasvihuonepäästöjä 65 prosenttia. Käytetystä energiasta 47 prosenttia tulee uusiutuvista lähteistä.

Orkla on maailmanlaajuisesti yksi ensimmäisistä yrityksistä, jonka nettonollatavoitteet Science Based Targets -aloite on hyväksynyt vuoteen 2045 mennessä.

Suuronen kertoo biokaasukuljetusten olevan tärkeä osa Orklan vastuullisuustyötä. Käytettävän kaluston ja kuorman täyttöasteen optimoinnilla on väliä.

"Meillä liikkuu tavaraa isoja volyymeja, joten pienilläkin muutoksilla on mahdollisuus vaikuttaa."

Kotimaisia herkkuja vastuullisesti

Monen suomalaisen suosikkiherkut kulkevat biokaasulla:

Pandan tuotannossa vastuullisuus on avainasemassa. Makeisten valmistuksessa ei käytetä palmuöljyä, ja kaakao ja hasselpähkinät ovat Rainforest Alliance -sertifioituja. Vaajakosken tehtaalla elintarvikejäte menee hyötykäyttöön.

Heinäkuussa otettiin taas uusi askel parempaan. Vaajakosken ja Tuusulan välillä kulkee päivittäin 60 lavapaikkaa makeisia biokaasulla.

Kaasurekat kuljettavat kaikille tuttuja klassikoita kuten Pandan lakritsia ja Juhlapöydän konvehteja, joita löytyy taas pian lähes jokaisesta kotitaloudesta.

Suuronen toivoo, että myös kuluttajille on merkitystä sillä, miten pienillä päästöillä tuotteet saadaan kaupan hyllyille.

"Tuotanto joulusesonkia varten alkaa jo huhti–toukokuussa. Joka vuosi Suomessa myydään yli kolme miljoonaa rasiaa Juhlapöydän konvehteja", kertoo Suuronen.

Hävikin hyötykäyttöaste on Vaajakoskella huimat 99 prosenttia, ja kuluttajatkin voivat vaikuttaa siihen. Tehtaanmyymälässä myydään alennettuun hintaan makeisia, jotka ovat ulkonäkönsä puolesta virheellisiä, mutta muuten moitteettomia. Ruokakaupoista löytyy Panda tekee hyvää -hävikkimakeispussi.

Biokaasu vähentää päästöjä jopa 90 prosenttia

Orklan kuljetusyhteistyökumppanin Storemen Logisticsin ensimmäinen kaasulla kulkeva kuorma-auto otettiin käyttöön reilut kaksi vuotta sitten. Nyt niitä on jo kahdeksan.

"Ympäristötietoisuus on kasvanut vuosien mittaan. Totesimme, että meidänkin on syytä tehdä jotain saadaksemme omaa hiilijalanjälkeämme pienemmäksi", sanoo Storemen Logisticsin johtaja Jari Jokinen.

Vuonna 2005 perustettu yritys on nykyään hiilineutraali. Jokinen kertoo, että kaikki päästöt on kompensoitu Suomeen turvetuotantokäytöstä poistuville alueille istutettavina metsinä vuoden 2022 alusta lähtien. Konsernissa on lisäksi Suomen 13. suurin aurinkovoimala.

"Moni yritys puhuu ympäristöystävällisyydestä, mutta se vaatii myös tekoja. Haluamme näyttää esimerkkiä ekologisissa valinnoissa ja jättää lapsenlapsille puhtaamman maailman."

Jokisen mukaan kaikki on toiminut kaasuautojen kanssa hienosti niin ajojen, tankkauksen kuin huoltojenkin suhteen. Käytössä eroa dieselajoneuvoihin ei juuri ole.

"Käytämme Gasumin sataprosenttisesti uusiutuvaa paikallisesti tuotettua biokaasua. Näin kuljetusten hiilidioksidipäästöt vähenevät jopa 90 prosenttia verrattuna fossiilisiin polttoaineisiin."

Gasum tuottaa biokaasua 17 biokaasulaitoksella Suomessa ja Ruotsissa. Raaka-aineina käytetään kaikkea eloperäistä materiaalia, kuten biojätettä, jätevettä, lantaa ja teollisuuden sivutuotteita.

 • Monen suomalaisen suosikkiherkut kulkevat biokaasulla:
 • Monen suomalaisen suosikkiherkut kulkevat biokaasulla:
 

Kaasutankkausasemien verkosto kasvaa

Kuljetusliike Ari Peltola Oy ja Orkla tekivät sopimusneuvotteluissa päätöksen ekologisen kaasuauton hankkimisesta. Auton saapumista viivästytti kansainvälinen komponenttipula, mutta heinäkuussa kuljetukset päästiin aloittamaan.

"Olemme pyrkineet pitämään kaluston nykyaikaisena ja käyttämään viimeisintä tekniikkaa. Orklan suklaa- ja sipsikuormat sopivat hyvin kaasuajoon", sanoo Ari Peltola.

Kuljetusyrittäjä uskoo, että kaasuajoneuvojen käyttö tulee jatkossa yleistymään kevyen jakelun rahdeissa. Merkittävä tekijä kehityksessä on ollut Gasumin kaasutankkausverkoston laajeneminen.

"Jyväskylän ja Helsingin välillä on kolme kaasutankkausasemaa, jotka turvaavat kuljetusten sujuvuuden. Täydellä tankilla voi ajaa jopa 1 200 kilometriä."

Suojavarusteiden käyttöä lukuun ottamatta nesteytetyn biokaasun tankkaaminen ei eroa tankin täyttämisestä dieselillä. Suurin etu on ympäristövaikutuksissa: kasvihuonepäästöjen lisäksi myös terveydelle vaaralliset lähipäästöt vähenevät dieseliin verrattuna.

Lähes ilman hiilidioksidipäästöjä liikkuvat kuormat ovat vaikuttaneet myös 30 vuotta toimineen kuljetusliikkeen kilpailukykyyn.

"Kaikki haluavat nyt kaasuautoja. Ympäristökeskustelu on pinnalla ja firmatkin ovat heränneet siihen", toteaa Peltola.

Rekkari.fi-palvelusta ajoneuvon tarkat tiedot Ohjeet turvalliseen
kaupankäyntiin
Nettikone.com
mobiililaitteissa
Omat ajoneuvot

Uutiset

 • 25.11.2022
  Nosturihistoriallinen Seura ry vaalii nostureiden historiaa  
 • 24.11.2022
  Hailuotoon kaksi pitkää siltaa ja pengertie  
 • 23.11.2022
  KULJETUS 2023 -suurtapahtumasta on tulossa ennätyksellisen laaja  
 • 22.11.2022
  Helsingin ensilumikisa ratkesi 20.11.  
 • 22.11.2022
  Destia ja Kempower tiivistävät yhteistyötään ammattiliikenteen sähkölatausratkaisuissa