Toiminto ei ole käytössä, koska olet kieltänyt evästeiden käytön tähän tarkoitukseen. Muuta valintojasi evästeasetuksista.
MAINOS

Miten inflaatio vaikuttaa yrityksiin?

Miten inflaatio vaikuttaa yrityksiin?
  •  
  •  
  •  

Kaupallinen yhteistyö: Nordic Bank

Maailmantalous on tällä hetkellä erikoisessa tilanteessa. Korkea inflaatio, nousevat korot, kalliit raaka-aineet, kallis energia, pandemia ja sota aiheuttavat paljon epävarmuutta taloudellisessa mielessä. Tämä kaikki vaikuttaa sekä tavallisiin kansalaisiin että yrityksiin. Toivoa on silti näkyvissä, sillä kriisien jälkeen tulee uusi nousu.

Inflaatio on nyt korkeammalla tasolla kuin vuosikymmeniin. Samalla keskuspankit ovat joutuneet nostamaan korkoja. Tämä yhdistelmä on hankala sekä ihmisille että yrityksille. Inflaatio nostaa hintoja ja leikkaa kulutusta. Nousevat korot kasvattavat rahoituksen hintaa ja jarruttavat kulutusta sekä yritysten investointeja.

Tulevaisuutta vaikea ennustaa

Korkea inflaatio ei ole yrityksille ongelma, jos tilanne on lyhytaikainen. Tällä hetkellä kukaan ei kuitenkaan tiedä, miten pitkään inflaatio jatkuu ja kuinka korkealle se nousee. Jos inflaatio sattuisi asettumaan pysyvästi aiempaa korkeammalle tasolle, esimerkiksi 3 - 5 prosenttiin, vaikeuttaisi se paljon yritysten toiminnan suunnittelemista. Suurien ja pitkäaikaisten investointien tekeminen on haastavaa, jos hintataso muuttuu jatkuvasti. Lisäksi kuluttajat saattavat muuttaa ostokäyttäytymistään ja lakata ostamasta joitakin hyödykkeitä.

Tulevaisuuden ennustaminen on haastavaa, koska eletään muutenkin erikoisia aikoja. Esimerkiksi pandemia ja meneillään oleva Ukrainan sota aiheuttavat lisää epävarmuutta. Toimitusketjuja joudutaan miettimään uudelleen, mikä ei tosin ole kokonaan huono asia, sillä se avaa uusia tilaisuuksia eurooppalaisille yrityksille.

Miten yritys voi suojautua inflaation vaikutuksilta?

On monia keinoja, joiden avulla yritys voi yrittää suojautua inflaation negatiivisilta vaikutuksilta. Se, miten hyvin yritys pystyy sopeutumaan hintojen nousuun, riippuu toki yrityksen toimialasta. Yritykset, jotka tuottavat perustarpeisiin liittyviä tuotteita tai palveluita, selviävät inflaatiosta tavallisesti paremmin. Myös jo ennestään vahva markkina-asema sekä erityinen tai laadukas tuote mahdollistavat nopeamman hintojen nostamisen.

Yrityksen pitää yrittää ennakoida erilaisia tilanteita. Kannattaa tehdä riskianalyysia ja pohtia, miten hintojen nousu tai myynnin pieneneminen vaikuttaa yrityksen toimintaan. On syytä pohtia myös, miten muutosten vaikutusta voi pehmentää.

Kustannuksia kannattaa yrittää karsia. Huonompina aikoina täytyy pohtia tarkkaan, mihin rajalliset resurssit laitetaan. Kun pakolliset kustannukset nousevat, säästöjä haetaan esimerkiksi tuotannon tehostamisesta, henkilöstökuluista sekä raaka-aineiden laadusta. Kustannusten nousu joudutaan tavallisesti siirtämään lopputuotteen hintaan. Tavallisesti yritykset, jotka pystyvät tekemään nopeita hinnanmuutoksia, selviytyvät haasteista paremmin.

Vaikka kustannuksia on nyt tarpeen karsia, kannattaa osaavasta työvoimasta pitää kiinni. Menetettyjä osaajia on vaikea saada takaisin. Samalla väestö ikääntyy, joten osaajia poistuu joka tapauksessa työmarkkinoilta eläköitymisen myötä. Tulevaisuudessa saattaakin olla suuri pula osaavasta työvoimasta. Sellaiset yritykset, jotka pystyvät pitämään kiinni osaavista tekijöistä, menestyvät.

Myös hajauttaminen hankinnoissa on todella tärkeää. Verkosto kannattaa pitää laajana, jotta yksittäisten yhteistyökumppaneiden tilanteiden muutoksilla ei ole liian suuri vaikutus yrityksen toimintaan. Koskaan ei kannata olla vain yhden yhteistyökumppanin varassa.

Lainoille kannatta harkita korkosuojausta. Korkosuojaus auttaa rahoituskustannusten hallinnassa. Kriisien aikana korot saattavat heilahdella nopeasti ja niiden liikettä voi olla vaikea ennustaa. Korkosuojauksen ansiosta korkojen nousu ei ole niin suuri huoli.

Tärkeää on myös pitää mieli optimistisena ja suunnata katse kriisinjälkeiseen aikaan. Kriisejä seuraa uusi nousu. Suuret megatrendit eivät ole kadonneet, vaan ne tarjoavat jatkossakin mahdollisuuksia yrityksille. Esimerkiksi digitalisaatio ja vihreä siirtymä voivat tarjota yrityksille hyviä tilaisuuksia.

Inflaatiosta voi olla myös hyötyä

Inflaatio saattaa tuoda yritykselle kilpailuetua. Jos kassa on vahva, yrityksen ei välttämättä ole pakko korottaa hintoja heti. Jos kilpailijat nostavat hintoja, päätyy asiakas todennäköisemmin ostamaan edullisemman tuotteen tai palvelun. Tilanteesta saa paljon hyötyä pitkällä aikavälillä, jos asiakkaat saa sitoutettua pitkäaikaisiksi asiakkaiksi.

Inflaatio "syö" velkaa. Jos yrityksellä on pitkäaikainen yrityslaina, inflaatio syö osan velasta. Käytännössä siis lainan arvo laskee inflaation ansiosta.

Kriisit ovat aiheuttaneet sen, että tuotteita ei välttämättä enää saadakaan Kiinasta tai Venäjältä. Siksi alihankkijoita etsitään nyt Euroopasta. Tämä voi avata uusia kiinnostavia mahdollisuuksia myös suomalaisille yrityksille.

Hankalasta taloustilanteesta huolimatta yritykset jatkavat investointien tekemistä

Vaikka korot ovat nousseet ja raha on tällä hetkellä kalliimpaa kuin aiemmin, jatkavat yritykset silti investointien tekemistä. Katse on suunnattava tulevaisuuteen ja yrityksen kehittämistä on jatkettava. Liiketoiminnan jatkuvuuden ja kannattavuuden takaaminen on tärkeintä.

Investoinnit saa rahoitettua järkevästi kilpailuttamalla vakuudettoman yrityslainan. Lainan hintaan vaikuttaa yleisen taloudellisen tilanteen lisäksi myös yrityksen yksilöllinen tilanne. Jokainen pankki tai rahoitusyhtiö tekee yrityksestä riskiarvion ennen lainan myöntämistä. Eri tahojen arviot saattavat poiketa toisistaan. Siksi sama yritys voi saada eri pankeilta erilaisen lainatarjouksen.

Lainat kannattaa siis kilpailuttaa, jotta löydät edullisen lainan yrityksellesi. Kilpailutus on helppoa lainavertailupalvelu Nordic Bankissa. Voit kilpailuttaa yrityslainat ja kasvurahoituksen jopa 250 000 euroon saakka. Täytä vain yksi maksuton yrityslainahakemus nettisivuillamme, niin alat pian saada lainatarjouksia. Kun olet valinnut tarjouksista parhaan, saat rahat käyttöösi yleensä jo yhden työpäivän kuluessa.

Yrityslainan voi käyttää monenlaisten investointien toteuttamiseen ja kasvun rahoittamiseen. Laitehankinnat, äkillisten menojen kattaminen, liiketilojen hankinta ja ajoneuvojen tai työkoneiden hankinta onnistuu helposti tällaisella lainalla. Yrityslainan hakeminen ja tarjousten katsominen ei velvoita ottamaan lainaa. Voit siis huoletta kokeilla, millä hinnalla yrityksesi voisi saada lainaa tällä hetkellä.

Nordic Bank on vuonna 2008 perustettu lainanvertailupalvelu, jonka yhteistyökumppaneina on yli 30 pankkia ja rahalaitosta.

Rekkari.fi-palvelusta ajoneuvon tarkat tiedot Ohjeet turvalliseen
kaupankäyntiin
Nettikone.com
mobiililaitteissa
Omat ajoneuvot

Uutiset

  • 30.06.2025
    Kaikki puomien päähän: MT-Tukku kasvuvauhdissa  
  • 27.06.2025
    Sercon tuotevalikoima laajenee  
  • 27.06.2025
    Hyvää kesää!  
  • 27.06.2025
    Tarkkaa päästödataa puutavara-autoilijoille  
  • 27.06.2025
    Koneet automatisoituvat ja työ tehostuu