Luettu 5 795  

Linkomies lumisella lentokentällä - Tokvam tekee selvää jälkeä

Linkomies lumisella lentokentällä - Tokvam tekee selvää jälkeä

Haalarit niskaan, Fendt 939 alle ja Tokvam suurteholinko etunostolaitteeseen kiinni

Näin on muun muassa Kotkan kaupungille urakointitöitä tekevän Mikko Valjuksen repertuaari lumenluotiin erittäin kunnossa. Tällä kertaa tehtävän oli puhdistaa lumesta Kymin talvinen lentokenttä. 

Varsinaisena työvälineenä Valjuksella on norjalaisvalmisteinen Tokvam 260THS Monster SE lumenkuormaaja ruuvilinko. Syöttöruuvin halkaisija on 85 cm, heittosiivikon 105 cm. Suurteholingon paino on 1850 kg ja kuormausteho jopa 1800 tn / h.  Työleveys 260 cm, hydraulisella vallileikkurilla jopa 310 cm. ”Tokvamin valitsin sen järeyden ja kestävyyden perusteella”, Mikko Valjus tiivistää. ” Suuren syöttöruuvin ja heittokammion ansiosta lastaaminen ja kovankin lumen siirtäminen onnistuvat nopeasti ja tehokkaasti. Kuormatessa lavalle lunta mahtuu jopa puolet enemmän kauhakuormaukseen verrattuna, sillä puhallettu lumi asettuu tiiviisti kuormaan”, Valjus täsmentää.

Tulevaa lumikautta ajatellen Valjuksella on tarkoitus varustaa linkoaan lisävarusteena saatavalla 30 cm jatkopalalla purkutorveen, joka osaltaan helpottaa puhallusta korkeammille lavoille. Tämä lisävaruste on omiaan parantamaan automiehen sekä linkomiehen yhteistyötä sillä näin voidaan kuormata lunta suoraan rintarinnan sivulta lavalle. Tällä hetkellä kuormaus tapahtuu käytännössä niin, että auto kulkee edellä ja linko perässä. Lavan kulmaa on hieman kallistettu pystyyn, jotta lumisuihku asettuu paremmin lavalle ja linkomies näkee kuormattavan lavan täyttymisasteen. Valjuksella on Tokvamissaan hydraulisesti kääntyvä teleskooppi lastaustorvi, ”235 astetta kääntyvä torvi mahdollistaa lumen jakamisen tasaisesti kuormattavien autojen lavoille. Tämä helpottaa olennaisesti työnteon tehokkuutta, eli linkomiehen ja automiehen yhteistyötä. Koko toiminnassa on hyvin tärkeää lingolla kuormaajan sekä autonkuljettajan yhteistyö. Ajonopeudet tulisi optimoida yksiköiden välillä niin, että linkomiehen ei tarvitse viedä linkoa ns. äärirajoilla pysyessään auton vauhdissa. Lingon kuormausnopeus määrittää yksiköiden etemisvauhdin Valjus täsmentää. Kuormausnopeuteen vaikuttavat olennaisesti kuormattavan lumimassan määrä sekä myös lumen koostumus. Laajan toimintasäteen ansiosta lumen siirto puisto- ja viheralueilta onnistuu ko. alueita liiemmin kuormittamatta, kun massoja voidaan siirtää suuntaamalla laajalle ja jopa 30 metrin etäisyydelle, alueille minne lunta on lupa kasata.

Linkomies Valjuksen tuotetukihenkilönä toimii Tokvamin maahatuojan Konevel Oy:n Kyösti Kupari. Tokvam mallistosta löytyy lingot myös pieniin kiinteistökoneisiin mekaanisena ja hydraulisena.”Erillisellä kovankin lumen rikkovalla syöttöruuvilla ja tilavalla heittokammiolla varustetut lingot ovat kevyitä käyttää eivätkä tarvitse suurta tehoa peruskoneesta”, Kupari kehuu. ”Lingoissa on erittäin hyvät heitto ominaisuudet 25-40 metriin riippuen hydrauliikan kapasiteetista. Lingoissa on pultattavat sovitteet ja säädettävät jalakset. Heittotorvi kääntyy 235 astetta. Taakse kytkettävissä V-lingoissa epäsymmetrinen lumenohjaus, suorat siivet ja erittäin alas sijoitettu heittokammio ovat vain muutamia pieniä yksityiskohtia, jotka takaavat lingon toimivuuden, myös märällä lumella”, Kupari luettelee Tokvamin ominaisuuksia. 

Tokvam-lingot ovat järeästi 60 vuoden kokemuksella rakennettuja. Joka mallia on testattu huolellisesti Norjan ääriolosuhteissa ennen tuotantoon viemistä. Tällä saadaan varmuus siitä, että linko kestää tositoimissa ja toimii niin kuin luvataan, eikä loppukäyttäjälle jää testaamisen ja tuotekehittelyn rooli. ”Lingot ovat osoittautuneet erittäin luotettaviksi ja normaali käytöllä ilman isompia haavereita varaosia ei juurikaan mene. Kauttamme saa kuitenkin kaikki varaosat nopealla toimituksella, ja kulutusosat meiltä löytyy aina varastosta Suomesta”, Kupari lupaa. 

Teksti: Mikko Näppilä

Rekkari.fi-palvelusta ajoneuvon tarkat tiedot Ohjeet turvalliseen
kaupankäyntiin
Nettikone.com
mobiililaitteissa