Toiminto ei ole käytössä, koska olet kieltänyt evästeiden käytön tähän tarkoitukseen. Muuta valintojasi evästeasetuksista.

Katse kaupunkiliikenteen tulevaisuuteen – AUTOMET CITYLINER ELECTRIC sähköbussi

Katse kaupunkiliikenteen tulevaisuuteen – AUTOMET CITYLINER ELECTRIC sähköbussi

Helsingin seudun liikenteen (HSL) suunnitelman mukaan Helsingin seudun busseista kolmasosan pitäisi olla vuoteen 2025 mennessä sähköbusseja. Taukopaikka pääsi ennakkoon tutustumaan täyssähköiseen Automet-minibussiin.

Tavoitteet kaupunkiliikenteen sähköistämiseen tulevaisuudessa ovat Suomessakin korkealla. Esimerkiksi Helsingin seudun liikenteen (HSL) suunnitelman mukaan Helsingin seudun busseista kolmasosan pitäisi olla vuoteen 2025 mennessä sähköbusseja.  Sähköbussien etuihin on helppo yhtyä: sähköbussi ei tuota lainkaan pakokaasuja, eikä niiden mukana ihmiselle haitallisia yhdisteitä. Sähköbussi on dieseliä energiatehokkaampi ja hiljaisempi nimenomaan kaupunkiliikenteessä. Pysähdyksiä ja liikkeellelähtöjä pysäkeiltä ja liikennevaloista kun tulee suuri määrä.

Autometin ensimmäinen täyssähköinen minibussi

Katse kaupunkiliikenteen tulevaisuuteen – AUTOMET CITYLINER ELECTRIC sähköbussi
Tällä hetkellä kotimaisessa kaupunkiiliikenteessä ajossa olevat sähköbussit ovat pääsääntöisesti isoja busseja. Nyt Nettikoneen Taukopaikka pääsi ennakkoon tutustumaan harvinaiseen täyssähköiseen minibussiin. Ajossa oli nimittäin puolalaisen korivalmistajan Autometin rakentama ensimmäinen täyssähköinen minibussi. Automet Cityliner Electric on matalalattiamalli, jossa on paikat 17 istumapaikan lisäksi kahdelle pyörätuolille. Malli on rakennettu rungollisen Mercedes Benz Sprinterin alustalle. Poikkeuksellisen tilava matalalattia-osuus on saatu aikaan jatkamalla akseliväliä 80 senttiä alkuperäisestä. Sisäleveydeksi on saavutettu kaksi metriä, eli tilat ovat joukkoliikennekäyttöön erittäin käytännölliset.

Ajomukavuutta kuljettajalle sekä matkustajille

Auto sinällään on helppo ajettava ja hallittava. Pituus (8,37 metriä) ja kokonaispaino (5500 kg) toki tuntuvat, mutta ajotuntuma on ”Sprintermäisen” mukava. Pysähdykset ja liikkeellelähdöt sujuvat erittäin mutkattomasti. Kuljettajalla on avara työtila ja näkyvyys ympäristöön on kattava. Lisänäytöstä on mahdollista seurata ajonaikaista akun tilannetta, sekä optimoida oma ajotapansa. Mitään ajomelua auto ei juurikaan tuota. Kesäkuumalla jäähdytys toimii hyvin, ilmalämpöpumpun avulla, niin matkustamon kuin kuljettajan työtilankin osalta. Talvella vastaavasti lämmitys hoituu vastuksilla. Matkustamo on kaikkineen tilava ja rauhallinen, ajonkin aikana miltei meluton. Bussiin on helppo nousta pyörätuolillakin kyytiin. Leveät tuplaovet, matalalattiaratkaisu liukuineen ja tilavat pyörätuolipaikat tekevät erityisryhmienkin matkanteosta joustavaa. 

 • Katse kaupunkiliikenteen tulevaisuuteen – AUTOMET CITYLINER ELECTRIC sähköbussi
 • Katse kaupunkiliikenteen tulevaisuuteen – AUTOMET CITYLINER ELECTRIC sähköbussi
 

Akkuteknologia kehittyy ja toimintasäde kasvaa

”Näitä malleja on ainoastaan kaksi maailmassa. Toinen vastaava on aktiivisessa kaupunkiajossa Puolassa”, valottaa Autometiä Suomessa edustavan Auto-Way Oy:n Sami Niemistö. ”Tämä malli on kaikkineen ainoa laatuaan, pienempikorinen minisähköbussi”, Niemistö kertoo. Voimanlähteenä Autometin sähköbussissa on 90 kW litium-ion akku, jonka avulla sähkömoottori tuottaa 150 kW:n tehon. ”Toimintasäteeksi tehdas mainitsee 200 km, joka optimiolosuhteissa on lähellä totuutta”, Niemistö kertoo. Automet Cityliner Electric latautuu nykyisellään 20-prosentista täyteen 100-prosenttiin neljässä tunnissa 32 ampeerin virralla. Akkuteknologia kehittyy tältä osin jatkuvasti optimoiden lyhyempää latausaikaa ja pitempää toimintasädettä. ”Lähtökohtana kehityksessä on, että meidän pohjoisisssa olosuhteissamme, talven kylmyydessä toimintasäteen tulee olla vähintään 400 kilometriä”, Niemistö linjaa lopuksi. 

Rekkari.fi-palvelusta ajoneuvon tarkat tiedot Ohjeet turvalliseen
kaupankäyntiin
Nettikone.com
mobiililaitteissa
Omat ajoneuvot

Uutiset

 • 01.07.2022
  Volvolla piikkipaikka raskaissa kuorma-autoissa  
 • 01.07.2022
  Euroopan ensimmäiset Tadano GR-1000EX-4 nosturit Havatorille  
 • 29.06.2022
  OX2 luovutti Korkeakankaan valmistuneen tuulipuiston Aquila Capitalille  
 • 29.06.2022
  Pohjois-Karjalan keskussairaalan E-siiven korjaus- ja laajennusurakka Rakennustoimisto K. Tervo Oy:lle  
 • 13.06.2022
  Konepörssi 7/2022 on ilmestynyt