Close
Luettu 3 871  

Kaivuri teloilla vai pyörillä… vai peräti kumiteloilla?

Kaivuri teloilla vai pyörillä… vai peräti kumiteloilla?

Pitääkö kaivinkoneessa olla telaketjut vai pyörät? Kysymys on jakanut maansiirtoväkeä jo vuosikymmenet.

Joskus kannattaa nousta omasta poterostaan ja pohtia kysymystä ennakkoluulottomasti. Keskikokoisissa 10–30 tonnin kaivinkoneissa löytyy yleensä samasta koneesta sekä teloilla että pyörillä varustetut versiot. Isommat on pääosin varustettu teloilla ja alle 10 tonnin minikaivureissa yleisimpiä ovat kumitelat, mutta myös metalliteloilla ja pyörillä varustettuja minikaivureita löytyy useilta valmistajilta.

Teloilla varustettu kaivukone

Pyöräkaivinkone asentamassa suoja-laitoja kaivantoon

Ympäripyörivä telaketjukaivinkone on maansiirtoyömaiden yleisin työmyyrä. Kaivamisen lisäksi sillä voi myös tehokkaasti lastata maa-aineksia.

Tela-alustainen kaivinkone pärjää pyöräkonetta paremmin savisella tai upottavalla maansiirtotyömaalla. Metalliset telat kestävät hyvin myös kivikossa. Lisäksi painava alavaunu on tukeva rinteissä ja luiskissa, kun koneen painopiste on matalalla.

Telakaivurin siirtämiseen työmaalta toiselle tarvitaan lavettia, mikä nostaa kustannuksia ja hidastaa toimintaa. Keskikokoinen tai raskas tela-alustainen kaivinkone jättää helposti jäljet asfalttiin.

Telat ovat varsin kestävät, mutta kuluessaan ja hajotessaan kalliimmat ylläpitää kuin pyörät. Mielipiteet risteävät siitä irtoavatko kumiset vai metalliset telat herkemmin, mutta käytännössä kysymys taitaa olla enemmän kuljettajan taidoista ja työmaan olosuhteista. Teloja käytettäessä käännöksissä kannattaa käyttää apuna myös puomia, ainakin vaikeassa maastossa.

Pyöräalustainen kaivinkone

Pyöräalustaisen kaivinkoneen suurin etu on sen liikkuvuus tiellä. Mallista ja merkistä riippuen ajonopeus voi olla lähes 40 km/h. Tälläkään nopeudella ei tietysti liikuta mielellään useiden kymmenien tai satojen kilometrien matkoja, mutta esimerkiksi yhden kaupungin alueella voi siirtyä helposti työmaalta toiselle. Pyöräalustainen kone on hankintahinnaltaan kalliimpi kuin telakone.

Hyvä tieliikkuvuus tarkoittaa huonompaa liikkuvuutta työmaalla. Taitava kuljettaja pääsee etulevyn ja puomin avulla irti melkein paikasta kuin paikasta, mutta tavallinen liikkuminen työmaalla on rajoitetumpaa kuin teloilla.

Pyörät kuluttavat siirtymissä ja kohtalaisessa maastossa vähemmän dieseliä kuin telat. Myös pyöräalustan ylläpitokulut ovat kohtuulliset.

Pyörillä on myös paljon parempi pito, etenkin sivuttaispito, kuin metallisilla teloilla. Metalliset telat ovat etenkin jäisellä tiellä erittäin liukkaat.

Kumitelainen kaivinkone

Kumitela on perinteisesti ollut pienempien kaivukoneiden ja minikaivureiden alustaratkaisu. Mitä pienempi kaivuri sen todennäköisemmin siinä on kumitelat, mutta kumiteloja voi nähdä noin kymmentonnisissakin kaivureissa.

Kumitela on monessa mielessä kompromissi pyöräalustaisen ja metallitelaisen kaivinkoneen välillä. Kumitelat ovat työmaalla hiljaiset ja ne pitävät hyvin, mutta eivät keveinä tarjoa yhtä vakaata alustaa kuin metalliset telat. Telat myös pitävät jäisellä tiellä paremmin kuin metallitelat, mutta siirtoajo ei kuitenkaan ole yhtä helppoa kuin pyörillä.

Erittäin kivisessä tai louhikkoisessa maastossa kumitelat ovat vaarassa saada viiltoja, revetä tai lähteä pois paikoiltaan. Kumiteloilla varustetut lyhytperäiset koneet sopivat hyvin taajamien pienille tonttityömaille, osin pienemmän kokonsa vuoksi, osin hiljaisuuden, ketteryyden ja matalampien ajojälkien vuoksi.

Telojen plussat

  • Parempi maastoliikkuvuus
  • Kestävyys
  • Vakaa alusta kaivutyössä

Pyörien plussat

  • Pyörät eivät riko asfalttia
  • Pienemmät polttoainekustannukset
  • Parempi pito liukkaalla tiellä

Kumitelojen plussat

  • Hiljaiset työmaalla
  • Jättää pienemmät jäljet
  • Hyvä maastoliikkuvuus

Tommi - Pitenius
Tommi Pitenius on raskaista koneista kiinnostunut kirjoittaja ja viestintäkonsultti. Traktorit ja maatalouskoneet ovat erityisen lähellä sydäntä, mutta myös metsä-, maansiirto- ja kuljetuskalusto sekä niihin liittyvät varusteet kiinnostavat. Harva kollega ymmärtää Tommin intohimoa kytkentälaitteita ja pakokaasujärjestelmiä kohtaan.
Rekkari.fi-palvelusta ajoneuvon tarkat tiedot Ohjeet turvalliseen
kaupankäyntiin
Nettikone.com
mobiililaitteissa