Luettu 2 873  

Jarrullinen vai jarruton – kuinka valitsen venetrailerin

Jarrullinen vai jarruton – kuinka valitsen venetrailerin

Venetrailerin valinta alkaa veneen ja moottorin painosta, sillä se ratkaisee tarvitaanko jarrullinen vai jarruton traileri.

Yksinkertainen jarruton traileri riittää, kun perävaunun, veneen, moottorin ja kyydissä olevan muun kuorman kuten varusteiden ja polttoaineen paino jää alle 750 kiloon.

Soutuveneen tai pienimpien takapenkiltä ajettavien perämoottoriveneiden liikuttelussa ei trailerin kantavuus tai veneen ja kärryn kokonaispaino yleensä muodostu ongelmaksi. Esimerkiksi Terhi 450 painaa 275 kiloa ja Honda BF20 -perämoottori alle 60 kiloa, jolloin traileriksi riittää vaikkapa Aku-venetrailereiden pienin malli, 140 kiloa painava Aku BE600. Tällöin kokonaispaino jää puntarin päällä reilusti alle 600 kiloon, vaikka kyydissä olisi polttoainesäiliön lisäksi vielä kalastusvälineet ja varatankki.

Pulpettiveneelle tarvitaan jo suurempi traileri

Venetraileri ja veneen nosto vedestä

Kun siirrytään suosituimpiin pieniin pulpettiveneisiin, niin kokonaispaino onkin laskettava tarkemmin. Rekisteröintitilaston kärjestä löytyvistä esimerkeistä Buster M painaa 365 kiloa ja Silver Fox Avant noin 510 kiloa. Busterin perään kiinnitettävä Yamaha F40 -perämoottori ja Silverin Honda BF40 -perämoottori nostavat molemmat painoa 98 kilolla, joten vene–moottoriyhdistelmien kokonaispainoiksi tulee 463 kg ja 608 kg.

Buster Lx -pulpettivene painaa Yamaha F60 -moottorin kanssa tankki täynnä polttoainetta noin 600 kiloa, joten veneen kuljettamiseen maantiellä tarvitaan käytännössä jarrullinen venetraileri.

Aivan pienimpien jarruttomien trailereiden kantavuus alkaa tulla jo alle 500 kilon painolla vastaan, jolloin pulpettivenettä varten kannattaa valita saman tien reilusti kantavampi kärry. Jarruttoman trailerin rekisteriotteesta voi nimittäin löytyä maininta suuremmasta, peräti 825 kilon kokonaismassasta. Tämän juju onkin EU-asetuksessa, jonka sallii 75 kilon painon kohdistamisen vetokoukkuun eli autolle. Näin sallittu kokonaispaino onkin 750 kg + 75 kg.

Pikku-Busterin tai Silverin omistajan valinta voi tällöin olla vaikkapa Muuli V750LP tai Aku BS750-R, joiden molempien kantavuus on yli 600 kiloa. Tällöin veneen penkin alle voi vielä reilusti jättää tyypillisen pienen pulpettiveneen 25 litran irtosäiliön, jonka painoksi voi sisältöineen laskea noin 20 kiloa (bensiini on nimittäin vettä kevyempää ja sen ominaispaino on noin 0,75 kg/litra).

Riittääkö vetoauto ja ajokortti?

Henkilöauton perään kytkettävän jarrullisen kärryn kokonaispaino kuorman kanssa voi olla jopa 3500 kg. Ennen trailerin hankkimista – tai viimeistään ennen liikkeelle lähtemistä – on kuitenkin vilkaistava trailerin lisäksi myös vetoauton rekisteriotetta. Sieltä löytyy kaksi tietoa: suurin sallittu perävaunumassa sekä jarruttomalle että jarrulliselle trailerille. Auton valmistaja on voinut määritellä sallituiksi maksimipainoiksi vaikkapa 600 kg ja 1100 kg.

Vaikka henkilöautolla voi periaatteessa vetää maksimissaan 825 kilon jarrutonta kärryä ja 3,5 tonnin jarrullista kärryä, tulee traileripainon yläraja etenkin pienellä autolla vastaan jo aiemmin. Lain asettama yläraja jarruttomalle kärrylle on puolet vetoauton omasta painosta. Jarrullinen kärry taas saa painaa vetoauton kokonaismassan verran ja maasturin perään saa kytkeä peräti 1,5 kertaa painavamman lastin.

Kärryn ja vetoauton ominaisuuksien jälkeen kolmas rajoitus tulee kuljettajan ajokortista sekä auton ja trailerin rekisteriotteeseen merkityistä suurimmista kokonaismassoista.  

• Tavallisella henkilöauton B-kortilla saa vetää kokonaismassaltaan (= auton omamassa ja kuorma) 3500 kilon autolla enintään 750 kilon kärryä. Jos kärryn massa ylittää 750 kiloa, saa koko yhdistelmän massa olla kuitenkin enintään 3500 kiloa. Jarruttomalla, rekisteriotteen mukaan 750 kilon kärryllä yhdistelmän kokonaismassa saa siis olla 4250 kiloa, mutta jos vedettävänä on jarrullinen 1500 kilon kärry saa vetoauton rekisteriotteeseen merkitty kokonaismassa olla enintään 2000 kiloa. 

 B/96-yhdistelmän ajokortilla peräkärryn kokonaismassa voi ylittää 750 kg, mutta yhdistelmän kokonaismassa saa olla enintään 4 250 kg.

• BE-kortilla (ns. pikku-e) yhdistelmän molempien osien kokonaismassa voi olla 3500 kiloa, eli koko yhdistelmä voi painaa peräti 7 tonnia.

Valitse venetrailerin varusteet veneen mukaan – jettitrailerissa on rullien sijaan kiskot

Jos kärryllä ei liikuta yleisillä teillä ja sitä tarvitaan vain veneen laskuun keväällä ja nostoon syksyllä sekä talvisäilytystelineenä, on yksinkertainen telakkatraileri riittävä. Mitä painavampi vene on ja mitä useammin venettä traileroidaan, sitä enemmän arvostaa käyttömukavuutta parantavia varusteita.

Trailerin laadusta kertoo rullien määrä ja laatu. Iso määrä rullia ja tukipyöriä kantaa paremmin veneen painon ja etenkin alumiiniveneen terävä köli liukuu jäykän kölirullan päällä kevyemmin. Säädettävät sivutuet varmistavat veneen asettumisen tukevasti paikoilleen ja kulkusillat helpottavat trailerin päällä liikkumista kenkiä kastelematta.

Karkeakuvioinen kulkusilta helpottaa turvallista liikkumista venetrailerin päällä ja veneen nostaminen hyvältä rampilta onnistuu jalkoja kastelematta.

Nostoa keventää jämäkkä vinssi ja takaosan rullien kippimekanismi. Painavaa venettä on mukavampi siirtää sähkövinssillä, joka saa virtansa omasta traileriin kiinnitettävästä akusta. Valojen kontaktipulmat ovat kaikille peräkärryn käyttäjille tuttu ongelma ja modernit vesitiiviit led-valot lupaavat trailerille huolettomia käyttövuosia.

Jettitrailerissa käytetään rullien sijaan liukukiskoja, joiden varaan jetti ajetaan usein suoraan vedestä. Kiskoja suosivat myös jotkut venetrailerin käyttäjät.

Kiinnitä vene tukevasti ennen lähtöä

Kun vene on saatu rullien tai kiskojen päälle varmistetaan, että keulapukki on oikealla paikalla. Traileri ei saa olla koskaan takapainoinen; hyvä nyrkkisääntö useimmille trailereille on, että aisapainoa on sen verran että kuljettaja jaksaa vielä nostaa aisan yhdellä kädellä. Painopiste säädetään oikeaksi siirtämällä vene ja keulapukki pituussuunnassa sopivalle kohdalle.

Viimeiseksi vene kiinnitetään trailerille liinoilla. Keulaa ei saa jättää koskaan vinssin varaan, vaan vene kiinnitetään keulasta kiinnitysliinalla traileriin. Veneen takaosa kiinnitetään molemmista kulmilla lyhyillä kiinnitysliinoilla, jolloin se ei heilu kuljetuksen aikana sivusuunnassa.

Vene kiinnitetään trailerille kolmella kiinnitysliinalla. Lyhyet liinat takakulmissa lukitsevat veneen sivusuunnassa tiukasti paikoilleen.

Mika - Särkijärvi
Mika Särkijärvi Mika Särkijärvi on pitkän linjan viestintäalan ammattilainen, joka on onnistunut uppoutumaan niin työssä kuin vapaallakin veneilyyn, rakentamiseen, energia-alaan ja liikenteeseen liittyviin aiheisiin.
Rekkari.fi-palvelusta ajoneuvon tarkat tiedot Ohjeet turvalliseen
kaupankäyntiin
Nettikone.com
mobiililaitteissa