Saksan Hannoverissa joka toinen vuosi järjestettävä Agritechnica-näyttely on kasvanut maatalouskonealan suurimmaksi. Vielä reilut kymmenen vuotta sitten Agritechnica ja Pariisissa järjestettävä SIMA olivat suunnilleen yhtä isoja hieman yli 200 000 kävijällä. Sen jälkeen SIMA on polkenut paikoillaan ja keskittynyt ranskankielisiin asiakkaisiin. Agritechnica on kasvanut Euroopan ja myös koko maailman merkittävimmäksi maatalouskonenäyttelyksi, jossa käy noin puoli miljoonaa vierasta.
Agritechnica on saksalainen, mutta myös kansainvälinen näyttely. Messuvieraista suuri osa on konevalmistajia, jälleenmyyjiä, maahantuojia, alan journalisteja, opiskelijoita ja muita kuin maanviljelijöitä. Etenkin näistä vieraista iso osa tulee muualta kuin Saksasta. Toki myös viljelijävieraista merkittävä osa tulee paikalle muualta kuin Saksasta. Oikeastaan tilastoista pistää silmään vain Ranska, josta vieraita on maan kokoon ja sijaintiin nähden hämmästyttävän vähän, ilmeisesti omasta SIMA-näyttelystä ja kielitaidosta johtuen.
Suomalaisiakin viljelijöitä käy näyttelyssä arviolta noin 5000 henkilöä. Joinakin vuosina vieraita luetteloitu kansallisuuden mukaan, mutta lipun voi toki ostaa kansallisuuttaan paljastamatta, joten ihan pitäviä eivät tilastot ole. Vanhojen tilastojen, matkanjärjestäjien ja muiden lähteiden perusteella suomalaisia vieraita käy näyttelyssä useita tuhansia ja he ovat nimenomaan aktiivisia ja investoivia isojen maatilojen yrittäjiä. Määrä vastaa keskikokoisen kotimaisen maatalousnäyttelyn tai peltopäivien kävijämäärää.
Majoitukset täynnä
Neuvontajärjestöt, koneliikkeet, maatalouskoneiden valmistajat, maamiesseurat ja muut organisaatiot järjestävät Agritechnicaan ryhmämatkoja. Omatoimisestikin paikalle tulee tuhansia suomalaisia, mutta kannattaa varautua siihen, että majoitukset ovat varattuja Hannoverissa ja lähiympäristössä jopa 100 kilometrin säteellä. Kun puolen miljoonan asukkaan kaupunkiin pakkaantuu puoli miljoonaa messuvierasta, niin se näkyy ruuhkina kaduilla, ravintoloissa ja hotelleissa.
Valikoimaa Agritechnicassa voi sanoa vähintään kattavaksi. Traktoreiden, puimureiden, kyntöaurojen, äkeiden ja muiden maatalouskoneiden lisäksi on esillä hallikaupalla koneiden komponentteja, joita alihankkijat esittelevät OEM-valmistajille.
40 hehtaaria nähtävää
Messualue on valtava ja sen useat kymmenet hallit ovat käytössä lähes viimeistä nurkkaa myöten. Nähtävää on niin paljon, että kannattaa etukäteen miettiä mitä haluaa nähdä. Pelkästään suosituimpien traktori- ja puimurihallien läpikävelyyn menee puoli päivää eikä tässä ajassa vielä antauduta keskustelemaan näytteilleasettajien kanssa. Kiinnostavien kohteiden löytymistä helpottaa se, että eri alojen koneet ja muut näytteilleasettajat on varsin hyvin eroteltu eri halleihin ja omille alueilleen. Jos siis esimerkiksi moottorit, kylvökoneet tai hydrauliikka kiinnostavat, niin samanlaiset koneet löytyvät yleensä toistensa vierestä.
Näyttelyalueelta löytyvät kaikki oheispalvelut lasten leikkipaikasta ruokakauppaan ja baijerilaisravintolasta toimistotarvikkeisiin. Hurjista kävijämääristä huolimatta omalla tai vuokra-autolla saapuminenkaan ei ole aivan kuolleena syntynyt idea, sillä parkkipaikat ovat isoja, mutta toki junat ja ratikat ovat viisaampi valinta. Messualue on niin iso, että kannattaa olla tarkkana mistä portista tulee ja lähtee, sillä alueen ulkopuolella etäisyydet ovat pitkiä ja liikkuminen alueen ympäri hankalaa moottori- ja rautateiden vuoksi.
Kaikki konevalmistajat pyrkivät ajoittamaan uutuksiensa lanseeraukset Agritechnicaan, joten uutta nähtävää riittää. Kuuluisissa innovaatiopalkinnoissa kultaisia mitaleita myönnettiin 2019 vain yksi, mutta hopeisia peräti 39. Kielitaidon salliessa kannattaa myös tutustua oheisohjelmaan, kuten seminaareihin ja luentoihin. Kannattaa myös huomata, että kaksi ensimmäistä päivää ovat periaatteessa kutsuvieraspäiviä lehdistölle, jälleenmyyjille ja maahantuojille sekä muille erityisryhmille. Tällöin pääsylippu maksaa kassalla 81 euroa, kun se muina päivinä maksaa 29 euroa.
Agritechnica-näyttely
- Saksan Hannoverissa 10.–16.11. kello 9-18
- 2800 näytteilleasettajaa 52 maasta
- 48 suomalaista näytteilleasettajaa
- 460 000 vierasta 130 maasta
- 110 000 ulkomaista vierasta
- Näyttelyosastojen yhteispinta-ala 40 hehtaaria
- 1500 journalistia