Feature is not available, because you have not allowed use of cookies for this purpose. Change your selections in consent manager.

Tylsä terä voi johtaa moottorin kiinni leikkaamiseen

Tylsä terä voi johtaa moottorin kiinni leikkaamiseen
  •  
  •  
  •  

Vaikka moottorisahan huolto- ja korjaustyöt jäävät suurelta osin ammattilaisten työksi, myös amatöörin on hyvä hallita ylläpidon perusasiat.

Vaikka sahaa käytettäisiin vähän, omistajan on hyvä osata ainakin terän teroittaminen. Jos saha seisoo kuukausikaupalla käyttämättömänä, moottoriin ei kannata jättää seisomaan ainakaan huoltoaseman ”perusbensiiniä”.

Polttomoottirisahoja myynyt, huoltanut ja korjannut Per-Olof Friman toteaa sahan  huollossa ja etenkin korjauksissa jäävän käyttäjälle vain vähän tehtävää. Amatöörikäyttäjä voi kuitenkin huolehtia omatoimisesti ainakin ilmansuodattimen puhdistuksesta sekä terän säädöstä ja teroituksesta. 

Teroituksessa on silti myös oppimista. Vaikka sahan hampaassa on yleensä viilan oikean kulman näyttävä merkkiviiva, tämän pitäminen viilauksen yhteydessä vaatii tiettyä näppituntumaa. Teroituksen yhteydessä hammas on saatava pysymään paikoillaan, mikä on tehtävä kotioloissa usein käsipelillä. Kuten monissa muissakin töissä, tuntuman saa haltuun vain käytännön tekemisen kautta. Teroitukseen kannattaa keskittyä sillä viilailu väärässä kulmassa tärvelee tehokkaasti terää, jonka kunnostuksessa on tämän jälkeen kahta isompi työ. 

Hampaisen välissä olevaa, sahaussyvyyttä säätelevää tappia pitäisi periaatteessa viilata alemmas  hampaiden kuluessa matalammiksi. Friman kuitenkin neuvoo jättämään tapin rauhaan. Asialla on hänen mukaansa merkitystä vasta siinä vaiheessa kun terä on kulunut aivan kalkkiviivoille.

-Tapin ennenaikainen ja liika viilaaminen johtaa helposti siihen, että saha syö puuta liian syvältä mikä kuumentaa moottoria haitallisesti.  

Perusteroituksen yhteydessä viilan pitäisi tehdä työtä vain työnnettäessä. 

-Viilaa painaminen myös vetovaiheessa tylstyttää nopeasti viilan.

Tylsä terä johtaa moottorin kiinni leikkaantumiseen

Vaikka terän teroitus vaatii taitoa, sen tärveleminen tylsäksi käy erittäin helposti. Suuren kierrosnopeuden takia esimerkiksi terän osuminen maahan sahauksen yhteydessä syö salamannopeasti tylsäksi ketjun kaikki hampaat. Vahinko tapahtuu varsin helposti etenkin kasasta sahattaessa.

Terä kuitenkin kuluu myös normikäytössä, toisten puulajien sahauksessa nopeammin kuin toisten. Yksi  pahimmista on haapa, jonka puuaines sisältää paljon hiekkaa. Selitys tälle on se, että puu pumppaa maasta vettä erittäin tehokkaasti kuljettaen näin samalla runsaasti hiekkaa runkoonsa. Haapa onkin monia muita lajeja nopeakasvuisempi juuri ”vikkelyytensä” takia. 

Terän tylsymisen huomaa paitsi sahauksen hitaudesta ja työläydestä, myös sahanpurun muuttumisesta tikkumaisemmaksi. Viila on syytä kaivaa tällöin esiin. Tylsä terä johtaa helposti siihen, että sahuri painaa ketjua aivan liian suurella voimalla kiinni puuhun, jolloin moottori joutuu tekemään liikaa työtä. Tämä voi pahimmillaan johtaa ylikuumenemiseen ja moottorin kiinni leikkamiseen.  Eli varsin kalliiseen remontiin. 

Frimanin työpöydälle on päätynyt monta tällaista tapausta. 

-Männänrenkaitten sulamisen ja moottorin kiinni leikkaamisen taustalla on selvästikin monessa tapauksessa ollut tylsäksi kulunut terä.

Pajassa on kuitenkin nähty myös paljon tapauksia, joissa ongelmista on selvitty tuntuvasti kevyemmillä  ”korjauksilla”.

-Monessa tapauksessa ongelmana on ollut vain stoppinappulan päälle jääminen tai kaasuttimen kastuminen liian pitkään annettujen ryyppyjen takia. 

Tankki tyhjäksi

Varsin monissa tapauksissa sahaa käytetään vain muutaman viikon aikana esimerkiksi polttopuita tehtäessä, jonka jälkeen kone seisoo täysin käyttämättömänä melkein vuoden. Jos sahan sisään on jäänyt bensiiniä, tämä synnyttää riskin polttoaineletkujen ja -kanavien tukkeutumisesta. 

Näin käy etenkin silloin kun sahassa on käytetty autoihin tarkoitettua bensiiniä, johon käyttäjä on itse sekoittanut kaksitahtiöljyn. Vaikka ongelma voi syntyä myös pienkonebensiiniä käytettäessä, Friman pitää tätä parempana kuin autoja varten suunniteltua bensiiniä. Autoja tankataan koko ajan minkä takia näiden polttoainetta ei ole suunniteltu kestämään pitkäaikaista ”varastointia” moottorin sisällä. 

-Parasta kuitenkin olisi ajaa tankki ja kaasutin tyhjäksi ennen sahan pitkäaikaista varastointia silloinkin kun koneessa on käytetty pienkonebensiiniä. 

Jos koneeseen on jäänyt bensiiniä, jämähtämisen riskiä voi vähentää käynnistämällä sahaa myös luppoaikoina. 

-Käynnistys pistää moottorin sisällä olevat aineet liikkeelle, jolloin virtaus alkaa heti puhdistaa kanavia. 

Sahan tai polttoaineen varastoiminen kylmässä tilassa ei aiheuta Frimanin mukaan ongelmia.

-Kylmyys ei haittaa kunhan saha on suojassa sateelta.

Heikki - Jaakkola
Heikki Jaakkola on vapaa toimittaja ja kirjoittaja; kiinnostunut periaatteessa kaikesta, mikä liikkuu. Ja usein siitäkin, mikä pysyy paikoillaan. Erityisiä mielenkiinnon kohteita rakennukset ja rakentaminen sekä energia-ala.
Check vehicle information from Rekkari.fi Safety instructions Nettikone.com
on mobile
My vehicles

News

  • 30.06.2025
    Kaikki puomien päähän: MT-Tukku kasvuvauhdissa  
  • 27.06.2025
    Sercon tuotevalikoima laajenee  
  • 27.06.2025
    Hyvää kesää!  
  • 27.06.2025
    Tarkkaa päästödataa puutavara-autoilijoille  
  • 27.06.2025
    Koneet automatisoituvat ja työ tehostuu