Feature is not available, because you have not allowed use of cookies for this purpose. Change your selections in consent manager.
Read 3 954  

Tankkaa ajoissa talvilaadun dieseliä työkoneen tankkiin

Tankkaa ajoissa talvilaadun dieseliä työkoneen tankkiin
  •  
  •  
  •  

Syksyllä konehuoltoihin tulee yhteydenottoja väärän polttoaineen vuoksi. Kesälaadun diesel heikentää myös päälle tankatun talvilaadun ominaisuuksia.

“Pohjoisessa pakkasherra / polun pohjat kovettaa. / Jänkä kantaa kevyesti / kumiterin kulkevaa. / Huoltamoille pikkuhiljaa / talvilaadut tilataan.”

Huoltoasematoiminnasta ja dieselistä on tehty vähän rakkauslauluja eikä varmasti toista yhtä hyvää kuin Kolmas nainen -bändin “Tytöt on kaunistuneet”. Sanoittaja-laulaja Pauli Hanhiniemen kielikuva on yllättävä ja osuva. Dieselin talvilaadun saapuminen huoltamolle on todellakin varma syksyn merkki.

Huoltamoiden lisäksi myös työkoneiden käyttäjien kannattaa varautua talveen ajoissa. Maatilan farmarisäiliö tai työmaan polttoöljysäiliö kannattaa ajaa melko tyhjäksi ja tilata se sitten täyteen talvilaadun dieseliä tai moottoripolttoöljyä heti kun sitä on saatavilla. Kesä- ja talvilaadun sekoittamista ei voi suositella, sillä esimerkiksi 50:50-sekoitus on ominaisuuksiltaan huomattavasti lähempänä kesälaatua kuin talvilaatua.

Pohjois-Suomessa talvilaatu tulee huoltoasemille jo lokakuun puolivälissä ja marraskuun alkuun mennessä koko maassa. Lapissa, Kainuussa ja Pohjois-Pohjanmaalla saa joiltakin asemilta talvisin myös dieselin arktista laatua. Eri ketjujen arktista laatua myyvät jakeluasemat voi tarkistaa netistä.

Nesteen markkinaosuus dieselissä on noin 40 prosenttia, Teboilin 30, ST1:n 20 ja ABC-ketjun noin 10 prosenttia. Bensan puolella osuudet ovat erilaiset.

Parafiini kiteytyy ja tukkii suodattimen

Kun pakkanen kiristyy polttoöljyn ominaisuuksien kannalta liian kovaksi, niin polttoaineen parafiini alkaa kiteytyä. Parafiinikiteet valuvat tankin pohjalle ja ne tukkivat polttoaineensuodattimen. Pahimmillaan suodatin voi jopa rikkoutua. Pelkkä sulattaminen ei välttämättä auta, vaan suodatin pitää usein vaihtaa.

Diesel-polttoaineille ilmoitetaan yleensä samepiste ja suodatettavuus. Samepiste tarkoittaa alinta varastointilämpötilaa, suodatettavuus alinta käyttölömpötilaa hyvin huolletussa moottorissa. Suodatettavuus on yleensä 5–10 astetta alempi kuin saman polttoaineen samepiste.

Vaikka suurin osa Suomessa myytävästä naftasta tuleekin Nesteen Porvoon jalostamolta, voivat same- ja suodatettavuuspisteet vaihdella eri huoltamoketjuilla ja eri vuosina. Yleinen jaottelu on, että kesälaadun samepiste on npon -5 ja suodatettavuus -15 pakkasasteta ja talvilaadun -29 ja -34. Arktisen laadun samepiste on -40 astetta Celsiusta ja suodatettavuus -44. Lisäksi on toki mahdollista, että huoltoaseman säiliöitä täytettäessä ne eivät ole aivan tyhjiä, jolloin huoltamollakin on itse asiassa tarjolla sekoitusta, jonka ominaisuudet ovat jotain muuta kuin taulukossa sanotaan.

Miksei joka paikassa sitten ole tarjolla arktista dieseliä ympäri vuoden, niin mitään ongelmia ei olisi? Arktinen ja talvilaatu ovat kalliimpia valmistaa kuin kesälaatu, koska niitä syntyy prosessissa suhteellisesti vähemmän. Käytössä niiden lämpöarvo on hieman pienempi kuin kesälaadun. Samepisteeseen ei voi vaikuttaa lisäaineilla, suodatettavuuteen voi hiukan, mutta viisainta on tankata oikeaa talvilaatua eikä yrittää selvitä talvesta lisäainetempuilla.

Entä mitä tehdä, jos ajoneuvo tai työkone ei käynnisty, koska polttoainetankissa on kesälaadun dieseliä? Talvidieselin lisääminen tankkiin ei enää tässä vaiheessa auta. Parasta olisi hinata ajoneuvo lämpimään, vaihtaa polttoainesuodatin ja tankata tankkiin tarpeeksi talvilaadun öljyä. Jos konetta ei esimerkiksi savotalta, pellolta tai maansiirtotyömaalta saa lämpimään, niin polttoainejärjestelmää pitää lämmittää maastossa esimerkiksi lämminilmapuhaltimella. Lämmittäminen kannattaa tehdä muilla keinoilla kuin avotulella, sillä toho ja diesel ovat aina huono yhdistelmä.

Tommi - Pitenius
Tommi Pitenius on raskaista koneista kiinnostunut kirjoittaja ja viestintäkonsultti. Traktorit ja maatalouskoneet ovat erityisen lähellä sydäntä, mutta myös metsä-, maansiirto- ja kuljetuskalusto sekä niihin liittyvät varusteet kiinnostavat. Harva kollega ymmärtää Tommin intohimoa kytkentälaitteita ja pakokaasujärjestelmiä kohtaan.
Check vehicle information from Rekkari.fi Safety instructions Nettikone.com
on mobile