Feature is not available, because you have not allowed use of cookies for this purpose. Change your selections in consent manager.

Renault Trucks K – koviin töihin

Renault Trucks K – koviin töihin
 • Renault
 • Renault
 • Renault
 • Renault
 • Renault
 • Renault

Renault Trucks uudisti raskaat mallinsa viime vuonna.

Renault T ja T-High ovat selkeästi maantiekäyttöön pitkille matkoille tarkoitettuja malleja, ja C puolestaan soveltuu hyvin yleiskäyttöön vaikkapa sora-, nosturi- tai vaihtolava-autoksi. Kun tarvitaan oikein järeää autoa, oikea kirjain on K.

Renault Trucksin erittäin laajan kuorma-automalliston kaikkein raskain ja järein malli on nimetty kirjaimella K. Kestävyys ja suuri tekninen kantavuus sekä hyvä maastokelpoisuus ovat K-mallien keskeisiä ominaisuuksia. 

Renault Trucks kuorma- ja pakettiautojen maahantuoja Volvo Finland Ab toi keväällä Suomeen esiteltäväksi neliakselisen, kaikilla pyörillä vetävän järeän maansiirtoauton. Päällirakenteena esittelyautossa oli puolalainen KH-Kipper W1MV -kivilava, joka valmistajan mukaan on tarkoitettu erittäin kovaan kaivoskäyttöön. 

Tielle ja työmaille 

Renault Trucks K – koviin töihin

Esittelyauton tieliikennelain mukainen kokonaispaino on siltasäännön rajoittamana hieman vajaa 33,7 tonnia. Suurella ja tukevatekoisella lavalla varustetun auton omapaino lähentelee 20 tonnia, joten kantavuus ei tieliikenteessä kovin suuri ole. 

Toisin on suljetulla alueella, ja sellaisille työmaille tämänkaltaiset autot onkin tehty. Tekninen kokonaispaino on 50 tonnia, joten kuormaa voi ottaa runsaat 30 tonnia. Maahantuoja näkeekin jämäkän K-mallin vaihtoehtona dumpperille. 

”Tällainen auto on kilpailukykyinen hankintahinnaltaan ja käyttökustannuksiltaan. Lisäksi tieliikenteeseen rekisteröitynä sillä voi ajaa tiellä myös kuormattuna, kun vain sovittaa kuorman suuruuden tieajoon. Työmaalta toiselle siirtyminenkin käy nopeasti ja ilman erityisjärjestelyitä”, kertoo Volvo Finlandin Renault Trucksin myyntijohtaja Pasi Gerpe. 

Automaattinen etuveto 

8×8-vetoisen K-mallin maastokelpoisuus ja etenemiskyky ovat vakuuttavia. Maavaraa on akseleiden kohdalla noin 33 senttimetriä ja runkopalkkien alareuna 87 senttimetrin korkeudella, joten aivan heti ei pohjakosketuksia tapahdu. 

Upottavissa olosuhteissa vetävät etupyörät lisäävät etenemiskykyä merkittävästi. Etuvedon voi asettaa kytkeytymään automaattisesti tai sen voi kytkeä manuaalisesti. Automaattikytkentä on paikallaan, kun etuvedolle on tarvetta vain ajoittain. 

Kun etuvetoa ei tarvita, se kannattaa paremman kääntyvyyden ja pienemmän polttoaineen kulutuksen vuoksi pitää pois päältä. Hyvin toimiva automaattikytkentä ottaa etuvedon käyttöön, kun pelkkä takaveto ei riitä. Etuvedon ja tasauspyörästöjen lukitusten kytkentöjä hallitaan yhdellä kierrettävällä nupilla kojelaudassa. 

Uudistunut ohjaamo 

Muiden raskaiden Renault Trucks -kuorma-autojen tapaan myös K-malli on uudistunut viime vuonna. Kuljettajan kannalta merkittävin asia on reilusti parantuneet ohjauspyörän säätömahdollisuudet. Korkeuden ja etäisyyden lisäksi ratin kallistuskin on nyt säädettävissä. 

Avaimettoman käynnistyksen ansiosta moottorin käynnistämiseen ja sammuttamiseen riittää napin painaminen, kunhan avain vain on mukana.  Enää ei kuljettajan oikean jalan polvi ole alttiina kivuliaille kohtaamisille virta-avaimen kanssa. 

Vetävien etuakseleiden takia ohjaamo on korkealla. Alimmalle astinlaudalle on maasta matkaa 61 cm, mikä on syytä pitää mielessä myös autosta poistuttaessa. Ylempänä askelmia on tiheämmin, ja kuljettajan oven takapuolelle ulos on upotettu ylimääräinen astinlauta, jonka avulla pääsee kurkistelemaan lavalle. Sekä astinlautojen reunat että nousukahvat olivat saaneet kirkkaankeltaisen huomiovärin, jotta ne varmasti löytyisivät hämärässäkin. 

Maarakennukseen, kaivoksille, metsään 

Suomessa K-malli ei ole kovin yleinen, mutta maarakennuskuljetuksia suorittavat yritykset ovat niitä hankkineet. Pasi Gerpen mukaan neljällä akselilla vetävään Renault Trucks K -autoon ei vielä ole suomalaisia rekisterikilpiä ole ruuvattu, mutta kertoi sellaisen olevan erinomainen niihin töihin, joissa tarvitaan ehdottoman hyvää etenemiskykyä. Esimerkkeinä hän mainitsee maarakennusajon lisäksi, kaivostoiminnan tai puun ajon haastavissa olosuhteissa. 

Renault Trucks K 520 8X8 Xtreme 

Moottorin   DTI 13  
 • suurin teho 
382 kW (520 hv) 
 • suurin vääntömomentti 
2 550 Nm 
 • iskutilavuus 
12,8 l 
Vaihteisto  Optidriver Xtended 
 • välitykset 
12 + 4R  
 • ryömintävaihteet 
1 + 1R 
Painot tieliikenteessä (tekniset)   
 • etuakselit yhteensä 
18 000 kg (18 000 kg) 
 • taka-akselit yhteensä 
21 000 kg (32 000 kg) 
 • kokonaispaino 
33 664 kg (50 000 kg) 
 • alustan omapaino 
12 154 kg 
Jussi - Mikkola
Jussi Mikkola on Konepörssi-lehden toimituspäällikkö, joka on työskennellyt erilaisissa tehtävissä liikenteen ja kuljetusten parissa lähes 30 vuoden ajan. Uusi teknologia kiinnostaa siinä missä perinteet ja alan historiakin.

For sale Renault machines

test
Renault Master Foodtruck '11, 123tkm
45 000 € (No ded. VAT)
test
Renault Premium'09, 254h
18 600 € (VAT ded.)
test
Renault 380dxi'06
16 000 € (No ded. VAT)
test
Renault Master '12, 109h
37 076 € (VAT ded.)
test
Renault Mascott-6,5 T'07, 235tkm
10 500 € (VAT ded.)
test
Renault Premium 280.16D'08, 550h
18 600 € (VAT ded.)
test
Renault Master'10, 330h
6 200 € (VAT ded.)
test
Renault C520'20, 40tkm
184 140 € (VAT ded.)
Check vehicle information from Rekkari.fi Safety instructions Nettikone.com
on mobile
My vehicles

News

 • 16.08.2022
  Pienempi hyötyajoneuvo voi olla myös sopiva kylmäautoksi  
 • 16.08.2022
  Jorma Kalteva – keltaisia koneita jo 15 vuotta  
 • 16.08.2022
  Koivunen Oy Finnmetkossa  
 • 16.08.2022
  Scanian perinteinen karavaani on nyt Superkiertue 2022  
 • 11.08.2022
  Konepörssi 8/2022 on ilmestynyt