Feature is not available, because you have not allowed use of cookies for this purpose. Change your selections in consent manager.

Nosturihistoriallinen Seura ry vaalii nostureiden historiaa

Nosturihistoriallinen Seura ry vaalii nostureiden historiaa
 • Lokomo
 • Lokomo
 • Lokomo
 • Lokomo
 • Lokomo
 • Lokomo
 • Lokomo

Yksi kevään Maxpon mielenkiintoisista tutustumiskohteista oli Nosturihistoriallinen Seura ry:n, Veteraanikuorma-autoseura ry:n ja Suomen Maansiirtokoneiden Liitto ry:n yhteisosasto.

Nosturihistoriallinen Seura ry perustettiin kaksi vuotta sitten tarkoituksenaan kerätä yhteen vanhojen nostureiden harrastajat sekä myös koota vanhoja valokuvia, esitteitä ja muutakin materiaalia kaiken kansan ja etenkin tulevien sukupolvien nähtäville. Tässä oivana apuna toimii jatkuvasti suosiotaan kasvattavat seuran Facebook-sivut osoitteessa:

www.facebook.com/groups/nosturihistoriallinenseura.

”Pitkän linjan nosturiyrittäjä ja Lokomo-tuntija Erkki Metsäranta otti yhteyttä vuonna 2019 ja esitti toiveen nosturikerhon perustamisesta. Toinen Lokomo-mies eli Taisto Rintamaakin innostui asiasta. Saimme mukaan myös Ari Perttilän ja neljästään päätimme Nosturihistoriallisen Seuran perustamisesta”, kertoo seuran puheenjohtaja Mika Hovinen.

”Nyt esiinnymme messuilla ensi kertaa yhdessä muiden kone- ja autoperinteitä kunnioittavien seurojen kanssa. Teemme yhteistyötä ja luomme synergiaa, sillä kaikkien kolmen seuran tavoitteet ovat kutakuinkin yhteneväiset eli vaalia ja tallentaa suomalaisen konetyön ja eri kone- ja automerkkien historiaa”, jatkaa Hovinen.

Seuran perustamiselle alkupotkun antanut Erkki Metsäranta (76 v.) oli tuonut Maxpoon edelleen työkeikkaa tekevän Lokomo A351 NS -mobiilinosturinsa. Tottunein käsin Erkki sompaili sillä myös työnäytöksiä.

Erkin Lokomo on 44 vuoden ikäinen ja mies on pitänyt sen täydessä iskussa. Aiemmin Lokomollakin testikuljettajana ja huoltohommissa työskennellyt Erkki kertoo tekevänsä kaikki remontit koneeseen itse. Hallilla on myös toinen samanmoinen nosturi, josta saa varaosia tarvittaessa.

”Juuri äskettäin olin omalla nosturilla keikalla vaihtamassa 100 tonnin Lokomoon puomin nostosylinterin alapään laakerin. Vuosien mittaan on kertynyt niksi jos toinenkin kaikenlaisiin remonttihommiin”, virnistää Metsäranta.

Erkin Lokomo voidaan varustaa myös sorakahmarilla. Sillä saadaan rakennustyömaalla hiekka tai murske siirrettyä lähes 30 metriin.

Eikä hyvissä voimissa oleva mies vielä edes harkitse keikkahommien jättämistä.

”Kun jatkuvasti kysellään töihin, niin eihän sitä malta keinutuoliin siirtyä.”

Kirja tekeillä

Nosturihistoriallinen Seura ry vaalii nostureiden historiaa

Vaikka Nosturihistoriallinen Seura kerää tietoutta kaikista nosturimerkeistä, ovat Suomessa valmistetut Lokomot erityisesti sydäntä lähellä. Facebook-sivuillakin juuri tämä aikanaan Tampereella valmistettu nosturimerkki on eniten edustettuna.

”Teemme parhaillaan kirjaa Lokomosta, sen historiasta ja käyttäjistä. Kuvia on kerääntynyt jo useita satoja ja lisää löytyy koko ajan. Arviolta noin 100 Lokomoa on Suomessa vielä jonkinlaisessa työkäytössä, osa pihakoneina, osa vähän aktiivisemmin töissä. Lokomot rakennettiin aikanaan kestämään ainakin isältä pojanpojalle. Lokomoista kertynyt materiaali siis jalostuu kirjaksi, jota kirjoitetaan parhaillaan”, lopettaa Hovinen.

Tässä ainutlaatuisessa hakuteoksessa on määrä käsitellä kaikki Lokomo-mallit 1960-luvun ensimmäisistä prototyypeistä aina viimeisiin 1990-luvulla valmistuneisiin Hoist-nostureihin saakka. Myös vanhaa autenttista kaitafilmiä digitoidaan esityskuntoon. Noin tunnin video tullaan liittämään osaksi historiakirjaa.

Olli - Päiviö
Olli Päiviö Yli 30 vuotta maarakennusalan toimittajana työskennellyt Olli Päiviö on Konepörssi-lehden työkonepuolen toimituspäällikkö. Hänellä on pitkä kokemus maarakennusalasta, sen työmenetelmistä sekä erilaisista koneista ja laitteista. Artikkelituotannon lisäksi valokuvaus sekä videotuotanto kuuluvat toimenkuvaan.

For sale Lokomo machines

test
Lokomo AH 172'76
18 600 € (VAT ded.)
test
Lokomo C100'93
test
Lokomo Jyrä, 300h
7 316 € (VAT ded.)
test
Lokomo Nokia 23.1-34
700 € (No ded. VAT)
test
Lokomo AH122
600 € (No ded. VAT)
test
Lokomo Lokotrack 125 ja Svedala Hydrocone H45 '90
223 200 € (No ded. VAT)
test
Lokomo 909
6 000 € (No ded. VAT)
test
Lokomo Ah 145
4 000 € (No ded. VAT)
Check vehicle information from Rekkari.fi Safety instructions Nettikone.com
on mobile
My vehicles

News

 • 27.01.2023
  Teknisen Kaupan myynti ylsi ennätykseen  
 • 26.01.2023
  Instalco-yhtiö aloittaa SSAB-tehtaan laajennustöitä Raahessa  
 • 26.01.2023
  Hartelalta taloudellisesti vakaa vuosi 2022  
 • 26.01.2023
  Kreate Rata Oy sulautuu Kreate Oy:hyn  
 • 25.01.2023
  Testausyhteistyöllä kohti seuraavan sukupolven vähäpäästöisiä raskaita ajoneuvoja