Vielä 15 vuotta sitten kaivinkoneiden, kauhakuormaajien, nostureiden, kuorma-autojen ja metsäkoneiden kuljettajat sekä traktoriurakoitsijat tekivät töitä vanhoissa lenkkareissa tai kumppareissa, farkuissa ja tuulipuvun takissa. Jos kone vaati rasvausta tai muuta huoltoa, niin päälle vedettiin sininen haalari.
Viime vuosina keltaiset ja oranssit heijastavat työvaatteet ovat yleistyneet maanrakennuksessa ja muissa konetöissä. Myös materiaalit ja leikkaukset sekä työvaatteiden toimivuus ja suojaavuus ovat kehittyneet valtavasti.
– Porukka osoittaa nykyisin ammattiylpeyttä ja käy töiden jälkeen työvaatteissaan kaupassa tai keskellä päivää lounasravintolassa. Ei ennen sinisessä haalarissa menty kauppaan tai syömään, kertoo työvaatteita valmistavan Dimex Oy:n toimitusjohtaja Riitta Krogerus.
Työmaalla vaaditaan sertifioitua työvaatetta
Nykyaikaisissa työvaatteissa viihdytään entistä paremmin, mutta yhä useammalla työmaalla niitä on myös pakko pitää.
– Meille tulee yllättävän paljon puheluita, että minut heitettiin ulos työmaalta, pitää ostaa äkkiä tietynlainen takki, että pääsen takaisin. Sitten kysytään mitkä työvaatteet täyttävät tietyt sertifikaatit, kertoo Krogerus.
Työvaatteisiin liittyviä sertifikaatteja on useita kymmeniä. Esimerkiksi pelkästään työhanskoista löytyy erikseen ja yhdistelminä suojaa viiltoja, pistoja, kuumuutta, öljyjä ja muita kemikaaleja vastaan. Usein kysyttyjä ovat esimerkiksi EN ISO 20471 heijastavat huomiovaatteet, EN ISO 11611 suojavaatetus hitsaukseen, EN ISO 11612 tulelta ja kuumuudelta suojaavat työvaatteet, EN 13034 nestemäisiltä kemikaaleilta suojaavat vaatteet, EN 1149-5 staattista sähköä muodostamattomat työvaatteet ja EN 381-5 viiltosuojatut työvaatteet moottorisahan käyttäjälle.
Takki pois koneen ohjaamossa
Raskailla työkoneilla työskennellessä on tyypillistä, että välillä ollaan jopa muutama tunti lämpimässä ja kuivassa ohjaamossa. Välillä kuitenkin pitää tulla ulos neuvottelemaan, tekemään jokin työvaihe käsin tai vaikkapa tekemään koneelle rasvaus tai jokin muu huoltotoimenpide.
– Talvisin on aika vaikeaa keksiä kompromissia, joka toimisi sekä ulkona että sisällä ohjaamossa. Sanoisin että parempi hankkia kunnon talvityötakki, jonka ottaa ohjaamossa pois. Kesäisin on mahdollista käyttää esimerkiksi huomioväristä hupparia, fleeceä tai neulosta, joka toimii sekä ohjaamossa että ulkona. Talveen ja syksyyn olisi paras tuulta, kosteutta ja lämpöä pitävä puuvilla-polyester -sekoitekankaasta tehty turvatyötakki, jonka ottaa ohjaamossa pois.
Mustunut konerasva on siitä hankalaa ainetta, että se yleensä tahraa työvaatteet pysyvästi. Mitä hengittävämpi työvaate on, sitä huokoisempi se on ja samalla siihen myös tarttuu erilainen lika ja pöly helpommin. Ihanteellista olisi, jos huolto- ja remonttihommia varten mukana olisi vaikkapa kevyt haalari, jonka voi kiskaista muiden työvaatteiden päälle.
Työvaatteita löytyy myös naisille
Oikea istuvuus on tärkeää. Takin pitkä helma selässä on kiva lapioidessa tai moottorisahan kanssa kyykkiessä, mutta koneen ohjaamossa se ruttaantuu helposti takapuolen alle. Erilaiset kuoritakit voivat toimia, kun halutaan lisätä ja vähentää kerroksia. Joissakin työvaatteissa lämpöä voi säädellä esimerkiksi kainaloissa olevilla vetoketjuilla, kuten urheiluvaatteissa.
Housuissa viime aikoina suosituiksi ovat nousseet joustavat superstretch-työhousut. Ne antavat myöten esimerkiksi työkoneen ohjaamoon kiivetessä. Jos puolestaan tekee välillä ulkona raskaita töitä myös käsillään, niin hartioiden seutu ei saa olla liian tiukka, että kädet pääsevät liikkumaan vapaasti.
Naisille on useimmilla valmistajilla omat mallistonsa. Joiltakin löytyy myös äitiysmallisia työvaatteita. Yksi erikoisuus ovat myös huomiovaloilla varustetut työvaatteet.
– Työvaatteita ostavaa neuvoisin ensin miettimään omia tarpeitaan ja töitään. Mitä sertifikaatteja tai ominaisuuksia työmailla vaaditaan, esimerkiksi huomioväriä, suojaa kemikaaleilta tai veden hylkimistä. Sen jälkeen miettisin mitä työkaluja ja tarvikkeita haluan kuljettaa mukanani ja tarvitaanko esimerkiksi henkilökortille tasku. Kun oikea työvaate on löytynyt, niin sitä kannattaa sovittaa huolella, että löytyy juuri oikea koko. Oikean kokoinen työvaate on paljon mukavampi ja se myös kestää huomattavasti pidempään kuin liian tiukka tai liian löysä, neuvoo Krogerus.