Feature is not available, because you have not allowed use of cookies for this purpose. Change your selections in consent manager.

Bobcat Demo Days 2022: Kurkistus tulevaisuuteen

Bobcat Demo Days 2022: Kurkistus tulevaisuuteen
 • Bobcat
 • Bobcat
 • Bobcat
 • Bobcat
 • Bobcat
 • Bobcat

Tšekin Dobrisissa sijaitsevan Bobcatin kampusalueen avajaisia vietettiin syyskuussa 2007. Samana vuonna Doosan hankki Bobcatin omistukseensa.

Alue Dobrisissa on laajentunut voimakkaasti 15 vuodessa ja samalla tehtaan tuotantomäärät ovat kasvaneet tasaiseen tahtiin.Bobcatin tuotteisiin ja palveluihin kävi kahden viikon aikana tutustumassa yli 500 asiakasta ja jälleenmyyjien edustajaa. Ensimmäiset Bobcat-pienkuormaajat valmistuivat 60-luvun alussa, joten historia on jo 60 vuoden mittainen. Käsitteeksi maailmalla kohonnut Bobcat on yhtä kuin liukuohjattu pienkuormaaja. Vaikka kilpailijoita on vuosien mittaan ilmaantunut, on liukuohjattu pienkuormaaja useimmiten kansan suussa ”Bobcatti”.

Liukuohjattu pienkuormaaja on Euroopassa menettänyt huippuaikojen suosiostaan ison osan, mutta Amerikanmaalla varsinkin tela-alustainen pienkuormaaja on erittäin suosittu ja konetyyppiä myydään enemmän kuin pyöräalustaista veljeään. Euroopassa asia on kuitenkin päinvastoin, vaikka tela-alustan edut on täälläkin toki huomattu. Jo vuonna 2014 Bobcat saavutti maailmanlaajuisesti miljoonan valmistetun pienkuormaajan rajan.

Tänään Dobris valmistaa suurimman osan Eurooppaan myytävistä pienkuormaajista ja minikaivukoneista. Tehtaan tuotteita viedään toki paljon myös Euroopan ulkopuolelle. Kun koko kampus avajaisvuonna työllisti 500 ihmistä, on määrä nyt jo 1 850. Vuonna 2021 valmistui 25 000 konetta ja tälle vuodelle tavoitteeksi on otettu noin 29 000 kappaletta. Näistä 13 000–14 000 tulee olemaan liukuohjattuja pienkuormaajia ja noin 16 000 minikaivukoneita. Tämä tarkoittaa sitä, että 20 minuutin välein linjoilta putkahtaa ulos yksi valmis kone. Dobrisin alueella on tehtaan lisäksi nykyään innovaatio- ja koulutuskeskus sekä EMEA-alueen (Eurooppa, Lähi-Itä ja Afrikka) pääkonttori.

Bobcat-kurottajien historia ulottuu vuoteen 2000, jolloin ranskalainen Sambron ostettiin osaksi Bobcat-perhettä. Jäykkärunkoisia kurottajia tuottavan tehtaan kapasiteetti on 3 000 konetta vuodessa ja niitä valmistaa siellä vajaat 400 ihmistä. Ympäripyörivät kurottajat Bobcatille tekee ranskalainen Magni. Euroopan toiminnoista voisi vielä mainita varaosakeskuksen Saksan Hallessa, joka sekin työllistää 240 ihmistä.

Bobcatin tuotesortimentti käsittää edellä mainittujen perinteisten konetyyppien lisäksi nykyään paljon muutakin. Runko-ohjatut pyöräkuormaajat ovat tulleet osaksi portfoliota. Lisäksi löytyy maantiivistäjiä, ruohonleikkureita sekä nykyään myös pieniä kiinteistötraktoreita. Kolme viimeksi mainittua ryhmää syntyy yhteistyökuvion kautta eri valmistajien kanssa. Esimerkiksi tiivistyskaluston valmistaa Ammann.

Demopäivien aikana asiakkailla on aina mahdollisuus myös tehdä koeajoja henkilökohtaisesti. Kepitettävänä oli reilusti kaikkia edellä mainittuja konetyyppejä.

”Olemme iloisia, että saamme taas käyntiin nämä asiakaspäivät. Täällä voi jo kokeilla sarjatuotantoon vasta tulossa olevia konemalleja sekä antaa suoraa palautetta Bobcatin tuotannon henkilöstölle. Insinöörit, tuotekehityksestä vastaavat henkilöt sekä tuotepäälliköt ovat paikalla valmiina vastaamaan asiakkaiden kysymyksiin. Nämä keskustelut pohjustavat mainiosti meitä kehittämään yhä parempia koneita ja palveluita asiakkaillemme”, kertoo Bobcat EMEA:n pääjohtaja Gustavo Otero.

Bobcatin nykytrendit ovat hyvin paljon samanlaiset kuin muillakin konevalmistajilla eli digitalisaatio ja automaatio ajavat tuotekehitystä eteenpäin.

Pienkuormaajarintamalta jotain uutta

Bobcat Demo Days 2022: Kurkistus tulevaisuuteen

Myöhemmin tänä vuonna markkinoille tulevat S86 ja T86 olivat jo koeajettavana. Nämä uudet R-perheen jäsenet siirtävät M-sarjan mallit 700 ja 800 historiaan. Kyseessä ovat suurimmat Bobcatin koskaan tekemät liukuohjatut pienkuormaajat. Molemmissa voimanlähteenä on Bobcatin Stage V -päästötason diesel, josta tehoa saadaan 78 kilowattia.

Uutta on, että työhydrauliikkaan on valittavana kolme eri tuottoa. Standardikoneessa litroja saadaan minuutissa 87. Tämä riittää, kun työ on pääasiassa massojen siirtoa ilman tarvetta suuritehoisille hydraulisille työlaitteille. High Flow -versiossa tuotto on 138 ja Super Flow -hydrauliikalla jopa 159 litraa minuutissa. Viimeksi mainitussa versiossa hydrauliikkaletkujen ja -liittimien läpimittaa on kasvatettu ja Bobcatin mukaan suurta tuottoa vaativilla lisälaitteilla työteho kasvaa 15–20 prosenttia.

S 86 painaa 4 536 kilogrammaa ja T86 1 100 kilogrammaa enemmän. Kaatokuormat ovat 3 175 ja 5 087 kilogrammaa. Tela-alustainen versio tarjoaa siis huomattavasti pyöräalustaista paremman kapasiteetin ja sitä kautta tehokkaammat työtunnit.

Mielenkiintoinen uutuus oli myös täyssähkökäyttöinen ja tela-alustainen pienkuormaaja T7X. Sille voimaa antaa 62 kilowattitunnin litiumioniakusto. Valmistaja lupaa koneelle neljä tuntia tauotonta työskentelyaikaa.

Bobcatin mukaan koneessa on automaattinen tehontarpeen tunnistus. Näin akkujen varauksen kestoikä saadaan maksimoitua, kun tehoa ei niin sanotusti tuhlata.

T7X-koneessa ei ole mitään muita nesteitä kuin yksi litra ympäristöystävällistä jäähdytysnestettä. Hydrauliikka on kokonaisuudessaan korvattu sähköisillä ajomoottoreilla ja sylintereillä.

Koneen kapasiteetti on 1 374 kilogrammaa ja se kulkee täysin ilman hiilidioksidipäästöjä. Uutuutta koeajetaan parhaillaan usean asiakkaan toimesta. Kun kokemukset on kerätty yhteen, päätetään jatkotoimenpiteistä, kuten markkinoille lanseerauksesta.

Sähköistä esiohjausta

Mielenkiintoinen tuttavuus oli E35, joka on Bobcatin ensimmäinen minikaivukone sähköisellä esiohjauksella. Kyseessä oli vasta prototyyppi, jota tosin pääsi jo kokeilemaan. Lyhyen koeajon perusteella voi sanoa, että Bobcat on oikealla tiellä. Vipujen painonappeihin ja peukalopyöriin oli alistettu erilaisia toimintoja voimansiirron hallinnasta erilaisten kaivuliikkeiden automatisointiin. Sähköinen esiohjaus antaa monipuoliset mahdollisuudet puolittaiseen kaivuliikkeiden automatisointiin esimerkiksi tasauksessa. Eri toimintoja voidaan myös ohjelmoida kaivuvipujen yhteyteen kuljettajan mieltymysten mukaan.

Jokainen liukuohjatulla pienkuormaajalla työskennellyt tietää, että näkyvyys ympäristöön ei ole paras mahdollinen. Bobcat eliminoi tätä ongelmaa tuomalla markkinoille tutkajärjestelmän, joka havainnoi ja hälyttää äänellä sekä valolla liikkeestä koneen ympärillä. Näin kuljettaja voi keskittyä tekeillä olevaan työhön huolettomammin. Järjestelmä muistuttaa autojen peruutustutkaa.

Tutkajärjestelmä voidaan myös jälkiasentaa kaikkiin Bobcat-koneisiin. Tämäkään järjestelmä ei vielä ole varsinaisesti saatavilla, vaan kokemusten keräämisen kautta lopullinen konsepti asettuu myyntikuntoon.

Bobcatin tässä jutussakin mainittuihin uutuuksiin voi tutustua tämän vuoden lokakuussa pidettävässä Baumassa.

Olli - Päiviö
Olli Päiviö Yli 30 vuotta maarakennusalan toimittajana työskennellyt Olli Päiviö on Konepörssi-lehden työkonepuolen toimituspäällikkö. Hänellä on pitkä kokemus maarakennusalasta, sen työmenetelmistä sekä erilaisista koneista ja laitteista. Artikkelituotannon lisäksi valokuvaus sekä videotuotanto kuuluvat toimenkuvaan.

For sale Bobcat machines

test
Bobcat PH-Works'10
2 232 € (VAT ded.)
test
Bobcat AL 350'06, 6h
test
Bobcat 442'05, 3h
29 000 € (No ded. VAT)
test
Bobcat 442D'08
29 760 € (VAT ded.)
test
Bobcat 753'02, 7h
14 880 € (VAT ded.)
test
Bobcat S100'21, 20h
28 500 € (No ded. VAT)
test
Bobcat 322'99, 3h
16 000 € (No ded. VAT)
test
Bobcat 440
7 350 € (No ded. VAT)
Check vehicle information from Rekkari.fi Safety instructions Nettikone.com
on mobile
My vehicles

News

 • 28.11.2022
  Suomen suurimman tuulivoimahankkeen rakentaminen käynnistyy Pieksämäellä  
 • 28.11.2022
  Jarmo Laine Mäkelä Yhtiöiden myynti- ja kehitysjohtajaksi  
 • 28.11.2022
  Vt 3 Hämeenkyrönväylä otetaan käyttöön 30.11.  
 • 25.11.2022
  Nosturihistoriallinen Seura ry vaalii nostureiden historiaa  
 • 24.11.2022
  Hailuotoon kaksi pitkää siltaa ja pengertie