Sinulla on keskeneräinen ilmoitus. Mitä haluat tehdä?

Luettu 4 470  

Moottorisahojen kolme kastia

Moottorisahojen kolme kastia
  •  
  •  
  •  

Halpatuotanto on kotiutumassa vahvasti myös moottorisahojen kauppaan. Moottorisahan omistajaksi pääsee nykyisin parhaimmillaan jo alle satasella.

Halpatuotanto on kotiutumassa vahvasti myös moottorisahojen kauppaan. Moottorisahan omistajaksi pääsee nykyisin parhaimmillaan jo alle satasella, mitä moni ei olisi ennen vanhaan todeksi uskonut.

Tenholalainen Per-Olof Friman on myynyt, korjannut  ja huoltanut moottorisahoja reilut parisenkymmentä vuotta. Vuosien varrella kokemusta on kertynyt polttomoottisahojen kaikista perusbrandeista.

Korjaamokokemuksensa perusteella Friman luokittelee sahat kolmeen kategoriaan. Yksi näistä ovat ammattikäytön vaatimuksiin vastaavat laatusahat, joiden hinta voi liikkua tuhannen euron tietämillä. Todella kovan ajon vaatimuksiin vastaavissa laitteissa laatu näkyy paitsi kaikissa osissa, myös itse rungon materiaaleissa ja rakenteessa. Sekä tietysti myös hinnassa.

Toiseen kategoriaan kuuluvat sahat, joiden hinta-laatusuhde on järkevä mökki- ja omakotitaloasukkaalle. Tällaisen sahan käyttäjä  tarvitsee laitetta tyypillisesti kerran vuodessa polttopuiden tekoon tai satunnaiseen metsänhoitosavottaan. Asiallisen ”amatöörisahan” hintaluokka lähtee yleensä muutamasta satasesta. Vaikka tämän hinta- ja laaturyhmän saha väsyisi nopeasti vanhan liiton ammattimetsurin kyydissä, saha on satunnaisessa käytössä hintansa väärti. Hinta-laatusuhde on toisin sanoen järkevä suhteessa käytön vaatimuksiin.

Eniten ihmetystä Frimanissa herättää kolmas ryhmä. Tämän muodostavat kaupassa parhaimmillaan alle satasen maksavat kapineet, joiden laatu ei hänen mukaansa riitä minkäänlaiseen käyttöön. Friman kertoo tuntevansa tapauksia, joissa upouusi saha ei ole käynnistynyt edes sitä ensimmäistä kertaa. Kelvottoman, pelkästään myyntiä varten tehdyn sahan tunnistaa Frimanin mukaan paitsi hinnasta myös ”muovisesta tuntumasta”. Hintaa ajatellen ostajan on hyvä muistaa, että moottorisaha on varsin raskasta työtä tekevä laite, joka sisältää tarkkaa, monimutkaista mekaniikkaa ja paljon liikkuvia osia. Jos laite maksaa kaupassa veroineen ja katteineen satasen, itse kukin voi miettiä valmistuksen hintaa ja laatua. Tuotteiden yhteydessä ilmoitettavat tekniset speksit voivat Frimanin mukaan olla harhaanjohtavia silloinkin kun tiedot pitävät teknisesti ottaen paikkansa. Esimerkiksi tästä kelpaa kuutiotilavuus.

- Halpissahan spekseissä tilavuudeksi voi olla mainittu 50 cm3 ja tämä voi pitää myös paikkansa, mistä huolimatta laite ei esimerkiksi metsätöissä vastaa alkuunkaan tämän kokoluokan sahaa.

Katso Nettikoneessa myytävät moottorisahat

Sähkösahat kevyempää kastia

Sähkösahat Friman sijoittaa selvästi kevyempään sarjaan kuin polttomoottorisahat. Uusista akuilla varustetuista sähkömoottorisahoista hänellä ei ole juuri kokemusta. Tähänastinen tuntuma ei kuitenkaan viittaa hänen mielestään siihen, että akkusahat kotiutuisivat nopeasti raskaampaan vääntöön.

- Laitteet voivat kuitenkin olla käteviä esimerkiksi kirvesmiesten käytössä, jos sahauksia täytyy tehdä myös sisätiloissa.

Kirjoittaja Heikki Jaakkola

Kuva 123rf

Rekkari.fi-palvelusta ajoneuvon tarkat tiedot Ohjeet turvalliseen
kaupankäyntiin
Nettikone.com
mobiililaitteissa