Toiminto ei ole käytössä, koska olet kieltänyt evästeiden käytön tähän tarkoitukseen. Muuta valintojasi evästeasetuksista.
Luettu 1 713  

Minikaivukoneiden sesonki alkaa pian

Minikaivukoneiden sesonki alkaa pian

Minikaivukoneita käytetään eniten sulan maan aikana. Tehoa on rajallisesti käytössä, joten routa jää repimättä.

Tosin etenkin saneeraus- ja purkuhommat sekä usein etelässä myös maan kaivaminen onnistuvat talvellakin. Kohta kolkutteleva kevät on kuitenkin se vuodenaika, joka herättää kysynnän näille alle kahdeksan tonnin kuopankaivajille. Pienet kokoluokat ovat suosittuja myös konevuokraamoissa, mikä tietää rivien harvenemista pihoilla auringon sulattaessa lumet ohjaamoiden katoilta. Valinnanvaraa on ja jokaiseen tarpeeseen löytyy sopiva peli varmasti.

Minikaivukoneiden maailmanlaajuisen painoluokituksen raja ei ole kovin tarkka. Jotkut listaavat kaikki alle 10 tonnin koneet vielä miniluokkaan. Jotkut tilastonikkarit taas jaottelevat koneet alle neljän ja yli neljän tonnin koneisiin. Tästä syystä eri instanssien ilmoittamat minikaivukoneiden myyntiluvut eroavat hieman toisistaan.

Myyntitilastoja ylläpitävän Off-Highway Researchin mukaan vuonna 2019 maailmassa tehtiin kaikkien aikojen ennätys minikaivukoneiden myynnissä. Yli 300 000 pientä kuopankaivajaa löysi tuolloin työmaansa. OHR on asettanut minikaivukoneiden painon ylärajan kuuteen tonniin. Mainittakoon, että kaikkien maarakennuskoneiden myyntimäärä maailmassa on jo reilut miljoona yksikköä vuodessa, joista noin 400 000 myydään Kiinassa.

Japani ja Länsi-Eurooppa ovat perinteisesti olleet minikaivukoneiden päämarkkina-alueita, mutta nyt viime vuosina niidenkin painopiste on siirtynyt Kiinaan.

Kun kehittyvillä markkinoilla kaivurikuormain on se ensimmäinen suosittu konetyyppi, siirrytään siitä yleensä seuraavaksi kaivukoneisiin kaikissa kokoluokissa. Esimerkiksi Intiassa ei reilut 10 vuotta sitten ollut minkäänlaista minikaivukoneiden markkinaa olemassa. Vuonna 2018 siellä myytiin vielä 45 000 kaivurikuormaajaa, mutta trendi on voimakkaasti laskeva ja osittain minikaivukoneiden eduksi.

Minikaivukoneita Intiassa myydäänkin jo 1 500–2 000 vuodessa ja omaakin valmistusta maassa on. Selvää siis on, että minikaivukoneiden kysyntä maailmassa kasvaa tulevina vuosina edelleen voimakkaasti samalla, kun urbanisoituminen jatkuu ja voimakkaasti kehittyvät maat siirtyvät niitä käyttämään. Tämä tietää sitä, että yritykset laittavat tulevina vuosina myös minikoneiden tuotekehitykseen reilusti rahaa ja resursseja.

Iso kakku

Minikaivukoneiden sesonki alkaa pian

Lukumäärissä tarkasteltuna minikaivukoneet vastaavat koko maailman konemyynnistä noin 25 prosentin osuutta. Suurin ryhmä on tela-alustaiset, minikaivukoneita suuremmat kaivukoneet, joiden osuus koko maailman kakusta on reilut 30 prosenttia.

Suomessa maarakennuskoneiden myynnin tilastointi on nykyään varsin suuripiirteistä verrattuna reilun 10 vuoden takaiseen tilanteeseen, jolloin merkkikohtaiset myyntiluvut olivat vielä julkisia. Nyt tiedot annetaan vain kokonaismääristä.

Reilun 10 vuoden tilasto paljastaa sen tosiasian, että alle kuuden tonnin painoisten minikaivukoneiden markkinat ovat vaihdelleet vuosina 2009-2019 122 ja 347 kappaleen välillä. Prosentuaalinen osuus kokonaismarkkinoista ei vuosien saatossa ole heilahdellut kovinkaan paljon. Yleensä on liikuttu 13–15 prosentin osuudessa, mikä on vain puolet edellä mainitusta maailman tilanteesta.

Vuonna 2019 alle kuuden tonnin painoisia minikaivukoneita myytiin meillä 297 kappaletta (Teknisen Kaupan Liiton jäsenyritykset) prosenttiosuudella 13,2 koko kakusta. Viime vuonna määrä tippui lukemaan 237, mutta prosenttiluku oli lähes sama eli 13,4. Näin voisi todeta, että suhteessa kokonaismyyntiin minikaivukoneiden markkinat meillä ovat pysyneet kutakuinkin ennallaan jo yli 10 vuotta.

Lähestyvät isoveljiään

Tänä päivänä minikaivukoneet ovat ergonomialtaan jo varsin lähellä isoveljiään. Työhydrauliikkaan on tuotu kuormantuntevia järjestelmiä ja sähköistä esiohjausta. Ohjaamot ovat hiljaisia ja valoisia. Ilmastointilaite, lisälämmittimiä, keskuvoitelujärjestelmä ym. varustetta löytyy yhä pienemmistä koneista.

Tankkauspumput alkavat nekin olla jo useilla merkeillä vakiovarusteita. Lisähydrauliikkoja varustetaan jo tehtaalla ja kallistuva kauhanpyörittäjä asennetaan maahantuojan toimesta myös yhä useampaan minikaivukoneeseen. Asiakkaiden sekä kuljettajien vaatimustasot ovat kasvaneet ja valmistajat sekä maahantuojat ovat vastanneet siihen.

Tämän kokoluokan koneet ovat lähes poikkeuksetta kumiteloilla. Toki joitain rautatelallisia mallejakin löytyy ja jotkut valmistajat, kuten esimerkiksi Kubota ja Volvo tarjoavat useissa malleissa molempia telavaihtoehtoja.

Mallistoissa on sekä lyhytperäisiä että normiperällä varustettuja malleja. Joissain malleissa ylävaunu pyörähtää alavaunun telalinjaa ylittämättä. Osa malleista on varustettu myös levitettävällä alavaunulla. Taittopuomilliset koneet ovat alle kahdeksassa tonnissa harvinaisuuksia, mutta tyvitaitto pienissä koneissa lähes poikkeuksetta on.

Peltien alta löytyy yleensä Kubotan tai Yanmarin dieselmoottori. Aivan pienimmissä malleissa ei tarvita pakokaasujen jälkikäsittelyä. Ureaa (SCR) ei myöskään ole tarpeen käyttää, vaan 6–8 tonnin malleissa riittää molempien moottorien osalta yleensä DPF+EGR eli partikkelisuodatin ja pakokaasujen takaisinkierrätys.

Hapetuskatalysaattori (DOC) on käytössä esimerkiksi JCB:llä ja Wacker Neusonilla, jotka käyttävät Perkinsin moottoreita. Täyssähkökäyttöiset eli akuista voimansa ottavat minikaivukoneet ovat ajankohtaisia ja muutamalla valmistajalla, kuten esimerkiksi Bobcatilla, JCB:llä, Wacker Neusonilla ja Volvolla sellaiset ovat jo sarjavalmistuksessa. Ja monet muutkin valmistajat ovat seuraamassa perästä. Joillain valmistajilla on myös myynnissä malleja, jotka voidaan kytkeä sähköverkkoon piuhan päähän.

Lähes kaikilla merkittävillä konevalmistajilla on siis minikaivukoneet ohjelmassaan. Isoon maailmanlaajuiseen kakkuun on monta jakajaa. Suurista tekijöistä, joka minikaivukoneisiin ei ole lähtenyt, tulee mieleen vain Liebherr. Saksalaisvalmistajan mallisto alkaa vasta 15 tonnista.

Lähetimme kysymyksiä kaikille Suomen minikaivukoneiden maahantuojille ja kyselimme tietoja alle kahdeksan tonnin painoisista malleista.

Lue niiden tuloksista Konepörssin nettisivuilta ja tutustu siellä Suomessa myynnissä oleviin merkkeihin.

https://koneporssi.com/tyokoneet-2/minikaivukoneiden-sesonki-alkamassa-kevat-kaivaen-tulevi/

Olli - Päiviö
Olli Päiviö Yli 30 vuotta maarakennusalan toimittajana työskennellyt Olli Päiviö on Konepörssi-lehden työkonepuolen toimituspäällikkö. Hänellä on pitkä kokemus maarakennusalasta, sen työmenetelmistä sekä erilaisista koneista ja laitteista. Artikkelituotannon lisäksi valokuvaus sekä videotuotanto kuuluvat toimenkuvaan.
Rekkari.fi-palvelusta ajoneuvon tarkat tiedot Ohjeet turvalliseen
kaupankäyntiin
Nettikone.com
mobiililaitteissa

Uutiset

 • 17.06.2021
  Keski-Suomen palvelut laajenevat – Ivecolle uusi myynti- ja huoltopiste Jyväskylään  
 • 17.06.2021
  Vieraile Renault Trucksin tehtaalla virtuaalisesti  
 • 17.06.2021
  Sainio Infralle Doosan DX140LCR  
 • 17.06.2021
  Konepörssi 7/2021 on ilmestynyt  
 • 16.06.2021
  Scania esittelee pidennetyn makuuohjaamon